EVROPO, GLEDAJ OVU MAPU I DOBRO SE ZACRVENI: Ovo je jedina prava istina o žrtvama u VELIKOM RATU!
Mapa koja pokazuje broj žrtava u Velikom ratu, Foto: Printscreen/Instagram/Profimedia

da se ne zaboravi

EVROPO, GLEDAJ OVU MAPU I DOBRO SE ZACRVENI: Ovo je jedina prava istina o žrtvama u VELIKOM RATU!

Jedan od tviteraša podelio je kartu stradanja u "Velikom ratu"

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je bio u poseti Parizu na obeležavanju Dana pobede. Ceo događaj i njegov značaj pali su u senku, zbog onoga što se događalo tamo, a u vezi sa rasporedom sedenja zvaničnika.

Ovo je izazvalo razne kontroverze u javnosti. Na Tviteru, jedan od tviteraša podelio je kartu stradanja u "Velikom ratu", koja kako navodi govori više od 1.200,000 reči. On je ovim tvitom okarakterisao događanja u Parizu kao "istorijsku sramotu".

- Istorijska karta stradanja u "Velikom ratu" koja govori više od 1.200,000 reči Istorijska sramota viđena danas u Parizu, koju neće oprati ni milion njegovih botova - napisao je ovaj tviteraš, a njegove reči ispraćene su fotografijom, koja u procentima prikazuje nastradale u vreme "Velikog rata".

Ova fotografija, kao i navodi ovog tviteraša izazvali su razne komentare. Neki su naveli kako podaci prikazani na karti nisu tačni:

Komentar ovog tviteraša započeo je raspravu, u kojoj su svi nastojali da iznesu podatke koji su im poznati, a koji određuju tačan broj stradalih za vreme "Velikog rata".

Neki od tviteraša nisu se ustručavali da daju svoje mišljenje i o događanjima na obeležavanju stogodišnjice od završetka "Velikog rata":

Srpski vojni sanitet ili hronološki prikaz događaja kroz koji je prošla sanitetska služba srpske vojske, u nemilosrdnoj borbi za opstanak, u Prvom svetskom ratu, u specijalnom proju "Vojnosanitetski pregled" br. 65, bavio se temom "Epilog Prvog svetskog rata u brojkama" u autorstvu Aleksandra Nedoka i Milisava Sekulića.

U tom člaku navode se sledeći podaci:

Srbija 1.247.435 (28 odsto)

Francuska 1.400.000 (10.5 odsto)

Nemačka 2.000.000 (9.8 odsto)

Austrougarska 1.542.000 (9.5 odsto)

Rusija (do Oktobarske revolucije 1917. godine) 2.000.000 (1.2 odsto)

Engleska 744.000 (5.1 odsto)

Belgija 50.000 (1 odsto)

SAD 68.000 (0.2 odsto)

Podsetimo, raspored sedenja svetskih lidera na ceremoniji obeležavanja završetka Prvog svetskog rata u Parizu izazvao je negodovanje i nezadovoljstvo među prisutnima. U diplomatskim krugovima se može čuti da je raspored bio skandalozan, ponajviše zbog toga što se kosovski predsednik Hašim Tači našao u drugom redu, odmah iza predsednika Ruske federacije Vladimira Putina.

Zbog ovakve situacije, koja je bacila senku na čitav događaj, diplomatski predstavnici mnogih zemalja tražili su objašnjenje od Francuza koji su objasnili da je raspored pravljen po abecednom redu. Primedbe su uložili predstavnici Crne Gore, Turske, Irske i mnogi drugi.

Prisustvo Tačija na manifestaciji, ali i njegova pozicija u kosovskim medijima predstavljena je kao posebno priznanje Kosovu, jer je, kako su preneli, Tači dobio centralno mesto, uz najmoćnije svetske lidere i pobednike u Prvom svetkom ratu.

Nakon bure u javnosti isprovocirane ovim događajem , ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni uputio je danas izvinjenje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom narodu zbog protokola i rasporeda sedenja na svečanosti obeležavanja Dana pobede u Parizu.

- Sa Srbijom smo veoma bliski. Srbija je u Prvom svetskom ratu izgubila skoro trećinu stanovništva, 62 odsto muške populacije i Francuska to ne zaboravlja - rekao je Mondoloni.

Dodao je i da ne zna šta se tačno dogodilo u Parizu, budući da je on juče prisustvovao u Beogradu ceremoniji na Francuskom vojnom groblju.

- Malo sam tužan, jer je trebalo jutros da slavimo našu zasjedničku pobedu, uoči najavljene posete francuskog predsednika Srbiji. Ovo je na neki način sve to malo pokvarilo za nas - istakao je Mondoloni.

Dodao je da je reč o nespretnosti koja je, kako je ocenio, za žaljenje.

Bonus video:

Espreso intervju - Aleksandar Šapić

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.