RUKAVICE OD OVČJE KOŽE ZA DIREKTORKU VINČE: Ona i muž mesečno uzimali 540.000 dinara, NJEMU NI TO NIJE BILO DOSTA
Ona i muž mesečno zarade 540.000 dinara, NJEMU NI TO NIJE BILO DOSTA, Foto: MUP, Printscreen Youtube

raskrinkani

RUKAVICE OD OVČJE KOŽE ZA DIREKTORKU VINČE: Ona i muž mesečno uzimali 540.000 dinara, NJEMU NI TO NIJE BILO DOSTA

Pošto je njen muž uhapšen i nakon što je otkriven niz mahinacija u koje je upletena u tom institutu, Milica Marčeta Kaninski će podneti ostavku

Objavljeno:

Da bahatost i alavost ne znaju za granice najbolje ilustruje primer bračnog para iz Naučnog institita Vinča - direktorke te kuće Milice Marčete Kaninski, i Slavka Karića. Njemu očigledno nije bilo dovoljno to što mu je supruga podigla platu na čak 270.000 dinara, koliko i sama prima, nego je još tražio i primio mito od 4.000 evra od kolege, zbog čega je juče i uhapešn.

Kako je saopštio MUP, Karić je uhapšen zbog trgovine uticajem, zajedno sa direktorom Centra za motore u tom Insitutut Brankom Spajićem, jer su od oštećenog, koji je takođe zaposlen u Institutu, zahtevali i primili 4.000 evra kako bi posredovali da ne bude premešten na drugo radno mesto.

Pošto je njen muž uhapšen i nakon što je otkriven niz mahinacija u koje je upletena u tom institutu, Milica Marčeta Kaninski će podneti ostavku, piše Blic.

Klupko malverzacija u ovom Institutu počeo je da se odmotava sredinom decembra prošle godine kada su otkrivene brojne malverzacije u radu direktore, o čemu je Blic pisao serijal tekstova.

Otkako je postavljena na to mesto, Marčeta Kaninski je podigla plate svom mužu, njegovom bratu i sestri, ali i potrošila milione na luksuzne automobile, stilski nameštaj i "reklamni materijal".

Zahvaljujući uzbunjivačima, otkriveno je da je direktorka svom suprugu podigla platu za 100.000 dinara i namestila mu mesečno primanje od 270.000 dinara što je izazvalo nezadovoljstvo zaposlenih.

Pored "novčanog nagrađivanja supruga", Marčeta Kaninski je povećala plate i bratu i sestri svog muža, koji takođe rade u Institutu, kao i drugim zaposlenim u administraciji.

Bahata direktorka okružila se sa čak pet pomoćnika, što je, prema rečima ljudi upoznatih sa načinom rada ovog Instituta, nešto što se nije dogodilo poslednjih 70 godina (do sada je Vinča imala generalnog direktora i jednog, najviše dva pomoćnika).

Ženski šal od prirodne svile, mirišljave jelkice, torba za plažu, pamučni peškir težine 550 grama, ručno oslikana staklena činija sa čokoladicama - samo su deo poduže liste "preko potrebnih" stvari koje je naručila Milica Marčeta Kaninski.

Kako je ranije pisao "Blic", direktorka je potrošila čak 6 miliona dinara na različite stvari i "reklamni materijal", među kojima su i rukavice od ovčje kože.

Nekoliko desetina miliona dinara uloženo je u vozni park, dok je dva miliona dinara potrošeno na skupoceni stilski nameštaj, mahom od "crne goveđe kože", kojim je oplemenila njoj najbitnije prostorije u Institutu.

Zatamnjena stakla

Direktorka je prvo u januaru 2018, mesec dana nakon imenovanja, raspisala javnu nabavku za kupovinu putničkog automobila. Za njega je izdvojeno 12.024 evra, bez PDV-a. Ubrzo je usledila sledeća nabavka, prilikom koje su kupljeni automobili u vrednosti višoj od 5 miliona dinara - rekao je ranije izvor "Blica" upućen u dešavanja na Institutu.

Nije mnogo vremena prošlo, a direktorki je zafalilo još vozila u već bogatom voznom parku. Ona je, kako smo saznali, u maju 2018. naručila i jedno posebno putničko vozilo. Kako Marčeta Kaninski za Institut koji vodi "želi samo najbolje", u javnoj nabavci je zahtevano da obruč volana bude obložen kožom, ali i da stakla budu dodatno zatamnjena.

Kako je obrazložila, zatamnjena stakla potrebna su jer je "vozilo planirano, između ostalog, za prevoz poslovnih partnera koji se voze na zadnjem sedištu tog automobila", ali i jer zatamnjena stakla "utiču na dodatno grejanje kabine i prigušenje svetla".

Sumnjivi tenderi

Primer sumnjivog tendera, koji je raspisala ova institucija, jeste nabavka novog automobila, koji je morao da ima posebne specifikacije i busterdžet motor (boosterjet). Busterdžet motor je inovacija samo jedne automobilske kompanije i jedino njihovi noviji modeli imaju ovakav motor.

Osim motora detaljno je opisana i luksuzna oprema, pa se jednostavnom pretragom na internetu može uočiti da takvu opremu ima samo njihov model automobila, pisao je sajt "Pištaljka".

Uprkos tome što Zakon o javnim nabavkama zabranjuje da se na tenderima traži određeni robni znak, patent ili tip, ili da se poziva na tehničke specifikacije i standarde koji označavaju određene proizvode, direktorka Instituta za nuklearne nauke Vinča Milica Marčeta Kaninski tvrdi da se javne nabavke u Institutu raspisuju u skladu sa zakonom.

- Iako nisam učestvovala u kontroli ove javne nabavke, tvrdim da je jedina namera Instituta kada raspisuje javne nabavke da to čini u skladu sa propisima Republike Srbije. Često se događa da su naše javne nabavke specifične, zbog oblasti kojima se bavimo, pa se u skladu sa tim i javljaju ponuđači - tvrdi Marčeta Kaninski u svom odgovoru.

Isti "recept" i za kupovinu nameštaja

Osim automobila, detaljne tehničke specifikacije Institut koristi i na tenderu za kupovinu novog nameštaja za kancelariju direktorke Milice Marčete Kaninski.

Na primer, konferencijski sto mora da bude od medijapana boje ptičji javor, sa krajevima presvučenim kožom, obložen lakovima italijanske proizvodnje i sa postoljem od bukovog drveta. Jednako detaljno su opisani i klub sto i biblioteka, ali i nameštaj za opremanje još tri kancelarije koji je kupovan na istom tenderu.

Tender je završen pobedom firme koja je jedina i učestvovala. Reč je o beogradskoj firmi koja je, ranije u javnosti, bila povezivana sa generalnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Veljka Odalovića.

Ova firma od Ministarstva spoljnih poslova dobila je poslove opremanja prostorija ministarstva zavesama, tepisima i luksuznim nameštajem, ukupno vredne deset miliona dinara.

U slučaju Instituta za nuklearne nauke Vinča, ta kompanija je je angažovala podizvođača, jednu drugu firmu iz Petrovaradina, a koja je imala zadatak da napravi nameštaj, a ta prva da ga doveze i montira. Za renoviranje direktorkine i još tri kancelarije, Institut je potrošio 20.800 evra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.