ZBOG NASILJA KOJE SU TRPELE OVE ŽENE POSTALE SU LICA NA UMRLICAMA: One nisu dočekale 2019. godinu (FOTO)
One neće dočekati 2019. godinu, Foto: Printscreen/Facebook, Nestalisrbija.rs, Dragana Udovičić, Privatna arhiva

crna statistika

ZBOG NASILJA KOJE SU TRPELE OVE ŽENE POSTALE SU LICA NA UMRLICAMA: One nisu dočekale 2019. godinu (FOTO)

U 2018. godini, na snagu je stupio zakon koji nosi jasnu poruku "Udarite li ženu, ići ćete u zatvor"

Objavljeno: 19:15h
Suzana Trajković

Crna statistika već s početkom 2018. godine slutila je na najgore. U porodičnom nasilju ubijeno je 31 žena, a u svim slučajevima za ubistva se sumnjiče članovi porodice ili bliski prijatelji.

Sve one su bile žrtve svojih muževa, momaka, vanbračnih partnera, sinova, pa čak i unuka.

Podsetimo, 2017. godine u porodičnom nasilju ubijeno je 29 žena. Crno nam je krenula i ova nova 2018. godina, a kraj godine svakako je vreme kad se moramo prisetiti onih koje novu 2019. godinu neće dočekati.

Ovo su lica samo nekih od žena koje su bile žrtve porodičnog nasilja, sa smrtnim ishodom.

Mira Šarac

Miru Šarac ubio je unuk
Miru Šarac ubio je unuk foto: Privatna arhiva

Prvo žrva porodičnog nasilja u ovoj godini bila je Mira Šarac (63) iz Rume, majka bivšeg fudbalera, a sada fudbalskog trenera Dragana Šarca. Nju je 24. januara brutalno izmasakrirao unuk Srđan Mijailović (24) koji je uhapšen nekoliko sati nakon ubistva, dok se od policije skrivao u kompjuterskoj igraonici.

Beživotno telo starice u stanu pronašao je poznanik koji je na licu mesta zatekao i unuka.

Bojana Miletić

foto: Printscreen/facebook

Jovan Veršanski (24) osumnjičen je da je 5. februara nožem usmrtio svoju devojku Bojanu Miletić (21) u svlačionici lokalnog fudbalskog kluba u selu Stanišić kod Sombora.

On je u tom periodu, imao zabranu prilaska Bojani zbog ranijih problema i nasilja, a ubistvo je počinio tek pošto je izašao iz dvonedeljnog pritvora.

Njih dvoje su bili nekoliko meseci u burnoj vezi, često su raskidali i mirili se. A kako je nakon zločina ispričala majka mladića on je često govorio da ne može da živi bez nje.

Aleksandra i Milena Vasić

foto: Dragana Udovičić

Srbiju je šokiralo ubistvo Aleksandre i njene majke Milene Vasić u Smederevu, dok je osumnjičeni za ubistvo Aleksandrin nevenčani suprug Dalibor Smijonović. Ubistvo se dogodilo 7. februara. Iako se u prvom momentu mislilo da su svo troje izgoreli u užasnom požaru, vrlo brzo je otkriveno da je zapravo Dalibor ubio ženu i njenu majku, a onda nožem ubo i sebe i zapalio kuću! Istragom je otkriveno da je Aleksandra bila trudna. Navodno je do tragedije došlo jer se njena porodica protivila braku sa Daliborom.

Vladanka Vučeljić

foto: Privatna arhiva

Javnost u Srbiji potresao je i slučaj ubistva Vladanke Vučeljić (54) na Novom Beogradu.

Ona je 10. februara ubijena s leđa hicima iz pištolja dok je otključavala vrata zgrade u kojoj je stanovala.

Za ubistvo je osumnjičen advokat D. K., s kojim je Vladanka neposredno pre toga raskinula dugogodišnju ljubavnu vezu. Ćerka nesrećne žene čekala je majku u stanu da se vrati kući, a umesto nje probudila ju je policija i saopštila joj najgore vesti. Advokat je uhapšen i nalazi se u pritvoru. Kako je ispričala Vladankina ćerka, on nije mogao da podnese da ga ona više ne voli zbog čega ju je hladokrvno ubio.

Gordana Ž. i Borka Jakovljević

Dva ubistva dogodila su se u Kruševcu u istom danu, 13. februara a u oba slučaja u pitanju je bilo porodično nasilje. Gordanu Ž. ubio je nožem njen nevenčani suprug Stojan M.

Istoga dana, u susednom selu Pepeljevcu, Bojan Jakovljević takođe je nožem ubio svoju majku Borku.

Marijana Grahovac

Marijana Grahovac stradala je 23. februara kad ju je, kako je istraga pokazala, suprug Zoran bacio u Dunav sa novosadskog Mosta slobode. Marijanino telo našli su ribari u sredu, 21. marta. Inače, osumnjičeni za ovo ubistvo Zoran Grahovac, inače profesor u srednjoj mašinskoj školi, kobne večeri je pozvao policiju i prijavio da je Marijana nakon svađe u povratku kući zatražila da on zaustavi automobil na Mostu slobode i skočila preko ograde u Dunav. Nedugo zatim uhapšen je pod sumnjom da je suprugu gurnuo sa mosta.

foto: Facebook

Još jedan stravičan zločin dogodio 23. februara u Trgovištu, kada je Javorka Arsić (68) preminula usled povreda koje su joj zadali sinovi.

Policija je uhapsila Dejana (30) i Martina Arsića (38) zbog sumnje da su u petak, 23. februara, golim rukama pretukli na smrt svoju majku.

Mediji su pisali da je Javorka Arsić i ranije trpela zlostavljanje sinova. Naime, prošle godine protiv Dejana Arsića podneta je optužnica zbog sumnje da je majku gađao šerpom i naneo joj povrede po glavi, ali taj slučaj nije dospeo do suda.

S.I.

Krajem februara preminula je Nišlijka S.I. (42) koja je 28. početkom godine hospitalizovana zbog povreda koje joj je zadao suprug D.I (47) preminula je, ali za sada nije poznat tačan uzrok smrti.

Prema nezvaničnim informacijama, ona je duže vreme bila žrtva porodičnog nasilja, ali je to otkriveno tek 6. januara ove godine kada je primljena na bolničko lečenje u niški Klinički centar.

Lucija T.

Psihički obolela Tatjana Radosavljević (45) 6.marta na Zvezdari nasmrt pretukla majku Luciju Tuku (74) u njenom stanu u Ulici Jelene Mioč u Učiteljskom naselju u Beogradu! Tatjana je potom pozvala oca, Lucijinog bivšeg muža, i rekla mu da je majka umrla mirno, u snu.

Mirjana Inđić

Nikodije Božinović iz Kladova, poznatiji kao Kokan, ubio je 6.aprila svoju nevenčanu suprugu Mirjanu Inđić, udarcima čekića u glavu, a zatim popio bensendine pokušavajući da izvrši samoubistvo.

Božinović je na saslušanju priznao ovaj zločin, a kako se pretpostavlja, ubistvu je prethodila svađa, koja je eskalirala ubistvom.

foto: Printscreen / Facebook

Mirjana je iza sebe ostavila maloletnog sina. Prema rečima meštana, ona je duže vreme bila žrtva nasilja koje se na kraju završilo zločinom.

Slobodanka Marković

Slobodanka Marković (94) iz ariljskog sela Radoševo doživela je duboku starost, a onda 17.aprila dočekala da je svirepo ubije onaj od koga je godinama zazirala i zbog koga je spavala u trošnoj šupi - onaj koga je rodila.

Nesrećnu staricu brutalno je nasmrt pretukao njen sin Dragan (66), jedan od četvoro njene dece, koji je potom hladnokrvno prijavio da mu je majka umrla prirodnom smrću.

Jelena Grbić

foto: Printscreen / Facebook

Jelena Grbić pronađena je mrtva u svojoj kući 6.maja, a nesrećna žena je oštrim predmetom, najverovatnije nožem, tri puta izbodena na smrt.

Osumnjičeni za ovaj zločin je njen suprug, Ivan Radovanović, koji je najverovatnije počinio ovaj gnusni zločin.

Jelena je iza sebe ostavila troje dece, jedno dete koje će uskoro napuniti 18. godina, drugo koje je šesti razred i treće koje ima 3 godine.

Bosiljka Jovanov

Petar Jovanov (69), iz Zagajice kod Vršca, puškom je 5. juna usmrtio suprugu Bosiljku (63) i pokušao samoubistvo. Ubica je ranije najavljivao da će ubiti suprugu Bosiljku, pa sebe, jer ne želi da on umre pre nje, s obzirom na to da se već 10 godina bori sa dijabetesom.

Jelica Ivković

Slavoljub Ivković (58) iz Vlasotinca ubio je 10. juna svoju suprugu Jelicu (53) udarajući je više puta metalnim kleštima po glavi, a potom je otišao u šumu i na pedesetak metara od mesta zločina obesio se o granu cera.

Vesna Mijović

foto: Facebook

Novak Mijović (52) iz Jagodine ubio je 3. avgusta hicem iz pištolja suprugu Vesnu (46) u njihovom stanu u Ulici braće Dirak u Jagodini, a potom je izvršio samoubistvo pucajući sebi u slepoočnicu. Tragedija se dogodila naočigled njihovo dvoje dece. Sumnja se da je kobne večeri izbila svađa između supružnika, sin se umešao, pokušao je da zaštiti majku, ali mu je otac zapretio pištoljem i naterao ga da se pomeri. Onda je ispalio hitac u suprugu Vesnu, a drugi sebi u glavu. Takođe, postoje indicije da je ovom zločinu "kumovao" alkohol.

Mikaela C.

Sakib C. (58) ubio je 11. avgusta s više uboda nožem u grudi svoju suprugu Mikaelu C. u porodičnom domu u romskom naselju Kolonija u Smederevskoj Palanci. Ubica se sam prijavio policiji nakon zločina. Kako su mediji pisali, Sakib je suprugu optuživao da mu je bila neverna, a što je, najverovatnije, bio povod za svađe, ali i motiv ubistva.

Miladija Kočović

U zabitom selu Goševo na Pešterskoj visoravni, 7. septembra je ispred svog katuna (kolibe) ubijena Miladija Kočović (59), domaćica iz ovog sela podno planine Giljeve, udaljenog od Sjenice oko 40 kilometara. Zločin nije rasvetljen.

Dobrinka Marković

Ljubiša Marković (59) uhapšen je 23. septembra u Boleču nakon što je iz čista mira brutalno usmrtio svoju majku Dobrinku Marković (78) u prizemlju porodične kuće. Motiv ovog zločina nije otkriven, a supruga ubice za medije je rekla da on uopšte nije izlazio iz dvorišta, i da je imao paranoju, kao i da je mislio da neko njemu želi da naudi.

- U meni i u svojoj majci video je neprijatelje i čim bi nas dve sele da popričamo, mislio je da kujemo neki plan. Nije želeo da ide kod lekara! - rekla je ona za medije

Svetlana Zolnajić

foto: Nestalisrbija.rs

Telo Svetlane Zolnajić (46), koju je, kako se sumnja, brutalno ubio suprug Dragan (53), a potom izvršio samoubistvo pronađeno je 12 dana posle njenog misterioznog nestanka.

Svetlana je poslednji put viđena 16. novembra nakon čega joj se izgubio svaki trag. Njen suprug Dragan navodno je tragao za njom, a potom je 20. novembra i sam nestao. Misterija je razrešena u sredu, kada su Draganovi rođaci u podrumu svoje kuće zatekli njegovo telo u lokvi krvi. Kako je utvrđeno, sam je pucao sebi u glavu, a preminuo je u bolnici.

Nadežda Petrović

foto: Privatna arhiva/Kurir

Gordana Petrović iz sela Kočetin u blizini Žabara uhapšena je zbog sumnje da je 14. oktobra ubila majku Nadeždu (80). Telo nesrećne starice sa krvavom glavom, koje je bilo potpuno nago, nađeno je na putu u blizini sela.

Dragica P.

Jovica P. (47) iz Novog Sada uhapšen je zbog sumnje da je 24. oktobra ubio svoju 15 godina stariju suprugu Dragicu P. Ubrzo nakon toga, novosadska policija je lisice na ruke stavila i Ivanu B. (19), Jovičinom sinu iz prvog braka. Mladić se sumnjiči da je bio saučenik u ubistvu očeve druge žene, a svoje maćehe. Jovica je, navodno, u jeku svađe sa suprugom nasrnuo na nju, nanoseći joj povrede oštrim predmetom po ruci i u predelu grudnog koša.

Gorica Petrović

foto: Kurir

Dalibor Petrović (36) iz Velikog Izvora, koji je bolovao od šizofrenije, ubio je 28. oktobra majku Goricu (57) sa više od 10 uboda nožem, nakon čega se ubio. Petrović je nedelju dana pre zločina zvao majku da se vrati iz Nemačke, govoreći da ne može da živi bez nje.

Biljana Mijatović

foto: Privatna arhiva

Siniša Radovančev (50) nožem je 21. novembra ubio suprugu Biljanu Mijatović (30) u iznajmljenom stanu u Pančevu, nakon banalne svađe oko prihoda od mleka koje daju krave na njegovoj farmi u Ilandži kod Alibunara.

Dok je pijani Siniša masakrirao Biljanu, u stanu su bili njihova beba, rođena pre samo 20 dana, kao i Biljanina ćerka (12) iz prvog braka.

Azra D.

U Borči je takođe 21. novembra ubijena Azra D. (43). Tokom istrage utvrđeno je da je u pitanju ubistvo, a ne nesreća kako se ranije mislilo. Za ubistvo žene osumnjičen je njen suprug Bekim D. Bili su u fazi razvoda braka. Ona je izašla iz kuće, on je pratio kolima, sustigao, izbo nožem i pobegao. Svedok koji je video incident iz svog automobila, nastavio je da prati vozača koji je usmrtio ženu.

O porodičnom nasilju u Srbiji govorilo se tokom cele 2018. godine. Na kraju godine, Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu za Espreso je potvrdila crnu brojku.

foto: Petar Lazović

- Na žalost, do danas 31 žena ubijena je u porodičnom nasilju u 2018. godini. Broj ubijenih žena govori da je godina bila veoma loša bez obzira na sve ostale rezultate koje često ističemo kao pozitivne.

Očekujem da se u Novoj 2019. godini broj žrtava drastično smanji, ali smanji i nasilje na svim nivoima. Na žalost, dok god ima nasilja u porodici biće ga i među mladima, jer deca koja čine vršnjačko nasilje su deca koja su rasla u porodicama gde se nasilje dešava. To produkuje jedno drugo pa sve do ovako tragičnih posledica koje imamo.

O porodičnom nasilju za naš portal za kraj godine govorila je i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

foto: Beta

- Dok god u društvu postoji razumevanje za šamar ženi ili devojci, dokle god bude opravdavan model ponašanja prema kome je žena vlasništvo imaćemo problem nasilja u porodici.. Posle donošenja zakona prošle godine, pomaka ima, ali kada godinu završavate sa 31 ubijenom ženom, onda je logično da zaključite da nešto ozbiljno nije kako valja, a razlog je upravo pomenuto razumevanje za nasilje i rodni obrasci.

- Dobro je što sve više žena prijavljuje nasilje i to je pomak na bolje, koliko god strašno izgledalo. Neophodno je nastaviti sa jačanjem kapaciteta svih koji su u sistemu zaštite. Pored toga, smatram veoma važnim da se pooštri politika kažnjavanja, ali istovremeno i iznad svega rad sa decom od najranijeg uzrasta, upravo prilagođen uzrastu, uz obučene i motivisane nastavnike i stručne radnike. Tako se uz podršku porodici kojoj je neophodna pomoć u savladavanju određenih životnih teškoća stvara nenasilno društvo koje ne toleriše bilo koju vrstu nasilja.

Podsetimo, novi zakon koji nosi jasnu poruku: "Udarite li ženu, ići ćete u zatvor" stupio je na snagu prvog juna ove godine.

Prema statistikama, svaka treća ženska osoba u Srbiji doživi neki vid nasilničkog ponašanja.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.