ONA ZNAČI SMRT! Da li ste nekad videli OVU Legijinu tetovažu? (FOTO)
Ružu na vratu tetoviraju Legijini saborci i ona je znak prepoznavanja, Foto: Profimedia

značenje

ONA ZNAČI SMRT! Da li ste nekad videli OVU Legijinu tetovažu? (FOTO)

Kako je nastala čuvena tetovaža ruže na Legijinom vratu?

Objavljeno: 16:42h

Ime Milorada Ulemeka Legije izazivalo je starh i trepet, a tome u prilog svedoči i njegovo dugogodišnje "krvavo iskustvo". Pamte ga i danas poštovaoci njegovog rada, bivši specijalci Crvenih beretki i za njih će Legija uvek biti "komandant".

Ostao je upamćen po survosti, postao je i rekorder srpskog i evropskog pravosuđa - sa 160 godina robije. Dobio je kazne od po 40 godina za atentat na premijera Zorana Đinđića, zločine "zemunskog klana", trostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali, ali i za smrt Ivana Stambolića i pokušaj likvidacije Vuka Draškovića u Budvi.

U njegovom kraju kod hotela "Jugoslavija" opisivali su ga kao neupadljivog mladića. Kasnije je taj mladić sme sve, a svi su žmureli na njegove "incidente".

Značajan momenat u njegovoj mladosti predstavlja upoznavanje sa Kristijanom Golubovićem.

- Kristijan je pokvario Milorada - ispričala je svojevremeno Legijina majka, koja je još tada pretpostavila da ovo druženje neće izaći na dobro.

Setila se još jedne stvari - uz Kristijana je počeo da se tetovira.

Golubović je svojevremeno izjavio da se ne seća kada se tačno upoznao sa Legijom, mladićem u pank fazonu, koji nije voleo tuče. - Negde, 1984. ili, možda, 1985, rekao je.

Nakon pljačke radnje sa sportskom opremom, Milorad bežeći od policije kreće na sedam godina dugo putovanje, krajnja stanica - Francuska. Legin cilj tada bio je da se priključi Legiji stranaca.

Ubrzo je bela kapa legionara postala neodvojiva od Milorada. Ubrzo je usledio prvi petogodišnji ugovor, počele su obuke, rukovanje raznim oružjem, preživljavanje... Tada se dogodila i čuvena ruža, tetovaža cveta iscrtanog na ruci i vratu. Kasnije je ruža tetovaža ruže postala znak prepoznavanja njegovih saboraca, a pored ruže, Legija je istetovirao još ponešto.

Tetovaže ruže imaju istoriju i nose dobar deo simbolike. U 16. veku tetovažu ruže su dobijali zatvorenici koji su bili osuđeni na smrt. Boja ruže ima svoje značenje.

Pa tako crna ruža predstavlja - smrt.

Legija je rođen 15. marta 1968. u Beogradu. Majka Natalija, domaćica, otac Milan, podoficir JNA.

- 1992. Vraća se u Srbiju i priključuje se Arkanu - 1992. Prvi ratni zadatak na području Zvornika - 9. april 1996. Pristupa novoformiranoj JSO - Jedinici za specijalne operacije - 1999. Postaje komandant "crvenih beretki" - Aprila 1999. Smenjen - 9. maj 2001. Spalio diskoteku "Tvrđava" u Kuli - 12. novembar 2001. Počela pobuna JSO - 2002. Odlazi u penziju - 12. mart 2003. Ubijen Zoran Đinđić - 2. maja 2004. Predao se ispred svoje kuće žandarmima

BONUS VIDEO: ESPRESO INTERVJU: Damir Okanović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.