ČABA DER JE SARAĐIVAO SA ALBANSKIM KRIMINALCIMA! Ubica sa Banovog brda lako je našao utočište kod starih saradnika!
Begunac Čaba je iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, gde je robijao zbog ubistva Branislava Jelačića 2004. godine, pušten pre nepune dve godine, Foto: Printscreen/Instagarm

živi od krijumčarenja droge i kamatarenja

ČABA DER JE SARAĐIVAO SA ALBANSKIM KRIMINALCIMA! Ubica sa Banovog brda lako je našao utočište kod starih saradnika!

Čaba Der (38), osumnjičen za ubistvo Nebojše Markovića (37) u subotu u Beogradu, ubrzo po puštanju iz zatvora stupio je u kontakt i sa ljudima bliskim Naseru Keljmendiju, kome je zbog kriminalnih aktivnosti zabranjen ulazak u SAD!

Objavljeno: 11.01.2019. 11:36h
  • 14

Čaba Der je u bekstvu posle zločina na Banovom brdu, a da li je napustio teritoriju uže Srbije za sada može samo da se nagađa, kao i da li je još živ.

- Moguće je da je u nekom štek-stanu u Beogradu, ali i da je već napustio teritoriju uže Srbije i našao utočište kod nekadašnjih saradnika. Nadamo se da je živ i da će uskoro biti uhapšen. Samo on može otkriti motiv likvidacije Markovića, jer sumnjamo da je ubijen umesto šuraka Aleksandra Šarca, osuđivanog zbog razbojništava i droge - kaže sagovornik upoznat sa istragom.

Begunac Čaba je iz zatvora u Sremskoj Mitrovici, gde je robijao zbog ubistva Branislava Jelačića 2004. godine, pušten pre nepune dve godine, u februaru 2017. Bio je osuđen na 15 godina, a iza rešetaka je proveo skoro 13 godina.

Po izlasku iz zatvora krenuo da putuje

Odmah po izlasku iz zatvora počeo je putešestvije po zemljama bivše SFRJ, i tada je navodno stupio u kontakt sa ljudima bliskim Naseru Keljmendiju, koji je u to vreme bio u pritvoru u Prištini, zbog optužbi za organizovani kriminal i naručivanje ubistva Ramiza Delalića Ćele 2007. u Sarajevu. Osim sa Keljmendijevom ekipom, bio je na vezi i sa saradnicima Armina - Muše Osmanagića, ubijenog u septembru 2014. u Baru.

Trenutak kada je Čaba usmrtio Markovića
Trenutak kada je Čaba usmrtio Markovića foto: RTV Pink printscreen

Upravo je sa nekadašnjim Mušinim saradnikom Markom Gojčevićem uhapšen u septembru 2017. u Sarajevu, a navodno je trebalo da ubiju Alana Kožara, vođu druge kriminalne grupe iz Bara, za koga se verovalo da stoji iza Osmanagićevog ubistva, a za kojim je Crna Gora tragala zbog optužbi da je organizovao postavljanje eksplozivne naprave ispod automobila komandira Interventne jedinice barske policije Ivana Đokovića.

Interesantno je, međutim, da su mediji u Bosni i Hercegovini posle njihovog hapšenja objavili da su privedeni saradnici Nasera Keljmendija, koji je u to vreme već tri meseca bio na slobodi, tačnije sud u Prištini pustio ga je iz pritvora. Iako je navodno trebalo da likvidiraju Kožara, operativni podaci ukazuju na to da je trebalo da se oslobode i nekih Kemljendijevih neprijatelja u Sarajevu, iz koga je ovaj bos rukovodio svojom kriminalnom imperijom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Дер Чаба (@dercaba80) on

Der i Gojčević su u pritvoru u glavnog gradu BiH proveli skoro šest meseci, i to zbog planiranja egzekucije, nakon čega su proterani iz ove države.

Nakon što mu je BiH otkazala gostoprimstvo, Der se kretao po teritoriji uže Srbije, južne pokrajine, Crne Gore, a i navodno je putovao i u pojedine zemlje Evropske unije. Da li je i u državama ostavio neki krvavi trag, jer važi za plaćenog ubicu, istražuje ne samo srpska već i policije iz regiona.

 

Da radi po sistemu "ko plati", a ne iz uverenja, dokazuje i to što se povezuje sa ljudima koji su imali kontakte sa rivalskim kotorskim kriminalnim klanovima. Naime, sa Markom Gojčevićem je u Sarajavu navodno trebalo da ubije Alana Kožara, koji rukovodi barskom kriminalnom grupom bliskom "škaljarcima". S druge strane, imao je kontakta i sa ljudima Nasera Keljmendija, a interesantno je da je sin ovog bosa, Besnik, bio sa Jovicom Vukotićem u momentu kada je navodni vođa "škaljaraca" uhapšen u Antaliji sa lažnim pasošem.

Posle ubistva na Banovom brdu, u potrazi za Derom, operativci su obišli i Čantavir, njegovu kuću u Ulici drugih vinograda, gde je živeo sa roditeljima. Roditelji su mu preminuli, a on u Čantaviru nije viđen odavno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Дер Чаба (@dercaba80) on

Od krijumčarenja droge do kamatarenja

Uticaj kriminalne grupe na čijem je čelu Naser Keljmendi, prema policijskim podacima, proteže se na BiH, Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju, Hrvatsku, Nemačku i SAD. Keljmendi je 1. februara prošle godine pred sudom u Prištini osuđen na šest godina zatvora zbog šverca 25 kilograma heroina u Austriju. Oslobođen je optužbi za organizovani kriminal, ubistvo Ramiza Delalića 2007. godine.

Agencija za istrage i zaštitu BiH još je 2008. u svojoj prezentaciji Interpolu navela da je Keljmendijeva zločinačka organizacija umešana u krijumčarenje droge, cigareta i nafte, trgovinu ljudima, pranje novca i kamatarenje. Sam Keljmendi se 2011. hvalio potvrdom da se protiv njega ne vodi nikakav proces u BiH, ali već u septembru sledeće godine protiv njega je pokrenuta istraga u akciji "Lutka".

Pobegao je prvo u Crnu Goru, gde je u Baru živela njegova nevenčana supruga, a zatim na Kosovo, odakle je poreklom. Tu je i uhapšen u maju 2013, ali nije izručen BiH koja je za njim raspisala poternicu, jer BiH ne priznaje Kosovo kao državu. Suđenje mu je počelo 2015, a posle dve godine pušten je iz pritvora i od tada je na slobodi.

(Espreso.rs/Blic.rs)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media