ZA POKUŠAJ UBISTVA NOVINARA NANOGICA I 50.000 DINARA! 7 GODINA ZA 4 MRTVIH: Šta nije u redu sa srpskim pravosuđem?!
Za najteže zločine ONI su prošli samo sa nanogicom!, Foto: Profimedia / Nebojša Mandić

tužna realnost

ZA POKUŠAJ UBISTVA NOVINARA NANOGICA I 50.000 DINARA! 7 GODINA ZA 4 MRTVIH: Šta nije u redu sa srpskim pravosuđem?!

Sve ovo su samo neki od primera koji pokazuju da kaznena politika u Srbiji ne funkcioniše kako bi trebalo

Objavljeno: 14:34h

Kaznena politika u Srbiji je i te kako blaga. Za teška krivična dela počinioci dobijaju smešne kazne, a poverenje u sudstvo potpuno je isparilo.

Naime, vest da su tri muškarca osumnjičena da su krajem prošlog meseca u Kruševcu napala i povredila lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u petak su puštena iz pritvora, uzburkala je srpsku javnost.

Danijel Gmijović Cafta, Marko Živković Buvac i Miloš Šaponjić Šapa uhapšeni su ubrzo posle napada, a njima je potom određen jednomesečni pritvor, koji je ukinut u petak, i sva trojica su puštena na slobodu. Oni se sumnjiče za nasilničko ponašanje koje je dovelo do teških telesnih povreda, za šta je zaprećena kazna od dve do 10 godina zatvora.

Tu nije kraj iznenađenjima.

Igor Novaković, Aleksandar Marinković, Bojana Cvetković - Šijacki uhapšeni su zbog sumnje da su organizovali i zapalili kuću novinara Žig Info portala Milana Jovanovića. Kako je Jovanović naveo za medije, za ove ljude nikada nije čuo, niti je o njima pisao.

Naime, Jovanović je rekao za N1 da ga je tužilac obavestio da je Bojana Cvetković Šijacki, koja je uhapšena, sklopila sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivice i da će biti kažnjena sa 6 meseci kućnog pritvora i 50 hiljada din.

Pomenute vesti izazvale su lavinu komentara na društvenim mrežama, pa su se građani zapitali - ko pere ruke kriminalcima, sudije? Kakvu poruku šalju ovako blage kazne? Da li to znači da svi možemo da palimo kuće, povređujemo i ubijamo ljude, i da ne budemo kažnjeni srazmerno onome što smo učinili?

Na žalost, nije retkost da neki počinioci prođu i samo sa nanogicom.

Podsetićemo se nekih zločina koji su se odigrali poslednjih godina, a da su njihovi počinioci neadekvatno sankcionisani.

Živadin Živanović (19) je 1. novembra 2014. upao u kuću Desanke I. (76) u Lozoviku i zverski iživljavao nad njom. Živanović je nesrećnu staricu pretukao, izujedao i silovao. On je potom pobegao i pet dana se krio u napuštenoj kući. Viši sud u Jagodini osudio ga je na samo tri godine zatvora.

Budimir Stanojević, prognanik sa Kosmeta, poginuo je 25. oktobra 2017. godine kada ga je udario “smart” za čijim je volanom bio S. Đ. (29), koji je bio pod dejstvom alkohola (2,17 promila), marihuane i kokaina.

Viši sud u Kruševcu objavio je prvostepenu presudu po kojoj se optuženi osuđuje na kaznu zatvora od tri godine, a izrečena mu je i dvogodišnja zabrana upravljanja motornim vozilom. U zatvorsku kaznu uračunava se i vreme provedeno u pritvoru, od 25. oktobra do 5. decembra 2017. godine.

Švajcarski državljanin srpskog porekla Aleksandar Sabolić (22), koji je 7. juna 2014. u Ulici Dimitrija Tucovića u Nišu na pešačkom prelazu autom udario tada 17-godišnju Miljanu Živković, osuđen je na 10 meseci kućnog zatvora u svom stanu u Merošini uz "nanogicu".

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na šest meseci kućnog zatvora Bora Mišeljića za krivično delo teška telesna povreda, jer je 2012. godine "nokautirao" komšiju koji je parkirao auto na travnjak ispod njegovog prozora.

Viši sud u Negotinu je osudio nepravosnažno Denisa Gačića (29) iz negotinskog sela Urovica na 15 godina zatvora, zbog brutalnog ubistva Danijele Handl.

Gačić je bivšu ženu i majku troje dece Danijelu (22) do smrti ubadao nožem naočigled prolaznika i njenog mlađeg brata koji i dan danas trpi traume kao posledicu tog užasnog zločina. Ubica je zatim iskasapljenu ženu ostavio da leži u lokvi krvi, a on je pobegao.

Apelacioni sud u Beogradu povećao je za tri godine kaznu Petru Živkoviću (66) i pravosnažno ga osudio na osam godina zatvora jer je 16. februara 2015. godine u Batajnici iskasapio Stevana Katilovića (35), nanevši mu više telesnih povreda, među kojima su odsecanje nosa i precesanje butne arterije, usled kojih je čovek na licu mesta preminuo.

Nišlija Nikola Stojanović (26), osuđen je na osam godina zatvora zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće 18. aprila 2009, kada su poginule četiri mlade osobe, a zatim se 2014. godine našao na uslovnoj slobodi!

Sve ovo su samo neki od primera koji pokazuju da kaznena politika u Srbiji ne funkcioniše kako bi trebalo. Policijska evidencija puna je prestupnika koji su godinama u sukobu sa zakonom, ali gotovo uvek završe na slobodi i nastave po starom.

Pitanje je - dokle? Koliko još života treba da bude izgubljeno da bi se neko dozvao pameti?

BONUS VIDEO: Emisija Kratki espreso

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.