STRAVIČNO, UTOPILI SE TRUDNICA, NJEN MUŽ I DETE (12) DOK SU SE VRAĆALI IZ MANASTIRA: Užas na Skadarskom jezeru!
Tragedija: Porodica Kumburović, Foto: Facebook

horor

STRAVIČNO, UTOPILI SE TRUDNICA, NJEN MUŽ I DETE (12) DOK SU SE VRAĆALI IZ MANASTIRA: Užas na Skadarskom jezeru!

Talasi su u smrt odneli i njihovog prijatelja, Darka Vujoševića, koji je pokušao da spasi Kumboroviće

Objavljeno: 04.02.2019. 08:32h
  • 105

Jana Kumburović, trudnica, suprug Ratko i njihovo dvanaestodišnje dete utopili su se juče vraćajući se čamcem iz manastira Vranjina na Skadarskom jezeru.

Talasi su u smrt odneli i njihovog prijatelja, Podgoričanina Darka Vujoševića, koji je pokušao da spasi Kumboroviće.

Iz vode je izvučeno samo telo trudnice, a spasioci, meštani, vatrogasci, plovna jedinica policije, pripadnici Službe zaštite Nacionalnog parka Skadarsko jezero tragali su do sinoć za njenom kćerkom, suprugom i Vujoševićem.

Iz vazduha, Kumburoviće i Vujoševića tražila ja aviohelikopterska jedinica MUP-a, koja je nadletala jezero.

Potraga će biti nastavljena danas, kada će vodu pretraživati i ronioci, saopšteno je nezvanično Vijestima.

Njih četvoro i još četvoro posetilaca manastira Vranjina na ostrvu na Skadarskom jezeru, čamcem Mitropolije crnogorsko-primorske vraćali su se ka obali, a prevozio ih je iguman tog manastira Neofit.

Taj sveštenik sinoć oko 20 sati saslušavan je u podgoričkom Centru bezbednosti.

Prema saznanjima Vijesti, Kumburovići, Vujošević i još nekoliko porodica juče su bili gosti manastira Vranjina, gde je uz liturgiju proslavljan imendan igumana Neofita.

Radojica Rašović, koji je sa Kumburovićima, Vujoševićem, igumanom, Vanjom i Ljiljanom Rašović bio na čamcu, ispričao je "Vijestima" kako je došlo do nesreće, ali i da su prije njih sveštenici prebacili tri grupe ljudi.

- Mi smo bili poslednja grupa. Nas devetoro. Krenuli smo oko 14.30 sati iz manastira prema obali, da idemo kućama. Odjednom je došlo veliko nevreme, udarili su veliki talasi na jezeru i došla je velika nesreća. Čamac se potopio i čitava porodica se podavila - trudnica u četvrtom mesecu trudnoće, njena kćerka, suprug i Darko Vujošević iz Kuča. Počeli smo da plivamo, ko može da se spasava. I oni su mogli da se spasu - otac i majka, ali su spasavali dete i tako je došlo do nesreće. Tragedija. Baš teška i velika - rekao je Rašović.

On je ispričao da je, kada se čamac potopio, majka prva pokušala da spase dete, ali se nisu mogli izboriti sa talasima.

- Prvo je ona videla i uhvatila Ninu ispod ramena, pa su ih talasi poklopili, onda ju je malo izvukla, pa je dete počelo ponovo da tone, onda ju je uhvatila za kosu i potonule su obe. Ratko je krenuo za njom, pa je i on počeo da se davi. Darko je krenuo da im pomogne, pružio im dasku, ali ga je talas poklopio i on se utopio... Nama je garderoba otežavala, bežali smo levo-desno prema obalama, nekako smo se spasili - ispričao je Rašović.

Dodao je da je njemu u tom trenutku falilo dva metra do obale i da je jedva izdržao, kao i ostali koji su bili na čamcu.

Navodno, kada su počeli talasi, ljudi koji su bili na čamcu uplašili su se i krenuli ka prednjem delu plovila.

Prema istim informacijama, sveštenik ih je molio da se vrate na svoja mesta, ali se čamac ubrzo izvrnuo.

Jedan od jučerašnjih gostiju manastira Boban Mikulić, ispričao je Vijestima da su upravo gosti insistirali da se krene kućama.

- Bilo je veliko nevreme i onda smo molili igumana Neofita da nas prebaci, jer su neki od nas kasnili na posao. Jedan je morao u 16 sati da bude na poslu. Molili smo kaluđera da nas vozi Moračom, da ne zakasnimo, a on nam je govorio da su talasi veliki i da sačekamo. Nismo. Nas je prebacio prije grupe koja se izvrnula - kazao je Mikulić.

Rašović je dodao da je nesreću prijavio neko sa ostrva, ko je uočio da čamac gubi bitku sa talasima.

- Policija - Plovna i Interventna jedinica su odmah došli, kao i spasioci. I Hitna pomoć. Njima možemo da se zahvalimo u našoj nesreći, ali nažalost, tragedija je učinila svoje. Baš je teško. Sa vodom nismo smeli da se igramo, krenuli smo i tako je bilo - kazao je on.

Direktor Nacionalnog parka "Skadarsko jezero" Nenad Ivanović potvrdio je sinoć da tragaju za tri osobe.

- Na Skadarskom jezeru se dogodila tragedija. U akciju spasavanja uključeni su Plovna jedinica Ministarstva unutrašnjih polsova, vatrogasci, spasioci Vatrogasne služba Podgorica, Služba zaštite Nacionalnog parka "Skadarsko jezero" i meštani okolnih sela u velikom broju. Traga se za još nekoliko osoba, jedno telo je pronađeno - rekao je Ivanović.

Portparolka MUP-a Sanda Ivanović sinoć je "Vijestima" rekla da je Direktorat za vanredne situacije u potragu uključio Aviohelikoptersku jedinicu i ronioce.

Prijatelji Kumburovića i meštani Vranjine okupljeni sinoć na obali jezera, ispričali su da je ta porodica svake nedelje posećivala manastir na jezeru. I juče su, sa ostalim vernicima, oko 8.30 sati došli u hram kako bi prisustvovali liturgiji i ostali na slavi kod igumana Neofita.

- Igumanu Neofitu je juče bio monaški imendan, sveti Neofit. Dvadesetak vernika koji su često tamo juče su bili njegovi gosti, uglavnom oni čiji je on duhovnik i koji su svake nedelje na liturgiji u manastiru Vranjina - rekao je sagovornik Vijesti. Iguman nije bio za to da se kreće po nevremenu.

 

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media