KO JE FILIP KORAĆ, IME OD KOGA SVI DRHTE? Čovek Luke Bojovića, vođa zemunskog klana i prvi čovek mafije u Srbiji
Filip Korać/ Luka Bojović, Foto: Aleksandar Jovanović Cile, Profimedia

OTKRIVAMO

KO JE FILIP KORAĆ, IME OD KOGA SVI DRHTE? Čovek Luke Bojovića, vođa zemunskog klana i prvi čovek mafije u Srbiji

Jedino hapšenje je doživeo u Zvorniku, kada je zadržan zbog ispitivanja o ubistvu Čede Đokića

Objavljeno: 12.01.2019. 12:20h
  • 14

Nakon što je policija u velikoj akciji uhapsila na desetine kriminalaca iz podzemlja, a Filip Korać (desna ruka Luke Bojovića), uspeo da pobegne - glavno pitanje je ko je on zapravo i kako je sve ove godine uspeo da zadrži čist dosije. Zbog sumnje da je izvršio i učestvovao u organizaciji nekih od najtežih krivičnih dela, Srbija je protiv njega podigla crvenu Interpolovu poternicu. Do skoro, policija nije uspela da pronađe nijedan dokaz na osnovu kojeg bi Koraća stavila iza rešetaka.

Jedino hapšenje je doživeo u Zvorniku, kada je zadržan zbog ispitivanja o ubistvu Čede Đokića. Đokić je ubijen snajperskim hicem dok je pio kafu na svojoj terasi, a Korać je navodno dan kasnije pokušao ilegalno da pređe granicu sa Srbijom. U pritvoru je zadržan 48 sati, nakon čega je pušten bez ikakve krivične prijave.

foto: Profimedia

Preuzeo Zemunski klan od Bojovića

Posle Lukinog hapšenja u Valensiji, u februaru 2012, Korać je preuzeo Beograd, Srbiju, a zatim i Crnu Goru. Kako je glavna osoba za poslove Luke Bojovića, kojem je iz osvete ubijen brat Nikola, Korać se sumnjiči da je bio aktivni učesnik mafijaških likvidacija u našoj zemlji i zbog toga je on trebalo da bude priveden u velikoj akciji policije. Međutim, uspeo je da pobegne.

U poslednjih šest godina, Korać je od nasleđenog zemunskog klana napravio jednu od jačih kriminalnih ekipa u Srbiji, sa novim poslovima, kriminalnim kontaktima i novcem. Do danas je ostao glavni čovek Bojovićevog klana, i označen je kao njegov najbliži prijatelj i saradnik.

foto: Aleksandar Jovanović

Korać se u medijima dovodio u vezu sa ubistvom Davorina Baltića, člana "kavačkog klana", ali je on posle brojih sukoba "kavčana" i "škaljaraca" na beogradskim ulicama na izvesno vreme pobegao u Južnu Ameriku.

Gajio je animozitet prema advokatu Miši Ognjanoviću (57) zbog njegove saradnje sa Andrijom Draškovićem (53). Zbog toga je Ognjanoviću jednom opalio šamar, u restoranu "Mali Pariz" i to pred gostima lokala. Zamerao je Ognjanoviću njegovu nekadašnju saradnju sa Draškovićem, koga Bojovićev klan smatra krivim za Arkanovo ubistvo. Ono što je Luka odavno oprostio Miši, Filip nikada nije, i koristio je svaku priliku da advokata javno ponizi.

Zbog toga policija od letos ispituje i da je Ognjanovićevo ubistvo povezano sa raskolom u klanu između Luke i Koraća. Policija je čak došla do podataka o potpunom razdvajanju dvojice saradnika jer je Korać (dok je Bojović u zatvoru) oformio vojsku svojih ljudi.

foto: Printscreen Youtube

Saslušan i zbog ubistva vođe navijača, Saleta Mutavog

Korać se odazvao pozivu policije i iskaz je u svojstvu građanina davao duže od sat vremena. On je odgovarao na pitanja policijskih inspektora vezana za ubistvo vođe navijača Partizana, Aleksandra Stankovića.

Iako nije mogao da podnese Ognjanovića, ipak ga je unajmio da ga brani kada je pozvan na saslušanje zbog ubistva Saleta Mutavog.

Pojedini mediji su posle Stankovićevog ubistva pisali da se on prethodno sukobio s Koraćem. Prema istim navodima, ubijeni je tada čak udario šamar prijatelju Luke Bojovića.

Filipa Koraća, prijatelja Luke Bojovića, pojedini mediji označili su kao organizatora nereda na tribinama tokom odigravanja 156. derbija između Crvene zvezde i Partizana. Korać je, međutim, ovo negirao.

Pobegao u Holandiju posle sukoba klanova

Korać je iz Srbije u Holandiju pobegao nakon eskalacije sukoba njegovog klana sa suparničkom ekipom iz Crne Gore, čiji je vođa Slobodan Šaranović, i u kojoj je na obe strane ubijeno nekoliko najistaknutijih članova, među kojima i Lukin brat, Nikola Bojović.

Žestok rat dve ekipe, stalno ubijanje i oprez, a posebno likvidacija Bojovićevog i Koraćevog najvernijeg prijatelja Radeta Rakonjca u Beogradu u aprilu 2014. bio je povod za Koraćevo bekstvo iz Srbije. Spekulisalo se da je on sledeća meta ubica. Korać se zbog toga bukvalno preselio u Holandiju, tamo je širio poslove, stvorio jake kontakte i odatle upravljao klanom u Srbiji i Crnoj Gori.

U Holandiji je poslednji put viđan u društvu Ivana Adrovca, osobe koja se dovodi u vezu sa pokušajem ubistva Milana Beka u novembru 2014, piše Telegraf.

Vođa zemunskog podzemlja svakodnevno je u Beogradu odlazio u jedan poznati suši bar na kafu, i to je bilo njegovo jedino javno pojavljivanje. Svi ostali kontakti, sastanci i dogovori odvijali su se u strogoj tajnosti. Svih ovih godina uspeo je da sačuva svoju privatnost od medija, tako da nikada njegova fotografija nije objavljena u javnosti. Korać je stalno okružen članovima klana koji su zaduženi za njegovu bezbednost.

Bonus video

PUKNI ZORO TRADICIONALNO ODZVANJA BANJALUKOM! PEVAJU SVI KAO JEDAN: Pukni zoro ori se iz grla vojnika i policajaca! Da se naježiš!

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media