ROGANOVIĆU RAZNELA NOGE BOMBA OD 20.000 EVRA: Svedok-saradnik otkrio gde  su ŠKALJARCI kupovali eksplozive
Duško Roganović, Foto: Printscreen/Vijesti.me, Privatna arhiva

ISTRAGA

ROGANOVIĆU RAZNELA NOGE BOMBA OD 20.000 EVRA: Svedok-saradnik otkrio gde su ŠKALJARCI kupovali eksplozive

Rat škaljarskog i kavačkog klana počeo je 2014, posle nestanka 200 kilograma droge u Valensiji

Objavljeno:

Novosađanin čiji identitet nije otkriven sam je proizvodio eksplozivne naprave za kriminalne obračune i prodavao ih pripadnicima "škaljarskog klana" za 20.000 evra, preneli su navode svedoka-saradnika Jadranka Jonskog crnogorski mediji.

Kako navode, upravo bomba napravljena u Novom Sadu korišćena je i za pokušaj ubistva Duška Roganovića u aprilu 2017. u Herceg Novom.

- Optuženi Stefan Perović učestvovao je u pokušaju likvidacije Duška Roganovića tako što je jednu osobu iz "škaljarskog klana" povezao s poznanikom iz Novog Sada koji pravi eksplozivne naprave - navodno je rekao svedok-saradnik, čiji je iskaz glavni dokaz protiv takozvane nikšićke grupe.

Teška pola kilograma

Jonski, kome je to kodno ime, pošto se njegov identitet čuva u tajnosti, rekao je i da je bomba bila teška oko pola kilograma.

- Postavljena je pod automobil i aktivirana daljinski - rekao je navodno on u iskazu pred sudijom za istrage Višeg suda u Podgorici.

Rat do istrebljenja Na meti bio i vođa "kavačkog klana"

Rat škaljarskog i kavačkog klana počeo je 2014, posle nestanka 200 kilograma droge u Valensiji. Do tada jedinstven klan podelio se u dve kriminalne grupe, koje su ušle u najkrvaviji sukob na ovim prostorima koji je do sada odneo najmanje 30 života. Svedok-saradnik Jonski, navodno je na jednom saslušanju ispričao da je dok je boravio u Kotoru trebalo da bude ubijen i Slobodan Kašćelan, vođa "kavačkog klana", koji je nedavno uhapšen u Pragu. Prema tvrdnjama Jonskog, u organizaciju su bili uključena četvorica pripadnika "nikšićke grupe", kao i Igor Vukotić, rođeni brat Jovana Vukotića.

Vladimir Roganović
Vladimir Roganović foto: Printscreen/facebook

Roganović, koji je inače brat jednog od vođa "kavačkog klana" Vladimira Roganovića, koji je nedavno ubijen u centru Beča, u eksploziji o kojoj je svedočio Jonski teško je povređen. Bomba pod njegovim "golfom 5", podsetimo, eksplodirala je 25. aprila 2017. na magistralnom putu, u blizini autobuske stanice u Herceg Novom. Roganović je preživeo napad, ali je ostao bez obe noge.

- Perović je tu bombu doneo u Crnu Goru i na primorju je predao nekom od "škaljaraca" - objasnio je u iskazu svedok-saradnik, tvrdeći da mu je sam Petrović to ispričao.

Spisak za likvidacije

Prema navodima crnogorskih medija, iskaz ovog svedoka-saradnika mogao bi da bude korišćen i u postupku protiv "škaljarskog klana", s obzirom na to da je, navodno, tokom svedočenja rekao da ovo nije jedini bombaški napad za koji su pripadnici ove kriminalne grupe eksploziv nabavljali od izvesnog Novosađanina. Kako su preneli, navodno je po istoj ceni i od istog čoveka bomba nabavljena i za atentat koji je bio pripreman u Albaniji.

Jovica Vukotić
Jovica Vukotić foto: Printscreen/Instagram

- Tokom svedočenja on je otkrio i da su se vođe nikšićkog i škaljarskog klana 2017. sastale na Zlatiboru i da su im "škaljarci" tada dali spisak za likvidaciju na kom je bilo 12 osoba, a za koji su "škaljarci" Nikšićanima obećali pet miliona evra - podsećaju sagovornici iz istrage.

Podsetimo, vođa "nikšićke grupe" u pritvoru je u Crnoj Gori, dok je Jovan Vukotić, koji je označen kao vođa "škaljarskog klana", u pritvoru u Beogradu, pošto je osuđen na godinu i tri meseca zatvora zbog falsifikovanja pasoša.

(Espreso./Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.