FILMSKA PLJAČKA PINK PANTERA SE NESLAVNO ZAVRŠILA: Identiteti učesnika poznati, nisu ni skrivali lica
Filmska pljačka Pink Pantera, Foto: Printscreen/youtube

hapšenje

FILMSKA PLJAČKA PINK PANTERA SE NESLAVNO ZAVRŠILA: Identiteti učesnika poznati, nisu ni skrivali lica

Zanimljivo je, kako navode, da se alarm u palati aktivirao tek minut posle pljačke

Objavljeno: 09:57h

Čuvena međunarodna grupa razbojnika za manje od pet minuta ušla na izložbu nakita katarskog šeika i iznela broš i minđuše vredne tri miliona evra.

Spektakularnu krađu dijamanata i nakita iz kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdulaha el Tanija, koji je bio izložen u januaru u Duždevoj palati u Veneciji, počinila je srpsko-hrvatska banda Pink Panteri, utvrdili su istražitelji koji su uhapsili četvorici Hrvata i jednog Srbina, dok se za još jednim našim državljaninom traga.

Nakit koji je ukraden bio je deo privatne kolekcije katarskog šeika Hamada bin Abdulaha el Tanija, koju je on ustupio da bude izložena u čuvenoj venecijanskoj palati.

Oteli minđuše i broš

Iz kolekcije neprocenjive vrednosti, koja je izložena pod nazivom "Blaga mogula i maharadža", ukraden je par dijamantskih minđuša i broš od platine i rubina. Vrednost ovih komada procenjena je na preko tri miliona dolara, a interesantno je da lopovi nisu odneli desetostruko vredniju ogrlicu, koja je takođe bila eksponat.

- Srbin star 54 godine je uhapšen u četvrtak, na graničnom prelazu Bajakovo, pošto je za njim bila raspisana evropska poternica. On je pritvoren u Hrvatskoj, a kako se postupak vodi u Veneciji, najverovatnije će sa uhapšenim Hrvatima biti izručen toj državi. U pljački je, kako je utvrđeno tokom istrage, učestvovao najmanje još jedan srpski državljanin. Sumnja se da su svi oni deo kriminalne grupe Pink Panteri, čuvene po spektakularnim pljačkama širom sveta - preneli su hrvatski mediji.

Munjevita akcija

Oni nisu otkrili ime našeg državljanina, ali su saopštili da su kao članovi grupe uhapšeni Hrvati Zvonko Grgić, Vinko Tomić, Vladimir Đurkin i Želimir Grbavec. Istraga je pokazala da su se Pink Panteri u Duždevoj palati zadržali svega pet minuta, ali da su tokom tog vremena detaljno razgledali eksponate.

foto: Printscreen/Youtube

- Identitet osumnjičenih je otkriven pošto oni tokom pljačke nisu skrivali lica. Glumili su da ih zanima izložba i kamere su snimile kako detaljno proučavaju eksponate. Sumnja se da su imali pomagača iz palate, koji im je ostavio otvorena vrata staklene kutije u kojoj je bio nakit. U džep su stavili zlatni broš i par minđuša a potom su se, laganim korakom, stopili s masom i išetali - opisali su pljačku italijanski istražitelji.

Zanimljivo je, kako navode, da se alarm u palati aktivirao tek minut posle pljačke.

- Kad se alarm uključio, oni su već uveliko bili napolju - otkrili su istražitelji.

Pao organizator, Hrvat iz fotelje navodio lopove

Istražitelji sumnjaju da je organizator pljačke bio Vinko Tomić i da je kod njega završio nakit iz palate.

- Među uhapšenima je Vinko Tomić, koji ima državljanstva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, čovek koji se sumnjiči da je pod različitim identitetima učestvovao i u drugim filmskim pljačkama širom sveta - u Londonu, Las Vegasu, Hongkongu, Honoluluu, Švajcarskoj i Monaku. Svaka od njih bila je "teška" po nekoliko miliona dolara. Poternicu za njim raspisala je i Švajcarska, zbog krađe nakita vrednog osam miliona franaka 2011. u Bazelu, na izložbi "Bazelvorld" - preneli su oni.

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.