MIHAJLO I SANELA VIDELI I IDENTIFIKOVALI ŠABANOVO TELO: Poznato je šta sledi dalje!
Šaban Šaulić je poginuo u teškoj saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj, Foto: NEUE WESTFÄLISCHE.DE, DAMIR DERVIŠAGIĆ

ČEKAJU SE REZULTATI OBDUKCIJE

MIHAJLO I SANELA VIDELI I IDENTIFIKOVALI ŠABANOVO TELO: Poznato je šta sledi dalje!

Državni tužilac je naredio da se telo iz bolnice premesti u instituciju za sudsku medicinu

Objavljeno:

Država Srbija, zajedno sa nemačkim institucijama sistema čini sve, kako bi se u slučaju pogibije Šabana Šaulića efikasno i bez prostora za spekulacije, obavili i razrešili neophodni poslovi, vezani za taj tragični događaj i transport preminulog u Beograd, saznaje se u nemačko-srpskim krugovima u gradu Bilefeldu, gde je srpska muzička legenda izgubila život.

Da bi se bolje shvatio protokol jedne nesreće i ceo niz birokratskih događaja i procedura oko transporta u domovinu preminulog Šaulića, mora se, između ostalog, uzeti u obzir način funkcionisanja nemačke države, federativnog sistema, jasne podele vlasti i, što je najvažnije, nemešanja jednih u prinadležnosti drugih.

foto: Printscreen / Neue Westfalische, Dragan Kadić

Pošto je u pitanju saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom i pošto se čovek koji je izazvao tu nesreću tereti za ubistvo, telo preminulog Šaulića nalazi se sada, prema nemačkom zakonodavstvu, praktično u ''vlasništvu'' državnog tužioca do završetka obdukcije, pa zato čak ni patolog nije mogao da ga pregleda - to je deo nemačke procedure i razlog zašto ni porodici nije bilo dozvoljeno da vidi svog pokojnog oca.

Državni tužilac je, naime, naredio da se telo iz bolnice premesti u instituciju za sudsku medicinu, gde će biti i obavljena obdukcija, kažu u Bilefeldu.

Zbog smrtonosnog ishoda saobraćajnog udesa, slučaj je preuzela nemačka kriminalistička policija, a državni tuzilac zahtevao obdukciju, koja je najavjena za četvrtak, 21. februara.

foto: Dragan Kadić

U Bilefeldu, gradu u čijoj blizini se dogodio saobraćajni udes, nemaju tim za obdukciju, pa ekipa sudskih medicinara dolazi iz Minstera, tako da će tim biti kompletiran do četvrtka, kažu u krugovima, uključenim u proceduru transporta za Beograd preminule srpske muzičke legende i navode da obe strane, i nemačka i srpska, ulažu maksimalne napore i rade, tako da se ne ostavlja prostor za spekulisanje.

Porodica bi trebalo ubrzo da može da vidi telo premunlog oca, navodi se u Bilefeldu i kaže da su od pogibije do danas njihove institucije u stalnom kontaktu sa Generalnim konzulatom Srbije koji je o svemu informisan. Navode da su predstavnicima konzulata i porodice bili omogućeni razgovori sa nadležnima u policiji, sa glavnim doktorom koja je vodila tim ukjučen u spasavanje nasih drzavljana, državnim tužiocem, predstavnicima pokrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova...

foto: Damir Dervišagić

Policija je, prema navodima uključenih u slučaj pogobije Šulića, potvrdila da je auto u kome se nalazio pevač usporio zbog situacije na putu i da je drugi auto direktno naleteo na njih, tako da su udarili u bankinu.

Protiv Nemca, koji je izazvao udes, po službenoj dužnosti krivično se goni.

Kada je reč o medicinskoj pomoći, pruženoj Šauliću, doktor koja je vodila tim je, kako saznaje Tanjug, rekla da je Šaulić sam izasao iz kola, bio svestan i govorio, ali ga nisu razumeli jer je pričao na srpskom, ali su shvatili da se žalio da ga boli grlo i da mu se stanje pogoršavalo.

foto: Dragan Kadić

Radi pripreme za transport, lekari su mu, prema nemačkim medicinskim standardima, dali sredstvo za uspavljivanje i uneli u helikopter, posle nesreće koja se dogodila u nedelju oko 6 sati i 45 minuta.

Odlučeno je da se Šaulić helikopterom prebaci u bolnicu, zbog procene doktora na licu mesta da je on bio najteže povređen. On je prebačen u najveću i najbolje opremljenu kliniku u Bilefeldu. Ostala dvojica njegovih saputnika, prebačena su u druge dve bolnice sanitetskim vozilima, kojih je zajedno sa vatrogasnim bilo 40 na mestu nesreće.

Nadležni u institucijama u Bilefeldu tvrde da je Šaulić dobio najbolju moguću uslugu hitne pomoći u Nemačkoj, koja ukljucuje prevoz helikopterom i čitav tim lekara.

foto: Dragan Kadić, westfalen-blatt.de

U bolnicu u Bilefeldu stigli su oko osam sati ujutro, a posle reanimacije su morali da otvore grudni koš i tada su videli da je aorta pukla, što je medicinski nemoguće sanirati.

U nedelju u 10 sati i 25 minuta Šaulić je preminuo, piše u protokolu.

Lekari smatraju da je pojas u autu od siline udarca zategao to mesto, gde je došlo do pucanja aorte, a doktor, koja je vodila medicinski tim je o celokupnom protokolu spasa dala svoje mimljenje policiji.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.