PRESUDA TEK POSLE NOVE GODINE: Radoičić i Veselinović se pojavili na suđenju u Pirotu
Foto: Marina Lopičić

ČEKA SE

PRESUDA TEK POSLE NOVE GODINE: Radoičić i Veselinović se pojavili na suđenju u Pirotu

Tužilaštvo je predložilo da se sva četvorica proglase krivim

Objavljeno:

Optuženi Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, pojavili su se danas na iznošenju završnih reči u krivičnom postupku koji se protiv njih, i još dvojice saradnika, vodi pred Višim sudom u Pirotu, za zloupotrebu položaja prilikom iskopavanja šljunka na Koridoru 10. Donošenje presude najavljeno za 15. januar sledeće godine.

Nakon što je 6 prethodnih ročišta bilo odloženo, 4 zbog veštačenja i 2 zbog nedolaska, danas su se na optuženičkoj klupi našla sva četvorica optuženih za nelegalno iskopavanje šljunka Koridora 10. Pored Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića, ročištu su prisustvovali i Goran Makragić i Stamenković Ivan.

U završnim rečima i tužilaštvo i odbrana su ostali pri svojim stavovima i završnim rečima koje su date u prethodnom postupku, čiju je presudu Apelacioni sud poništio i vratio na ponovljeno suđenje.

Sudija Višeg suda Bojan Antić predložio je da ukoliko tužilaštvo i odbrana nema nove dokaze može da se završi dokazni postupak protiv optuženih.

Sud konstatuje da su se optuženi izjasnili i da je dokazni postupak završen - kratko je rekao sudija Antić.

Tužilaštvo je predložilo da se sva četvorica proglase krivim, a imajući u vidu da se činjenično stanje nije promenilo u ponovljenom postupku ostali su pri istim završnim rečima koje su izneli na prvom suđenju.

Advokati odbrane traže od suda oslobađajuću presudu, ostaju pri osporavanju činjeničnog stanja i tvrde da se radi o prekršaju, a ne o krivičnom delu.

Suđenje je kasnilo nekoliko minuta jer su na ročište zakasnili upravo Veselinovič i Radoičić, koga traži kosovska policija u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, a za kojeg je lično predsednik Srbije LAeksandar Vučić rekoa da je na poligrafskom ispitivanju utvrđeno da nije počinio to krivično delo.

Sudija je u toku pretresa pitao advokate da li treba da se preslušaju snimci telefonskih razgovora u kojima se navodno čuju dogovori u vezi sa iskopavanjem šljunka i imena koja su umešana u posao, ali i tužilac i branioci optuženih su se složili da to nije potrebno.

Advokat Milana Radoičića osvrnuo se na te snimke, rekavši da se tamo čuje samo ime Milan, ali ne i prezime, te da je reč o drugoj osobi, a ne Radoičiču, i da se ne može utvrditi tačan identitet osobe sa snimka.

Sem činjenice da je u bliskim odnosima sa Zvonkom Veselinovićem, nema nikakvih dokaza da je reč o mom klijentu - rekao je Radoičićev advokat.

Nakon završnih reči, sudija je zakazao izricanje presude za 15. januar 2019. godine.

Podsetimo, nakon zastoja od 9 meseci,nastavljen je ponovljeni postupak protiv četvorice optuženih, među kojima su i Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su optuženi da su u periodu od juna 2011. do juna sledeće godine učestvovali u nelegalnim iskopavanjima tako što su obezbedili sredstva za početak tih radova, mehanizaciju za iskopavanja i kamione za prevoz iskopanog materijala.

Nakon toga 2 puta je došlo do odlaganja, zbog toga što se optuženi nisu pojavili pred sudom.

Kako su ranije pisali novinari BIRN-a Zvonko Veselinović je široj javnosti poznat još od 2011. godine, kada je na prelazima sa Kosovom – na Jarinju i Brnjaku, organizovao postavljanje barikada, zbog čega se, zajedno sa mlađim bratom Žarkom, našao u pritvoru.

Nakon toga do javnosti je stizalo sve više glasina o bliskosti Veselinovića i Radoičića sa vladajućim SNS-om, unosnim poslovima u oblasti transporta i građevinarstva, ali i o navodnom velikom bogatstvu koje je u međuvremenu stekao.

O njegovom kumu Radoičiću sa kojim, prema sopstvenom priznanju, zajedno posluje, javnost međutim nije znala ništa do januara ove godine. Tada je, pišu novinari BIRN-a, reagujući na vest o ubistvu Olivera Ivanovića, političarka Rada Trajković rekla da je izvesni Milan Radoičić "bog i batina na severu Kosova".

Pet meseci od prvog pominjanja njegovog imena u javnosti (nakon Ivanovićevog ubistva), Radoičićeva neformalna uloga na severu Kosova je ozvaničena potpredsedničkim mestom u Srpskoj listi (partiji kosovskih Srba koju podržava SNS).

Prištinska Gazeta prenela je vest prošlog meseca da kosovska policija traga za Milanom Radoičićem, jednim od lidera kosovskih Srba i zamenika predsednika Srpske liste, a po nalogu Specijalnog tužioca Kosova zbog sumnje na umešanosti u ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića. Pripadnici specijalne kosovske policije ROSU ušli su na sever Kosova i tom prilikom uhapsili tri osobe u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, kao i još jednu zbog suprotstavljanja policiji.

(Espreso.co.rs / Južne vesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.