PREMEŠTALI MRTVOG ČOVEKA! Samohrani otac umro na poslu, pa ga proglasili ribolovcem! OVO JE MUTLJAVINA VEKA!
Ilustracija, Foto: Fonet

sumanuto

PREMEŠTALI MRTVOG ČOVEKA! Samohrani otac umro na poslu, pa ga proglasili ribolovcem! OVO JE MUTLJAVINA VEKA!

Golubovićeve kolege tvrde da je ovakvo ponašanje poslodavca krajnje neprimereno jer je smrt njihovog radnika izvrgnuta ruglu zbog sopstvenih interesa

Objavljeno: 13:15h

Dejan Golubović iz Pirota, neprijavljeni radnik obezbeđenja "Soko Group" na koridoru 10, koji je umro kao čuvar gradilišta, proglašen je ribolovcem, da Zoran Livaja, član GO SNS i vlasnik firme, ne bi snosio posledice.

Tako tvrdi njegov otac Miki Golubović, ali i kolege koje su bile svedoci ovog nemilog događaja, koji se desio 5. maja 2014. godine. Tada je smrt nastupila kao posledica njegove bolesti, astme, a zadesila ga je u buldožeru na gradilištu. Umesto da se ceo slučaj prijavi policiji i inspekciji rada Bele Palanke, na čijoj teritoriji se to desilo, po instrukciji Novice Madića, glavnog poverinika "Soko Group", to je onemogućeno dok se Golubovićevo telo ne prebaci na drugu lokaciju. To je i urađeno, odnosno vozilom pikap mrtav čovek je prebačen kilometar dalje od gradilišta, a zapisnikom je konstatovano da je reč o ribolovcu koji je zbog hladnoće preminuo pored trase autoputa. Tako su se prikrili tragovi smrti čoveka koji je radio na crno, a interesantno je da je tom "ribolovcu" "Soko Group" platila troškove sahrane.

Golubovićeve kolege tvrde da je ovakvo ponašanje poslodavca krajnje neprimereno jer je smrt njihovog radnika izvrgnuta ruglu zbog sopstvenih interesa.

- Golubović je u trenutku smrti imao 42 godine i bio je samohrani otac 13-godišnje devojčice. Kolege su ga našle mrtvog u kabini buldožera sa pumpicom i mobilnim telefonom, kojim je verovatno hteo da pozove pomoć. O slučaju su odmah obavestili Novicu Madića, poverenika "Soko Group", koji im je rekao da ništa ne prijavljuju policiji dok on ne dođe. Došao je i naredio da se telo udalji sa gradilišta i da niko ne sme ništa da priča o tome. Tek nakon toga su obaveštene policija i Hitna pomoć. Lekari su konstatovali smrt prirodnim putem, a Golubović je mrtav postao ribolovac, iako u životu nije uhvatio udicu - tvrde kolege Golubovića.

Zoran Livaja, vlasnik firme 'Soko Group', visoki je funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke
Zoran Livaja, vlasnik firme "Soko Group", visoki je funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke foto: Media Centar / Promo

Njihovu priču potvrđuje i otac nastradalog Dejana, Miki Golubović.

- Moj sin je radio nekoliko meseci za "Soko Groupu" kao čuvar na koridoru 10. Bio je neprijavljen, ali on je morao da prihvati i takav rad jer je bio samohrani otac male devojčice. Posao mu je ponudio Novica Madić, koji mu je obećao da će biti prijavljen. Nisu ga prrijavili pa je moj sin uveče otišao na posao kao radnik obezbeđenja "Soko Group", a nakon nekoliko sati ga je Hitna pomoć kući dovezla mrtvog kao ribolovca. Telo nisam hteo da prihvatim jer je on stradao kao čuvar, pa su ga odvezli u bolnicu - kaže Golubović.

On dodaje da lažno predstavljanje njegovog sina kao ribolovca pokušaj da se zataška ceo slučaj.

- Ako je on ribolovac, zašto je firma "Soko Group" platila troškove sahrane i zaostale plate. Meni njihove pare nisu važne već hoću da se utvrdi kako je moj sin umro. Zato sam i podneo tužbu. Svedoci su potvrdili da je moj sin umro na radnom mestu, ali je posle sve blokirano. Sramota je za državu da ovako postupa prema mrtvom čoveku kako bi zaštitila čoveka koji je član partije na vlasti. Nakon Dejanove smrti izdržavam unuku, ne pitajte kako - kaže Golubović.

Advokat Dragana Krstić kaže da je krivična prijava podneta protiv odgovornog lica "Soko Group" Osnovnom javnom tužilaštvu u Pirotu.

- Reč je o krivičnom delu povreda prava po osnovu rada i prava iz socijalnog osiguranja i krivično delo nepridržavanje mera zaštite na radu iz čl. 169, ali se tužilaštvo izjasnilo da nema zakonskog osnova za pokretanje krivičnog postupka za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti - navodi Krstićeva.

Iz "Soko Group" pak kažu da oni nisu upućeni u radno pravni status pokojnog Golubovića, jer su angažovali podizvođača.

- Tu je uključeno i pitanje oko troškova sahrane, jer imenovani nikada nije bio zaposlen u "Soko Group". Nije nam jasno šta znači vaš navod da je proglašen ribolovcem, a nije nam poznato ni da li slučaj nije prijavljen inspekciji rada po nalogu Novice Madića, i to je pitanje za podizvođača - kaže advokat Goran Mitrović.

Ministarstvo: Niko ništa nije prijavio

Iz Ministarstva rada kažu za "Blic" da Odseku inspekcije rada Pirot nije prijavljena povreda na radu niti smrt Dejana Golubovića.

- Ni jedna državna institucija nije ih izvestila o tome, uključujući i tužilaštvo. Nismo upoznati ni da je Soko Group platila troškove sahrane. Inspekcije rada Pirot, izvršila je 16 nadzora kod "Soko group". Inspektori su zatekli na radu 29 lica, od kojih je poslodavac sa 20 lica zaključio ugovore o radu, ali nije podneo prijave na obavezno socijalno osiguranje. Inspektori su doneli 7 rešenja, jedan nalog na zapisnik i podneli četiri zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv "Soko group" i odgovornog lica. Nakon toga poslodavac DOO "Soko group" je prijavio 16 lica na obavezno socijalno osiguranje - kažu u Ministarstvu rada.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.