JELENINA KRV U KOLIMA, NA ZORANOVOJ RUCI OGREBOTINA: Već 100 dana nema optužnice za Marijanovića zbog ovoga
Ubistvo Jelene Marjanović i dalje nije rasvetljeno, Foto: Dragan Kadić, Privatna arhiva

bez roka, bez rešenja

JELENINA KRV U KOLIMA, NA ZORANOVOJ RUCI OGREBOTINA: Već 100 dana nema optužnice za Marijanovića zbog ovoga

Zoran Marjanović se odlukom Apelacinog suda nalazi na slobodi od jula ove godine.

Objavljeno:

Optužnica protiv Zorana Marjanovića koji je optužen za ubistvo supruge Jelene Krsmanović Marjanović početkom oktobra vraćena je na ponovno odlučivanje i dopunu Višem sudu, ali više od sto dana nema njene potvrde.

Apelacioni sud je u oktobru poništio rešenje o potvrđivanju optužnice protiv Zorana Marjanovića za ubistvo supruge, pevačice Jelene Marjanović i naložio Višem sudu u Beogradu ponovno odlučivanje. To znači da nije ukinuta optužnica tužilaštva protiv Marjanovića, već rešenje suda kojim je ona potvrđena. Sud je tom prilikom ukazao na izostanak činjenica koje bi mogle biti od ključnog značaja za potvrđivanje osnovanosti sumnje protiv Zorana Marjanovića.

Upućeno je sedam zahteva Višem tužilaštvu koje radi na dopuni istrage koja se vodi u slučaju ubijene pevačice. Koliko će trajati izvođenje novih dokaza i pokretanje nove istrage, ne zna se, jer ne postoji zakonski rok.

Podsećanja radi, u razmaku od samo četiri meseca protiv Zorana Marjanovića podignute su dve optužnice za teško ubistvo supruge - prva u februaru, druga u junu. Ipak, nijedna od te dve nije bila u potpunosti jasna: tako je procenio najpre Viši, a potom i Apelacioni sud. Samim tim, u oba slučaja naložene su njihove dopune.

Inače, prvu optužnicu Viši sud u Beogradu vratio je u martu mesecu na dopunu “radi boljeg razjašnjenja stanja stvari”. U tom nalogu zahtevano je od tužilaštva da se sasluša maloletna ćerka Zorana i ubijene pevačice, za koju se smatra da je bila svedok stravičnog ubistva njene majke. Tužilaštvo je saslušalo devojčicu, dopunilo optužnicu protiv Marjanovića njenim, ali i iskazom još nekoliko svedoka, a ubrzo potom podiglo novu, dopunjenu optužnicu protiv Marjanovića. Nakon razmatranja Višeg suda, ona je potvrđena, međutim, kada je stigla do Apelacije, došlo je do obrta i optužnica je ponovo odbijena.

- Izvesno je da će nova, druga dopuna optužnice trajati duže od prethodne, jer je za izvođenje ovakvih dokaza i veštačenja potrebno više vremena. Ono za šta se Marjanović tereti, a to je teško ubistvo, ne zastareva, te radnje dokazivanja krivice Zorana Marjanovića mogu da traju unedogled, sve dok oba suda ne potvrde ili odbiju optužnicu - rekao je izvor “Blica” upoznat sa slučajem.

Za to vreme, čekajući odluke suda i optužnice protiv njega koje se vraćaju i dopunjuju, Zoran Marjanović se odlukom Apelacinog suda nalazi na slobodi od jula ove godine. On je nakon deset meseci pritvora pušten na slobodu, a trenutno ga niko od nadležnih ne potražuje - do početka suđenja, ukoliko do njega dođe, Marjanović je slobodan čovek.

Živi u svojoj kući u Borči, a u izjavama za medije tvrdi da on nije ubio Jelenu. Međutim, tokom istrage nije mogao da ukaže ni na koga sumnja.

Negirali ubistvo

Jelena Krsmanović Marja­nović, pevačica “Granda”, pronađena je mrtva nakon nešto manje od 24 sata potrage, 2. aprila 2016. godine u kanalu u Crvenki, naselju kraj Borče. U sledećima danima policija je saslušala niz svedoka, a pod lupom istrage najpre su se našli članovi porodice Jeleninog muža Zorana. Svi oni negirali su učešće u ubistvu. Zoran Marjanović uhapšen je 17 meseci kasnije.

5 RAZLOGA ZA DOPUNU

- Snimci sa svih kamera

Kako stoji u odluci Apelacionog suda, a u šta je “Blic” imao uvid, potrebno je da se izvrši prostorno-vremensko veštačenje svih snimaka sigurnosnih kamera koje se nalaze na kući u Ulici put za Crvenku - odnosno svih kadrova koji gledaju na nasip. - To veštačiti sa posebnim ukazivanjem da u spisima predmeta postoji slika monitora koja u donjem delu ekrana, po sredini pokazuje u kom pravcu gleda kamera, a sa koje nije veštačen video-zapis, a što je u daljem toku postupka neophodno obaviti - stoji u odluci suda.

- Ko je ogrebao Zorana?

Biološkom fakultetu u Beogradu dostavljen je bris DNK uzet sa desne ruke sa ogrebotine Zorana Marjanovića odmah po pronalasku pevačicinog tela. Navedeni materijal nije otvaran i veštačen. U tom smislu je neophodno da se obavi DNK veštačenje istog, radi utvrđivanja da li se u DNK materijalu sa ogrebotine uočava prisustvo materijala Jelene - stoji u nalogu za dopunu optužnice.

- Odakle Jelenina krv u kolima

Iz nalaza koji je dostavljen u optužnici Biološkog fakulteta u Beogradu, utvrđeno je da DNK materijal izolovan sa zadnjeg sedišta „mercedesa“ pripada Jeleni, a po svom intenzitetu odgovara jačem tragu krvi. Međutim, u fazi istrage nije obavljeno veštačenje navedenog traga, odnosno nije navedeno na koji način je isti mogao nastati i koja je njegova starost, o čemu se veštaci odgovarajuće struke nisu izjašnjavali - zaključuju u Apelacionom sudu.

- Zašto je Zoranov telefon bio nedostupan?!

Apelacioni sud u obrazloženju navodi da je neophodno da se u daljem toku postupka obavi dopunsko veštačenje telefona Zorana Marjanovića i objasni na koji način se može dokazati da li je zaista isključio telefon po dolasku na nasip.

U tom veštačenju bi se veštak izjasnio na koji način mreža detektuje isključenje telefona, odnosno da se na jasan način utvrdi na bazi čega je utvrđeno da je okrivljeni svesno isključio telefon - kaže Apelacioni sud.

- Gde su bili svedoci?!

Apelacioni sud naložio je da je neophodno putem veštaka iz oblasti telekomunikacije obaviti prostorno i vremensko veštačenje kretanja mobilnog telefona svedoka Milana R., koji se u trenutku ubistva pevačice nalazio u blizini nasipa i koji je u svom iskazu naveo da je tog dana nosio mobilni telefon sa sobom.

- On je rekao i da je video muškarca i ženu kako silaze sa nasipa, te da se na osnovu analize baznih stanica njegovo kretanje dovede u vezu sa već obavljenom analizom kretanja i komunikacije Zorana i Jelene kako bi se na potpun i pravilan način utvrdile činjenice koje su od značaja - objašnjava Apelacioni sud.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.