SARA IPAK MORA U ZATVOR, DONETA JE PRAVOSNAŽNA PRESUDA! Vidak: Hoću da kaznu izdržavam u Srbiji!
Sara Vidak osuđena na četiri meseca, Foto: Vladimir Sporčić

konačna odluka suda u kotoru

SARA IPAK MORA U ZATVOR, DONETA JE PRAVOSNAŽNA PRESUDA! Vidak: Hoću da kaznu izdržavam u Srbiji!

Advokati nevino osuđene devojke uputili su zahtev Ministarstvu pravde Srbije da joj omoguće da kaznu služi u Srbiji

Objavljeno:

Sara Vidak (21), studentkinja iz Beograda, pravosnažno je osuđena na četvoromesečnu zatvorsku kaznu zbog napada na sudiju Jelenu Stanišić iz kotorskog Prekršajnog suda i uskoro bi iz Crne Gore mogla da dobije poziv za izdržavanje kazne.

Advokati nevino osuđene devojke uputili su zahtev Ministarstvu pravde Srbije da joj omoguće da kaznu služi u Srbiji, a ne u Crnoj Gori, u kojoj je osuđena u montiranom procesu.

Nisam kriva

Sara Vidak, koja je provela skoro mesec dana u pritvoru u crnogorskom zatvoru Spuž, rekla je za Kurir da se nada da će joj biti omogućeno da kaznu služi u Srbiji.

- U dogovoru sa advokatima i porodicom nisam podnela žalbu na presudu kako ne bih dobila veću kaznu. Nadam se najboljem i nadam se da će postojati i neka druga mogućnost izdržavanja kazne osim odlaska u zatvor. Sada mi je cilj da mi dozvole da kaznu služim u Srbiji, da ne bih išla u crnogorski zatvor. Ne isključujem ni mogućnost kućnog zatvora - kaže Sara i dodaje da smatra da ni za šta nije kriva.

- Ne priznajem da sam kriva, jer nisam kriva i ne želim da budem negde gde ne pripadam - rekla je Vidakova za Kurir.

Njen advokat Srđan Lješković smatra da se ovaj slučaj ticao svih u Crnoj Gori i da je pokazao da postoje nedodirljivi i oni kojima zakon uvek ide naruku.

Odbijeni dokazi

- Dokaze koje bismo kao odbrana prezentovali bili bi odbijeni, a ako je dokaz nesporan, onda taj dokaz postaje nedostupan sudu i široj javnosti, kao na primer nepostojanje kamera u službenim prostorijama suda. Sve i da ne postoji video-nadzor, kako smo mogli očekivati da bilo koja instanca u pravosuđu donese drugačiju odluku od one koja je donesena u sudu u Kotoru. Ovo se posebno odnosi na okolnost da su se ministar pravde, predsednica Vrhovnog suda CG i Sudski savet već odredili prema ovom slučaju u prvih sat vremena i osudili Saru Vidak i povredili pretpostavku nevinosti. Može se desiti situacija, ako porodica Vidak odluči, da se pred crnogorskim sudovima pokrenu krivične prijave protiv određenih ljudi - zaključio je Lješković, ne želeći da otkrije protiv koga će biti podnete prijave.

Advokat Srđan Lješković: "Da se žalila, dobila bi još veću kaznu"

Sarin branilac, advokat Srđan Lješković pita se da li su poštovana prava Sare Vidak:

- Meni kao braniocu od početka je bilo jasno da nisu, te smo stoga moj kolega i ja doneli odluku da ne pišemo žalbu na presudu. Smisao žalbe je ostvarenje višestepenosti sudstva, tj. jednog od načela nezavisnosti i vladavine prava. Bili smo mišljenja da bi i ova kazna koja je izrečena bila preinačena u mnogo veću kaznu, jer država i njeni funkcioneri, koji su se oglasili povodom ovog slučaja, sigurno ne bi dozvolili da Sara bude oslobođena.

Bonus video:

Ispovest Sare Vidak

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.