USKORO NOVI TALAS GRIPA! U Srbiji je od njega umrlo 38 ljudi, ovo je ZATIŠJE PRED BURU
Učestalost virusnog oboljenja u padu, Foto: Dragana Udovičić

talas gripa

USKORO NOVI TALAS GRIPA! U Srbiji je od njega umrlo 38 ljudi, ovo je ZATIŠJE PRED BURU

Prof. dr Dragoš Stojanović kaže da je mnogo pacijenata koji dolaze sa simptomima koji odgovaraju virusnim infekcijama i da je visoka prisutnost stanja sličnih gripu

Objavljeno: 25.02.2019. 10:14h

Grip je ove sezone odneo 38 života u Srbiji, dok je više od 120.000 ljudi imalo simptome slične gripu. Iako je trenutno njegovo širenje u padu, stručnjaci kažu da ipak očekuju još jedan talas opakog virusa.


Na infektivnim klinikama u Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu ima pacijenata u teškom stanju, ali je, prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", manje obolelih. Direktor KBC Zemun prof. dr Dragoš Stojanović kaže da je mnogo pacijenata koji dolaze sa simptomima koji odgovaraju virusnim infekcijama i da je visoka prisutnost stanja sličnih gripu.


- Bilo je i pacijenata koji su morali da ostanu u bolnici sa upalama pluća, a neki su morali da budu i na intenzivnoj nezi. Međutim, mi nismo imali smrtnih ishoda kod takvih pacijenata koji se odnose na direktne infekcije gripom - rekao je dr Stojanović za RTS.

On je naveo da je učestalost virusnog oboljenja u padu:


- To nikako ne znači da će padati i dalje, mi očekujemo još jedan talas.
Zbog opasnosti od širenja epidemije gripa, umesto dve nedelje, raspust je trajao tri, a đaci se nakon produženog zimskog raspusta danas vraćaju u školske klupe. Međutim, užički đaci će se i dalje odmarati jer je u tom gradu najteža situacija kada je virus u pitanju.

(Espreso.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media