BAHATA DIREKTORKA INSTITUTA VINČA PODNOSI OSTAVKU! Odlazi posle hapšenja njenog muža zbog primanja mita!
Ostavci na mesto direktorke prethodilo je hapšenje njenog muža Slavka Karića zbog trgovine uticajem, Foto: Printscreen / Youtube

GOTOVO

BAHATA DIREKTORKA INSTITUTA VINČA PODNOSI OSTAVKU! Odlazi posle hapšenja njenog muža zbog primanja mita!

Ostavci na mesto direktorke prethodilo je hapšenje njenog muža Slavka Karića zbog trgovine uticajem

Objavljeno:

Milica Marčeta Kaninski, direktorka Instituta za nuklearne nauke "Vinča", posle niza mahinacija u koje je upletena u tom institutu, podneće ostavku nakon što je i njen suprug uhapšen, saznaje "Blic".

Ostavci na mesto direktorke prethodilo je hapšenje njenog muža Slavka Karića zbog trgovine uticajem. Karić je, kako je "Blic" pisao, uhapšen zajedno s direktorom Centra za motore u Institutu nakon što su od jednog zaposlenog tražili i uzeli 4.000 evra

- Kada je reč o situaciji u "Vinči", još pre desetak dana formiran je novi upravni odbor. Održana je prva sednica na kojoj su i pokrenuta pitanja formiranja novog pravilnika o platama u dogovoru sa Ministarstvom prosvete i nauke. Takođe, pokrenuto je i pitanje reogranizacije celog Instituta, kao i njegovog načina poslovanja - rekao je izvor "Blica" iz ovog ministarstva, dobro upućen u dešavanja na Institutu.

Kako saznajemo, sledeća sednica Upravnog odbora planirana je u narednih nekoliko dana, kada se i očekuje ostavka direktorke.

- U međuvremenu se dogodilo hapšenje Slavka Karića, supruga direktorke Instituta "Vinča", a s obzirom na to da Upravni odbor predlaže direktora resornom ministarstvu i predlaže njegovo razrešenje, logičan redosled stvari je da direktorka podnese ostavku UO. Sigurno je da će na sednici biti reč o hitnom podnošenju ostavke jer je hapšenje Karića događaj koji je dodatno zakomplikovao već dovoljno komplikovanu situaciju u "Vinči". Nakon toga, biće imenovan novi vršilac dužnosti direktora, a onda će se birati direktor u redovnoj proceduri - otkrio je izvor i dodao da istraga na Institutu tek sledi, te da "niko ne zna šta će se još desiti i otkriti".

"Blic" je u više navrata pisao o sumnjivim radnjama u Institutu "Vinča", u kojima je glavni akter bila direktorka i supruga uhapšenog Karića Milica Marčeta Kaninski.

Naime, ona je sprovela novu sistematizaciju u ovoj državnoj ustanovi kojom je ukinula nekoliko radnih mesta i spojila ih u jedno, a potom tu poziciju dodelila svom suprugu Slavku Kariću. Tom prilikom mu je i povećala i platu za čitavih 100.000 dinara, tako da njemu mesečno leže 270.000 dinara plate.

Direktorka je plate povećala i bratu i sestri svog supruga, koji takođe rade u Institutu kao i drugim zaposlenima u administraciji, što je izazvalo nezadovoljstvo naučnika u Institutu čije su plate manje od plata službenika. Posle niza mahinacija, sumnjivih tendera, nepotizma koji je čak pokušala da negira rečima da joj Karić nije venčani suprug (iako je on to pobio fotografijama na Fejsbuku sa venčanja), Milica Marčeta Kaninski je pod lupom javnosti zbog čega se i očekuje njena ostavka.

Fizičari pobegli

Laboratorija za atomsku fiziku (LAF) podnela je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja molbu za odvajanje od Instituta "Vinča". U prilog tome da se situacija ne smiruje od kada je na mesto direktorke postavljena Milica Marčeta Kaninski, koja je prvo podigla plate svom mužu, njegovom bratu i sestri, a potom potrošila milione na luksuzne automobile, stilski nameštaj i "reklamni materijal", govori i molba za razmatranje i odvajanje koju su Ministarstvu nauke podneli zaposleni u LAF, nemoćni da se bave naučnoistraživačkim radom.

BONUS VIDEO:

Kurir dnevni horoskop za 11.02.2019.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.