SILOVALI SMO IH, NEKE ŽENE SU BILE GODINA MOJE MAJKE: Jenki je srpski vojnik koji se srami zločina koje je počinio
Jenki je srpski vojnik koji se srami zločina koje je počinio, Foto: Printscreen/youtube

na današnji dan

SILOVALI SMO IH, NEKE ŽENE SU BILE GODINA MOJE MAJKE: Jenki je srpski vojnik koji se srami zločina koje je počinio

Lično je ubio devet ljudi

Objavljeno: 13:33h

Haški tribunal godine 2003. na današnji dan osudio je bosanskog Srbina Dragana Nikolića, zvanog Jenki, na 23 godine zatvora.

On je priznao krivicu za ratne zločine počinjene nad muslimanskim zarobljenicima u logoru Sušica kod Vlasenice, čiji je komandant bio u leto 1992.

Nikolić je bio upravnik zatočeničkog logora Sušica u istočnoj Bosni i Hercegovini, od početka juna 1992. do njegovog zatvaranja krajem septembra 1992. godine. Kroz logor je za to vreme prošlo oko 8.000 ljudi.

U vreme kada je bio komandant logora Dragan Nikolić je učestvovao u stvaranju i održavanju atmosfere terora i obaveznog mučenja za muslimanske i druge nesrpske zatočenike.

Lično je ubio devet ljudi, zatočenike je u nekim slučajevima pretukao na smrt, a druge je mučio tokom njihovog zatočenja. Pod njegovim vodstvom, žene svih starosnih doba silovane su i na drugi način seksualno ponižavane. Njegovo izjašnjavanje o krivici odražava njegovo prihvaćanje odgovornosti za te zločine.

Optužnica protiv Nikolića, podignuta je inače 1994. godine. Optužnica protiv njega prva je koju je Hag podigao za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji.

Nikolić je uhapšen u aprilu 2000. godine u okolini Smedereva, a prilikom prvog pojavljivanja u sudnici izjavio je da se ne oseća krivim ni po jednoj tački optužnice.

Kasnije je priznao krivicu, složio se s navodima optužnice po kojoj su u aprilu 1992. godine pripadnici JNA, odnosno Novosadskog korpusa, paravojne jedinice i lokalni Srbi zauzeli Vlasenicu, a po zauzimanju grada muškarci su premlaćivani i ubijani, a žene silovane. Muslimani su morali da potpišu izjavu da odlaze dobrovoljno i da se odriču svoje imovine.

Nikolić je, u dogovoru sa Tužiteljstvom priznao krivicu za progon nesrpskog stanovništva na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, za mučenje, silovanje i ubistvo.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.