14 MINUTA JE BILO PRESUDNO? Dom zdravlja se ogasio posle smrti Bojana (15) koji se ugušio čekajući pomoć
Roditelji dečaka za njegovu smrt krive pećinačku Hitnu pomoć, Foto: Filip Plavčić

užas!

14 MINUTA JE BILO PRESUDNO? Dom zdravlja se ogasio posle smrti Bojana (15) koji se ugušio čekajući pomoć

Roditelji dečaka za njegovu smrt krive pećinačku Hitnu pomoć

Objavljeno:

Velika prašina u Srbiji podigla se posle smrti tinejdžera Bojana Trifunovića (15) iz Ašanje, sela nadomak Pećinaca, koji je zbog astmatičnog napada preminuo u ponedeljak, 5. novembra, nakon intervencije tamošnjih i lekara sa Instituta za majku i dete. Roditelji dečaka za njegovu smrt krive pećinačku Hitnu pomoć, zbog čega je pokrenuta Komisija za unutrašnju kontrolu kvaliteta stručnog rada, kako bi ispitali šta se i kako zaista dogodilo.

Posle istrage, direktorka Doma zdravlja "Dr Dragan Funduk" Pećinci, dr Dubravka Cvetković Mićić, oglasila se na zvaničnom sajtu ove ustanove.

- Komisija za unutrašnju kontrolu kvaliteta stručnog rada u Domu zdravlja "Dr Dragan Funduk" Pećinci, formirana nakon smrti petnaestogodišnjeg dečaka iz Ašanje, utvrdila je da je hitnoj službi Doma zdravlja u vezi sa ovim slučajem 5. novembra upućen samo jedan poziv, u 20.28 časova, od strane komšinice koja se predstavila kao komšinicu majke dečaka i koja je dežurnom lekaru rekla da su roditelji sa dečakom u automobilu na putu prema Domu zdravlja.

Samo 14 minuta nakon poziva, u 20.42, pacijent je dovežen u hitnu službu, gde dežurna ekipa odmah počinje sa terapijom i reanimacijom, a potom i sa transportom na Institut za majku i dete u Beogradu, gde je pacijent primljen u 21.35 časova.

Dežurna ekipa je sa terapijom i reanimacijom nastavila i u sanitetskom vozilu tokom transporta. Komisija je utvrdila i da su sve preduzete mere bile u skladu sa savremenim medicinskim standardima i protokolima i da nije bilo nepravilnosti i propusta u radu dežurne ekipe hitne službe.

Preslušavanjem snimaka zabeleženih snimačem telefonskih poziva u hitnoj službi, utvrđeno je da nije bilo drugih poziva u vezi pomenutog slučaja, osim poziva komšinice u 20.28 časova, koja je tražila da sanitet krene u susret vozilu sa dečakom, ali je na pitanje lekara dokle je automobil trenutno stigao i kako da ga prepoznaju odgovorila da ne zna i zatim prekinula vezu.

Komisija je zaključila da nije bilo dovoljno informacija koje su neophodne da bi se krenulo u susret pacijentu i da bi takva odluka bila rizična.

Naši lekari i medicinsko osoblje učinili su sve što je u njihovoj moći da dečaku spasu život. Nažalost, nisu uspeli.

Žalosno je što su pojedini mediji, kao i pojedinci na društvenim mrežama, tragičnu smrt petnaestogodišnjeg dečaka videli kao priliku za pravljenje senzacije, iznošenje gomile neproverenih i neosnovanih optužbi i stvaranje atmosfere linča prema lekarima i medicinskom osoblju naše ustanove - navodi se u saopštenju na sajtu ove ustanove.

Podsetimo, dečak je preminuo 5. novembra posle astmatičnog napada. Roditelji su tinejdžera vozili od porodičnog doma u Ašanji do Hitne pomoći u Pećincima, ali je Bojanu na pola puta pozlilo. Majka je bila van sebe, pa pošto je dečak rekao kako neće izdržati, zamolila je svoju komšinicu sa posla da pozove Hitnu pomoć i zamoli ih da porodici Trifunović krenu u susret.

Roditelji preminulog dečaka tvrde da niko iz Hitne pomoći nije krenuo ka njima, te da je Bojan preminuo po dolasku u pećinačku Hitnu pomoć i za to krive rad ove ustanove.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.