MESTO NA KOJEM JE UPUCAN MLADIĆ JE PROKLETO: Evo šta se sve poslednjih godina događalo na Adi Huji
Ada Huja, Foto: Filip Plavčić

strašan niz

MESTO NA KOJEM JE UPUCAN MLADIĆ JE PROKLETO: Evo šta se sve poslednjih godina događalo na Adi Huji

Ubistva, tuče, požari, utapanja i uletanja kolima u Dunav

Objavljeno:

Ada Huja noćas je ponovo bila poprište tragičnog događaja. Jedan mladić upucan je jutros u glavu, a prema poslednjih informacijama, u tom užasnom obračunu, kako se sumnja zbog ljubomore, povređena je i devojka koja je zbrinuta u Urgentnom Centru. Na licu mesta zatečen je užasan prizor, sa lokvama krvi na sve strane, a to je bio i stravičan podsetnik zašto Adu Huju zovu ukletim mestom.

Ubistva, tuče, požari, utapanja i uletanja kolima u Dunav - samo su neke od brojnih tragedija koje su se proteklih godina dogodile na Adi Huji, a koje otvaraju pitanje šta nije u redu sa ovim mestom.

O nesrećama danas svedoče novinski tekstovi i po neka spomen ploča podignuta u čast onima koji su ovde izgubili život, a stalni posetioci se pitaju ima li kraja nedaćama.

Ada Huja
Ada Huja foto: Filip Plavčić

Troje mladih izgubilo život

Najstravičnija nesreća na Adi Huji dogodila se 2014. godine kada su tri mlade osobe izgubile život. Anastasija Stajić (16), Nemanja Antić (18) i Miloš Janković (20) utopili su se 11. novembra 2014. godine kada je u ranim jutarnjim satima automobil marke "bmw" sleteo u Dunav sa šetališta na Adi Huji, nedaleko od restorana "Carska ohota" u koji su se uputili. Nastradali Janković je bio u prtljažniku automobila, pošto za njega napred nije bilo mesta.

Troje putnika iz automobila, među kojima su bili Luka Višnjić (20), Milica Jokić (18) i Dušan Jovanović (19) uspeli su da prežive stravičnu nesreću. Vozač i vlasnik automobila vrednog više od deset hiljada evra, Dušan Jovanović koji je prošao bez ogrebotine, kako se ispostavilo, nije imao ni položen vozački ispit, ni dozvolu, a kobnog jutra vozio je više od 110 kilometara na sat.

- Popio sam 20 rakija od maline u tom kafiću. Ne znam šta se dogodilo, ne znam gde se nalazim - rekao je on tada policiji.

Apelacioni sud 2015. godine smanjio je za godinu dana kaznu zatvora Dušanu Jovanoviću i pravosnažno ga osudio na sedam godina zatvora zbog ove nesreće.

Restoran Carska ohota
Restoran Carska ohota foto: Printscreen/Google streetview

Nakon ručka metak u kuma

U restoranu "Carska ohota" desio se jedan od brutalnijih zločina u decembru 2016. godine. Naime, A.J. je pratio svog kuma Z.T. do Ade Huje i onda je ispalivšvi više hitaca iz "krateža" usmrtio Z.T. dok je on ručao sa prijateljima. Kako je "Blic" već pisao, kumovi neko vreme nisu govorili, a kako se sumnjalo A.J. je usmrtio svog kuma zbog navodnog duga.

Kum A. J. je ispalio više projektila u žrtvu G. T. (46), koja je od zadobijenih povreda preminula na licu mesta.

Sleteli u Dunav i preživeli

Muškarac star oko 50 godina i duplo mlađa devojka sleteli su 9. januara 2018. godine u Dunav, nedaleko od mesta gde je troje mladih četiri godine ranije stradalo.

Brzom reakcijom čoveka sa obližnjeg broda koji ih je izvukao na obalu, oni su preživeli, a devojka je kasnije preventivno prevezena u Urgentni centar.

Pretukli ga nasmrt jer je branio devojku

Nenad Vučković pretučen je nasmrt u noći između 16. i 17. juna 2012. godine u restoranu "Carska ohota" jer je hteo da odbrani devojku koja je sedela za susednim stolom. Nju su Zlatan F. i Nenad Ć. vređali, a nakon verbalnog sukoba sačekali su Nenada i njegovo dvojicu drugova nedaleko od kafane i pretukli ih palicama. U tuči su učestvovala i braća Bojan i Aleksandar Č.

Nesrećni mladić tada je zadobio kobni udarac tupim predmetom u potiljak i kasnije je preminuo u bolnici.

Kako je "Blic" već pisao, za brutalno ubistvo Nenada Vučkovića niko neće odgovarati jer je slučaj zastareo pre nepuna dva meseca.

- Kivan sam na sve... Videćemo koje načine imamo da zatražimo pravdu, da krivci za smrt mog sina budu kažnjeni, a ti tužioci i sudije, koji su takođe krivi, da snose posledice i odgovornost. Spreman sam da idem i do Strazbura - kaže Petar Vučković otac stradalog mladića.

Naime, od zločina koji se dogodio 2012. godine prošlo je tačno šest godina: dvostruko više od maksimalne zaprećene kazne za ovo krivično delo (učestvovanje u tuči).

Izgoreo restoran

Na Adi Huji 08.08.2018. godine u potpunosti je izgoreo poznati restoran "Carska ohota", ali srećom povređenih nije bilo.

Na teren je izašlo devet vatrogasnih vozila i 31 vatrogasac, vatra je lokalozovana nakon dva sata, ali akcija dogašivanja požara i dalje je u toku.

Po izbijanju požara na Karaburmi su se čule i eksplozije, najverovatnije od plinskih boca, a plamen je prema priči očevidaca bio visok do 30 metara, te je bio vidljiv iz mnogih delova grada.

Kako su ispričali ribari koji su se našli na licu mesta, samo su odjednom videli vatru koja guta restoran i crni dim koji je kuljao na sve strane.

Požari na Adi Huji
Požari na Adi Huji foto: Printscreen / Twiter

Požari u "Fabrici kartona Beograd"

U "Fabrici hartije Beograd", popularnoj "Kartonki", na Adi Huji izbio je požar i 11.8.2017. godine, požar je gasilo 35 vatrogasaca-spasilaca. Budući da je požar izbio u dvorištu fabrike gde se skladišti velika količina kartona, na lice mesta je izašlo 10 vatrogasnih ekipa koji su se satima borili protiv vatrene stihije, a celu situaciju dodatno je otežavao vetar.

Nešto manje od mesec danas ranije, vatrogasac Milan Rmuš (36) izgubio je život pokušavajući da ugasi plamen koji je izbio u ovoj farbici na Adi Huji.

Naime, vatrena stihija je zahvatila kotlarnicu pogona u ranim jutarnjim satima 19. jula 2017. godine. U nameri da ugase požar polivajući vatru vodom, radnici su izazvali eksploziju.

Trojica radnika Fabrike hartije Beograd i dežurni vatrogasac preduzeća "Avala star" osumnjičeni su da nisu na vreme pozvali vatrogasce i da su nestručno gasili požar.

- Za teško delo protiv opšte sigurnosti sa smrtnim posledicama koje je počinjeno nehatno, zaprećena je kazna zatvora od jedne do osam godina – naveli su nekoliko nedelja posle tragedije u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.