ŠTA JE S MRTVIM BEBAMA U KRALJEVU? Ako hoće da zataškaju aferu, moraće mene da ubiju! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)
Koliko je beba umrlo ili rođeno mrtvo u Kraljevu od 1991. godine i gde su one sahranjene, postavlja se pitanje, Foto: Printscreen / Youtube

NEČUVENO

ŠTA JE S MRTVIM BEBAMA U KRALJEVU? Ako hoće da zataškaju aferu, moraće mene da ubiju! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Koliko je beba umrlo ili rođeno mrtvo u Kraljevu od 1991. godine i gde su one sahranjene, postavlja se pitanje

Objavljeno:

Za 28 godina svega su tri preminule bebe roditelji preuzeli iz Opšte bolnice u Kraljevu, navodi se u izveštaju republičke inspektorke za zdravstvo Razumenke Vujović, povodom slučaja 13 mrtvih beba, pronađenih u zamrzivaču ove bolnice pre tri nedelje.

Ovu tvrdnju izneo je Radiša Pavlović, član Republičke komisije za nestale bebe, tvrdeći da mu je izveštaj dat na uvid, zajedno sa bojazni da se afera "13 mrtvih beba" zataškava.

- U tom izveštaju se upadljivo ne navodi koliko je beba od 1991. godine do sada preminulo ili rođeno mrtvo u ovoj bolnici, kao ni gde su one sahranjene. Poznata je sudbina samo ovih 13, koje su čuvane u kućnom zamrzivaču od 2016. godine - kaže Pavlović, koji je zajedno sa Vujović prisustvovao otvaranju zamrzivača

Kako kaže, u izveštaju se navodi da su tih 13 beba propisno obeležene, što on, kao očevidac, tvrdi da nije tačno.

- Posedujem audio snimak sa patologije od tog 17. januara, kada smo na licu mesta utvrdili da je dokumentacija nepotpuna. U izveštaju se navodi da su za svu decu roditelji potpisali izjave da neće da ih preuzmu, a meni su lično svih 12 majki priznale da su bile navedene da decu ostave i da su jedino popunjavale obrazac. Obrazac je, inače, namenjen samo za bebe preminule u maminom stomaku, ne i za živorođenu decu - kaže Pavlović.

Roditelji su takođe, tvrdi on, odreda izjavili da nisu dali saglasnost da im deca budu spaljena, tvrdi Pavlović. Priču o spaljivanju beba prvi je pokrenuo direktor bolnice dr Mrvić, kada je izjavio da čeka zeleno svetlo od Ministarstva za zaštitu životne sredine, kako bi bolnička spalionica opet počela da radi, a bebe bile uklonjene iz zamrzivača.

- Dve majke su spremne i da podnesu krivičnu prijavu protiv bolnice. Svih 12 majki (13. beba je pronađena na deponiji, prim. aut.) rekle su da ne bi dopustile da im deca godinama budu u zamrzivaču, da su znale da je bolnica prekršila obećanje i nije ih sahranila - kaže Pavlović i podseća da je jednoj majci rečeno da će joj beba biti sahranjena u Gornjem Milanovcu, drugoj u Kragujevcu, trećoj nisu precizirali gde. Ovo su, kako tvrdi, nejmu rekle majke koje su ga kontaktirale.

- A u izveštaju republičke inspektorke nedostaje ono glavno što jedan inspektor treba da navede - propusti i kršenja zakona. Čak i bebe koje se vode kao patohistološki materijal, po Zakonu su morale da budu sahranjene najkasnije 72 sata od porođaja ili pobačaja. Umesto toga, čuvane su u zamrzivaču i do tri godine, čekalo se neko "konačno rešenje", bez saznanje sanitarne, pa čak i zdravstvene inspekcije - tvrdi Pavlović.

Zbog svega ovoga, on i drugi roditelji iz Udruženja za istinu i pravdu o bebama, smatraju da je "u pitanju štek" i da neko pokušava da zataška aferu koja je zgrozila Srbiju.

Tražićemo odgovornost svih umešanih, a ja im poručujem da ako hoće ovo da zataškaju, moraće mene da ubiju - poručuje Pavlović.

Zbog podatka da su za 28 godina samo tri mrtve bebe roditelji preuzeli, Pavlović ponovo sumnja da se na odeljenju patologije nalazi i više od 13 majušnih tela.

- Po ko zna koji put zahtevamo da se drugi zamrzivač, koji je prepun kesa, otvori, njegov sadržaj ispita i popiše. Uporno odbijanje Višeg javnog tužilaštva da izda taj nalog samo nam poručuje da pokušavaju da sve zataškaju. Istovremeno, inspektor policije, koji je radio na ovom slučaju, naprasno je otišao na bolovanje. Bojim se da je na njega vršen pritisak. Zbog svega ovoga insistiramo da se pozovu na odgovornost svi umešani, kao i da slučaj preuzme Tužilaštvo za orgnizovani kriminal - kaže on.

- Mi nećemo pristati ni na kakva štelovanja dokumentacije, niti da se odvrati pažnja sa suštine - a to je šta je u drugom zamrzivaču - kaže on.

Nakon što je zamrzivač otkriven, dr Zoran Mrvić, direktor Opšte bolnice u Kraljevu, istakao je da se ne radi se o ukradenim bebama, već umrlim na porođaju, nad kojima je urađena autopsija i koje su upisane u sve opštinske knjige, a njihovi roditelji nisu hteli da ih preuzmu. On dodaje da su to tela beba koje su u poslednje tri godine preminule na rođenju u toj bolnici.

Bolnica je prošle nedelje navela da se više neće izjašnjavati povodom ovog slučaja.

- Povodom navoda koji se konstantno iznose u pojedinim medijima, a tiču se zbrinjavanja ostataka obdukovanih mrtvorođenčadi, obaveštavamo vas da u vezi sa tim nema novih informacija osim onih u zvaničnom saopštenju naše bolnice od 17.01. i na konferenciji za novinare održanoj 18.01. u Gradskoj upravi - piše u Saopštenju OB „Studenica“

(Espreso.co.rs / Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.