KONAČNA ODLUKA SUDA: Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora
Darko Šarić je kriv!, Foto: Reuter/Stringer

presuda

KONAČNA ODLUKA SUDA: Darko Šarić osuđen na 15 godina zatvora

Tužilaštvo za organizovani kriminal u završnoj reči od suda je zatražilo da Šarića osudi na maksimalnu zakonom predviđenu kaznu zatvora kao organizatora kriminalne grupe

Objavljeno: 15:24h

Veće Specijalnog suda osudilo je Darka Šarića na 15 godina zatvora u ponovljenom postupku za šverc više od pet i po tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Šarić je osuđen kao organizator grupe koja je prokrijumčarila 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Sudija Siniša Petrović proglasio je Darka Šarića krivim i izrekao mu kaznu od 15 godina zatvora. Sudija Petrović dodao je i da mu se u kaznu uračunava i vreme provedeno u pritvoru, odnosno vreme od 17. marta 2014. godine.

Sudija je rekao i da je ovog puta tročlano krivično veće odluku donelo jednoglasno.

Prvobitnu odluku kojom je Šarić kažnjen na 20 godina zatvora Apelacioni sud ukinuo je u junu 2016. godine i naložio ponavljanje suđenja.

Izricanje presude Darku Šariću kasnilo je zbog ogromne gužve ispred suda. Inače, Šarić nije prisustvovao izricanju jer, kako je rečeno, nije želeo da ga dovode u sud. Podsetimo, on nije prisustvovao ni izricanju prve presude.

Šarićevi saradnici i pripadnici grupe osuđeni su na kazne od godinu do 15 godina zatvora, dok su dvojica okrivljenih oslobođeni optužbi za pomaganje izvršiocima posle izvršnog krivičnog dela.

Kaznu od 15 godina zatvora sud je izrekao i Goranu Sokoviću koji je u bekstvu, takođe kao organizatoru grupe, dok je Željko Vujanovć, kao treći organizator osudjen na 14 godina zatvora.

Trojica svedoka saradnika dobili kazne od od pet do deset meseci zatvora.

Miša Banana osuđen na 11 godina, svedoci saradnici na osam, 10 i pet meseci

foto: Kurir.rs

Specijalni sud smatra da je tokom postupka utvrđeno da su Darko Šarić, Goran Soković, Željko Vujanović i sada pokojni Dragan Dudić Fric organizovali transport kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine tako što su pripadnicima grupe davali usmene naloge šifrovanom komunikacijom, a ovi su ih izvršavali.

Kao pripadnici grupe osuđeni su Marko Pandrc na 13 i po godina zatvora i Nenad Novaković na jedinstvenu kaznu od 13 godina. Boško Nedić, Darko Tošić i Nikola Dimitrijević osuđeni su na po 13 godina zatvora.

Petar Obradović dobio je 12 godina zatvora, Miloš Cajić i Milan Milovac osuđeni su na po 11 i po godina zatvora, a Rodoljub Radulović zvani Mišša Banana 11 godina zatvora.

Na po 10 i po godina zatvora osuđeni su Mijajlo Đoković, Vladimir Račić Marko Račić, Borislav Tunjić kao i Nebojša Sretenović, a ŽŽivko Sibinski ma 10 godina zatvora.

Boban Stojiljković dobio je dve i po godine zbog neovlašćenog nošenja oružja, a Marko Dabović godinu dana zatvora zbog krivičnog dela falsifikovanje isprave, dok su obojica oslobođeni od optužbe da su izvršili po jedno krivično delo udruživanja radi vršenja krivičnih dela i neovlašćeno stavljanje u promet opojnih droga.

Svedoci saradnici tužilaštva Drašško Vuković, Radan Adamović i Nebojša Joksović osudđeni su na osam, 10 i pet meseci zatvora.

Mirko Knežević i Miloš Nikolić su oslobođeni od optužbi da su izvršili pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Šarićevoj grupi je ponovljeno suđenje po jedinstvenoj optužnici spojenoj od ranijih ššest optužžnica, kojom se terete za šverc višše od 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Ovo je prvostepena presuda koju je Specijalni sud izrekao nakon ponovljenog suđenja i na nju osuđeni, njihovi branioci kao i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Ranije je troje pravosnažno oslobođeno optužbi, a devetorica su zaključila sporazume o priznanju krivičnog dela prema kojima su osudjeni na ukupno 69 godina i tri meseca zatvora.

Zajedno sa ovim kaznama Šarićeva grupa dobila je skoro 300 godina zatvora.

Tužilaštvo tražilo maksimalnu kaznu

Tužilaštvo za organizovani kriminal u završnoj reči od suda je zatražilo da Šarića osudi na maksimalnu zakonom predviđenu kaznu zatvora kao organizatora kriminalne grupe.

Za trojicu svedoka saradnika tužilaštvo je predložilo kazne manje od godinu dana, dok je za ostalih 18 optuženih tužilaštvo u završnim rečima predložilo maksimalne kazne za krivična dela "udruživanje radi vršenja krivičnih dela" i "neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga".

Pored Šarića, kao oragnizatori grupe optuženi su i Goran Soković koji je u bekstvu, zatim Željko Vujanović i pokojni Dragan Dudić Fric.

Kao pripadnici grupe terete se Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Nikola Dimitrijević, Darko Tošić, Petar Obradović, Miloš Cajić, Milan Milovac, Rodoljub Radulović zvani Miša Banana, Borislav Tunjić, Boban Stojiljković, Živko Sibinski, Marko Dabović, Marko Račić, Vladimir Račić i Nebojša Sretenović.

Na optužnici se nalaze i tri svedoka saradnika tužilaštva - Draško Vuković, Radan Adamović i Nebojša Joksović.

U završnici suđenja Šarić je ponovio da tužilaštvo nema nijedan dokaz protiv njega i da "manipuliše podacima, izvlači iz konteksta...".

Šarićevi advokati su ranije molbu sudu da njihovog branjenika oslobodi, jer, kako tvrde, nema dokaza da je on organizovao kriminalnu grupu koja je krijumčarila kokain prekookeanskim brodovima iz Urugvaja, Brazila i Argentine.

Šarićevoj grupi je ponovljeno suđenje po jedinstvenoj optužnici spojenoj od ranijih šest optužnica, kojom se terete za šverc više od 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

On je četiri i po godine bio u bekstvu, a srpskim srpskim vlastima se predao 18. marta 2014. godine, od kada se nalazi u pritvoru, dok se svi ostali sada brane sa slobode.

Osmorica optuženih su još u bekstvu.

U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove. Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona evra.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.