UMRO ŽARKO ANTIĆ: Odlazak legendarnog upravnika SIVOG DOMA
Odlazak legendarnog upravnika SIVOG DOMA, Foto: arhiv VP (istorija doma)

poslednje zbogom

UMRO ŽARKO ANTIĆ: Odlazak legendarnog upravnika SIVOG DOMA

Štićenici su autorima serije nosili rekvizite i rado pomagali oko scenografije

Objavljeno:

Žarko Antić (82), legendarni upravnik Vaspitno-popravne ustanove iz vremena kada se snimala kultna serija “Sivi dom”, preminuo je u Kruševcu. Na čelu VP doma bio je od 1975. do 1992, a kao izuzetan rukovodilac,diplomirani pravnik i učitelj, izvesno će ostati upamćen kao jedan od pionira u prevaspitavanju maloletničkih delikvenata u Srbiji.

U krugu ustanove su tokom 1984. i 1985.godine, kada se snimala serija, pod Antićevim budnim okom boravili Bata Živojinović, Branislav Lečić, Žarko Laušević, Mirjana Joković, Zoran Cvijanović, Branko Vidaković, Dubravko Jovanović, Miša Janketić, Dragan Gaga Nikolić, Bata Živojinović,Bora Todorović, Mima Karadžić, Željka Cvjetan, Đurđija Cvjetić, Radmila Živković...

-Oko 75 posto materijala koji je prikazan u seriji bio je autentičan, naravno, nije bilo toliko drame svakoga dana, ali o problemima društva moralo je da se govori-otkrio je pre dve godine “Novostima” legendarni upravnik Žarko Antić, kada je serija snimana u krugu VP doma počela ponovo da se emituje na RTS-u.

-Odmah posle emitovanja, imali smo mnogo veću podršku u javnosti i od nadležnih organa, pa smo uspevali da uspešno rešavamo pitanje zapošljavanja maloletnika, socijalne dileme i da sa roditeljima, drugim institucijama i celim društvom rešavamo problem tamo gde je i nastao, a on nije nastajao u našoj ustanovi, već u tom društvu.

Antić se prisećao i saradnje sa vrhunskom glumačkom ekipom koju su predvodili režiser Darko Bajić i scenarista Gordan Mihić. Štićenici su autorima serije nosili rekvizite i rado pomagali oko scenografije.

-Ne samo da se nijedan incident nije dogodio za vreme snimanja, nego nam se smanjio bio i broj prekršaja i bekstava – naveo je Žarko Antić, koji je zadnjih godina, dolazio kao počasni gost na proslavu jubileja VP doma. - Sećam se da me je neko vreme svuda pratio veliki glumac, Bata Živojinović spremajući se za ulogu upravnika. Kada je video da sam često na radio - vezi sa stražarima, jednom se “dohvatio” žice i predstavio se kao ja, iz šale, posle čega je izazvao malu uzbunu među njima.

Kako je objavljeno, sahrana Žarka Antića biće na Novom groblju u Kruševcu, u utorak u 13 časova.

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.