UMRO LJUBOMIR ŽUNIĆ: Svi smo poznavali njegov glas
UMRO LJUBOMIR ŽUNIĆ: Svi smo poznavali njegov glas, Foto: Južne vesti

poslednje zbogom

UMRO LJUBOMIR ŽUNIĆ: Svi smo poznavali njegov glas

Bio je jedan od kulturnih radnika koji je pokrenuo kulturni život u Podrinju i Nišu

Objavljeno:

U 96. godini preminuo je novinar Ljubomir Žunić, dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Radio Niša, zapaženi reporter i komentator. Sahrana će biti u petak 15. februara na Novom groblju u Nišu.

Ljubomir Žunić je rođen 22. oktobra 1923. godine u selu Brankovci kod Bosilegrada. Odrastao je u Vranju, gde je završio osnovnu i započeo Učiteljsku školu, ali je za vreme okupacije nastavio u Aleksincu i završio je u Skoplju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Nišu, a završio je i novinarske vojne škole i kurseve.

Sticajem okolnosti, nije postao učitelj, već profesionalni novinar. Iz rata je izašao kao oficir, a radio je najpre kao vojni, pa onda, pošto je napustio vojnu službu, kao "civilni" novinar. Radio je u listu Niške vojne oblasti Za pobedu, pa bio dopisnik Borbe iz Šapca, a potom iz Niša. Od 1954. stalno je nastanjen u Nišu, gde radi kao dopisnik Borbe za jugoistočnu Srbiju, a onda i kao novinar, urednik i dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Radio Niša, gde je bio i zapaženi reporter i komentator – sve do penzionisanja 1983 - piše u njegovoj biografiji.

Bio je jedan od kulturnih radnika koji je pokrenuo kulturni život u Podrinju i Nišu - inicijator je formiranja prvog literarnog kluba u Nišu posle Drugog svetskog rata Radivoj Koparec (1948), koji je posle godinu dana prerastao u Književno društvo "Nestor Žučni". Kao potpredsednik Kulturno-prosvetne zajednice bio je jedan od pokretača akcije "Susreti sela" i bio je jedan od osnivača časopisa Naš put i član redakcije časopisa Gledišta.

Još od srednjoškolskih dana pisao je stihove i priče, koje je objavljivao u raznim listovima i časopisima. Priče, rasute po ovim glasilima, nikada nije sabrao u zbirku, a pesme, one koje je pronašao u tim listovima i časopisima, sabrao je u „pretežno boračko-patriotski usmerenu zbirku“ Godine herojstva i tuge (Niš: Udruženje pisaca „Čegar“ Niš, 2013), kojoj je dodao i novije stihove intimističke lirike - navodi se u biografiji.

Ljubomir Žunić će biti sahranjen u petak u 12:30 na niškom Novom groblju.

(Espreso.co.rs / Južne vesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.