KONAČNO IDU NA SUD: Ovo su prvi zločinci iz OVK kojima će se suditi u Haškom tribunalu!
Tužioci novoformiranog Specijalnog suda za zločine počinjene na KIM trebalo bi da saslušaju zločince iz OVK, Foto: Profimedia, Printscreen/Youtube

DOČEKASMO

KONAČNO IDU NA SUD: Ovo su prvi zločinci iz OVK kojima će se suditi u Haškom tribunalu!

Deset pripadnika bivše OVK pozvano je u Hag

Objavljeno:

Šestoro pripadnika terorističke organizacije OVK, među kojima je i jedna žena, od ukupno 10 pozvanih, trebalo bi da danas budu u Hagu, gde će ih tokom naredne nedelje saslušati tužioci novoformiranog Specijalnog suda za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji.

Rustem Mustafa Remi

Jedan od komandanata OVK za Podujevsku oblast, koji je svojevremeno osuđen na četiri godine zatvora zbog nečovečnog postupanja prema zarobljenim albanskim civilima, jer je sumnjao u njihovu odanost terorističkoj OVK. Grupa na čijem čelu je bio 16. februara 2001. godine u blizini sela Livadice kod Podujeva detonirala je bombu ispod autobusa "Niš - ekspresa" i ubila 11 putnika srpske nacionalnosti. Sumnja se da se bavio i terorizmom i krijumčarenjem droge, a nalazi se i na crnoj listi SAD. Njega su BIA i bezbednosne službe zapadnih zemalja označile kao jednog od glavnih organizatora terorističkih akcija od početka 2001. na KIM, u Makedoniji i opštinama na jugu centralne Srbije - Bujanovcu, Medveđi i Preševu. Bio je i poslanik skupštine Kosova.

Gani Geci

Već je ispitan početkom novembra prošle godine na nepoznatoj lokaciji na Kosovu, a tada je i sam izjavio da će biti svedok za pet ubistava pred sudom u Hagu. Takođe je bio jedna od komandanata OVK i ministar odbrane, ali i u sukobu sa pojedinim članovima ove terorističke grupe. Međutim, on se ne smiruje ni u godinama nakon rata, pa je tako pre nekoliko godina pucao na nekadašnjeg komandanta OVK, svojevremeno poslanika u kosovskoj skupštini, i ujaka kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Sokolj Dobruna

Bivši predsednik "vojnog suda" OVK takođe je pozvan na ispitivanje, ali se ne zna u kom svojstvu. Pravnik je po profesiji, koji je pre izvesnog vremena govorio i o onome šta je radio tokom leta.

- Ja sam lično osudio čoveka na streljanje, Biljerima Kućija, bivšeg predsednika Suve Reke (danas poslanik u kosovskoj skupštini), međutim, po istom zakonu po kom je osuđen, oslobođen je. Dakle, nisam ga ja oslobodio, nego zakon - rekao je Dobruna pre izvesnog vremena za prištinske medije.

Sami Ljuštaku

Bivši komandant OVK i jedna od njegovih osnivača na području Drenice zajedno sa Ademom Jašarijem. Bio je komandant dreničke grupe, a zločini u Likovcu, gde je za vreme rata bio logor, verovatno će biti deo optužnice po kojoj će mu se suditi u Hagu. Postoji čak i video - zapis sa svedočenjima četvorice Srba koji su najpre kidnapovani, a zatim i zatočeni. Jedno telo je pronađeno, a sudbina ostalih do danas nije poznata. Taj snimak postao je sastavni deo predmeta o trgovini ljudskim organima, a koji vodi srpsko tužilaštvo za ratne zločine na KIM.

Remzi Šalja

Poznat je po ubistvima i otmicama Albanaca za koje se sumnjalo da sarađuju sa Srbijom. Tokom rata bio je poznat po nadimku Crvena Jabuka, optužen je još ranije pred sudom u Prištini za ratne zločine, jer je nekoliko dana u pritvoru držao kosovskog Albanca, koji je kasnije pronađen mrtavu selu Dulje u opštini Suva Reka. U optužnici se navodi i da je Šalja 1998. uhvatio Hadžija Pertešija u njegovoj kući jer su sumnjali da sarađuje sa srpskim vojnim i policijskim snagama.

Sabahajdin Cena

Potvrdio je da je dobio poziv suda za 14. januar i naveo "da je bio aktivan član OVK u svojstvu direktora javne civilne direkcije u operativnoj zoni Paštrik". Cena kaže i da "veruje u ispravnost oslobodilačkog rata i ne postoji razlog za izbegavanje pravde te da če biti dostupan svakom pozivu za otkrivanje istine". Cena je bivši OVK borac u operativnoj zoni Paštrik. On je etnolog, a kosovskoj javnosti je poznat po izjavi da su kosovski čobani u dokolici imali seksualne odnose sa magaricama.

Sulejman Selimi

Bio je pripadnik albanske terorističko-kriminalne dreničke grupe, jedan od komandanata OVK. Nije služio vojni rok jer je proglašen nesposobnim. Neposredni je učesnik u terorističkim akcijama izvedenim 25. i 26. novembra 1997. godine nad sudskim izvršiteljima i policijom u selu Voćnjak, kao i nad policijskom kolonom u selu Lauša, zaselak Ludović, opština Srbica. Učestvovao je i u ubistvima Albanaca. Od februara do maja 1999. bio je načelnik generalštaba OVK. U zimu 1999. od strane privremene vlade Hašima Tačija imenovan je za komandanta tzv. nacionalne garde Kosova.

Rajmonda Reci

Poziv je dobila i jedna žena, pripadnica OVK Rajmonda Reci. O njoj se malo zna, a prvi put je u javnost dospela kada je 1998. kanadska novinarka uradila njenu životnu priču. Tada je Reci rekla da su joj Srbi ubili mlađu sestru, i da je to bio njen motiv da se priključi OVK. Njena "tužna sudbina" , tada je obišla svet, ali se ispostavilo posle nekog vremena da je Reci slagala, da joj je sestra živa i da je sve to zapravo bila propaganda OVK. To je novinarki poslužilo da snimi i film "Istina o Rajmondi: vojnik UČK laže za cilj".

Bonus video:

Espreso intervju, ministarka pravde Nela Kuburović

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.