OJADIO ŠKOLU ZA 700 MILIONA, A BRANI SE SA SLOBODE? Sud odbio pritvor za bivšeg direktora Beogradske poslovne škole
Ilija Samardžić ojadio školu za 781 milion dinara, Foto: Privatna arhiva

da li je moguće?

OJADIO ŠKOLU ZA 700 MILIONA, A BRANI SE SA SLOBODE? Sud odbio pritvor za bivšeg direktora Beogradske poslovne škole

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je ranije danas sudu da mu odredi pritvor ali sud to nije prihvatio

Objavljeno:

Specijalni sud Beogradu odbio je danas predlog tužilaštva organizovani kriminal da odredi pritvor bivšem direktoru Beogradske poslovne škole Iliji Samardžiću, kojeg tereti da je zloupotrebama oštetio tu školu za 781 milion dinara, pa je pušten da se brani sa slobode.

Međutm, sudija za prethodni postupak mu je odredio meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa svedocima.

Okrivljenom je takođe naloženo da se redovno javlja Povereniku Uprave za izvršenje vanzavodskih sankcija, rekla je za Tanjug portparol suda Bojana Stanković.

Upozoren je da mu se ukoliko prekrši izrečenu zabranu bez odobrenja suda, može odrediti teža mera.

Inače, kontrolu primene ove mere vrši policija i Uprava za izvršenje vanzavodskih sankcija.

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je ranije danas sudu da mu odredi pritvor ali sud to nije prihvatio.

Samardžić, koji je juče uhpašen, prethodno je saslušan u tužilaštvu povodom sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Tužilaštvo je juče saopštilo da se Samardžiću stavlja na teret da je kao direktor Beogradske poslovne škole - Visoke škole strukovnih studija, postupao protivno odredbama Zakona o visokom obrazovanju i Statutu Beogradske poslovne škole.

Na taj način je privrednim društvima pribavio imovinsku korist od 781.000.000,00 dinara, za koliko je naneo štetu Beogradskoj poslovnoj školi - Visokoj školi strukovnih studija iz Beograda.

To je uradio tako što je, kako navodi tužilaštvo, doneo odluku o raspodeli finansijskih sredstava i bez održavanja sednice i bez saglasnosti Saveta škole, a što mu je bila obaveza po zakonu i Statutu.

foto: Privatna arhiva

On je na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji zaključivao ugovore o pozajmicama finansijskih sredstava koja potiču iz sopstvenih sredstava navedene škole, navodi tužilaštvo.

Dodaje se da novčana sredstva koja je na ovaj način pozajmljivao, nikada nisu vraćena, niti je I. S. kao direktor škole preduzimao bilo kakve radnje u cilju njihove naplate. Sredstva do danas nisu vraćena, napominje se u saopštenju.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.