UKLETI KOŠUTNJAK: Ovako izgleda SRPSKA TURA ZLOČINA, u ovom REONU su pali neki od najpoznatijih Srba (FOTO)
Ovako izgleda SRPSKA TURA ZLOČINA, Foto: Profimedia, Nebojša Mandić, Prinstscreen/Youtube, Printscreen/Google Maps, Ilustracija/Espreso.co.rs

PAKLENUI

UKLETI KOŠUTNJAK: Ovako izgleda SRPSKA TURA ZLOČINA, u ovom REONU su pali neki od najpoznatijih Srba (FOTO)

Upoznajte srpsku turu "Putem zločina"

Objavljeno:

Poznato je da Srbija ima mnogo lokacija i prirodnih bogatstava kojima bi mogala da se pohvali. Od netaknute prirode, etno-sela, sve do urbanog centra ima dosta dosta mesta koja bi mogla da postanu deo turističkih tura za sprovođenje stranaca.

Ipak, kako tviteraši uvek teže da budu originalni, ovog puta su smislili nešto što bi se moglo nazvati tura "Putem zločina".

- U povratku sa ski-staze prošli smo pored mesta gde je kidnapovan Ivan Stambolić, pa potom pored mesta gde je izboden Saša Danilovića, a potom i pored naselja gde je u miru i spokoju živeo Ratko Mladić sve do neke npr. 2002. godine. Da osnujemo neku turu "Putem zločina", sve blizu - napisao je jedan kreativni tviteraš.

foto: Printscreen/Twitter

Nekadašnji predsednik Predsedništva Srbije Ivan Stambolić otet je 25. avgusta 2000, a njegovo telo je pronađeno 27. marta 2003. godine. U julu 2004. kod restorana "Golf" u Košutnjaku, na mestu gde je otet Stambolić, postavljena je spomen-česma. Godinu dana kasnije podignut je spomenik na Zmajevcu na Fruškoj gori, na mestu gde je Stambolić ubijen.

Ivan Stambolić
Ivan Stambolić foto: Printscreen Youtube

Podsećamo, Stambolićevo ubistvo razrešno je posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, čije je ubistvo organizovao Milorad Ulemek zvani Legija.

Ivan Stambolić i Slobodan Milošević
Ivan Stambolić i Slobodan Milošević foto: Printscreen Youtube

Tog 20. maja 2013. Predraga Danilovića, proslavljenog košarkaša, nožem je napao prijatelj Branko Filipović Fido u svom restoranu „Kafanica“ nanevši mu ozbiljne povrede.

Incident se dogodio kad je nekadašnji reprezentativac pokušao da zaštiti Filipovićevu devojku, izvesnu Sanju.

Predrag Danilović
Predrag Danilović foto: Nebojša Mandić

Konačno, bivši komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić, danas osuđen na doživotnu kaznu zatvora, u bekstvu je proveo 16 godina, a uhapšen je maja 2011. u selu Lazarevo, kod Zrenjanina.

O lokacijama njegovog prebivališta godinama se spekulisalo, a otkako je Haški tribunal 1995. izdao nalog za njegovo privođenje pravdi, zabeleženo je više neuspelih pokušaja hapšenja.

foto: Profimedia

U potrazi za Mladićem pretresan je niz vojnih i stambenih objekata, kuće njegovih rođaka i jataka širom Srbije i Republike Srpske. Među njima našli su se i vojni objekat u Deligradskoj ulici u Beogradu, kasarna u Beloj Crkvi, Mladićeva porodična kuća, pogoni fabrike "Vujić-Valjevo", naselje Kolonija u Aranđelovcu, ali i šire područje Novog Sada i druga mesta u Srbiji.

Za beguncem se tragalo i u kućama u kojima su bile njegova sestra i snaha, ali i u mestima Vojkovići i Kasindol i na drugim lokacijama u Republici Srpskoj. Britanska obaveštajna agencija MI6 tražila je bivšeg generala i na pet lokacija u Makedoniji.

foto: Profimedia

Mladićevi jataci uhapšeni su u Srbiji 2006. godine i posle gotovo osam meseci u pritvoru, u decembru te godine pušteni da se brane sa slobode. Oni su optuženi da su, na teritoriji Beograda, pronalazili i iznajmljivali sigurne stanove, u kojima se Mladić skrivao.

Kako je Gardijan 2013. objavio, Mladić je 1997. bio u vojnom odmaralištu na Rajcu, o čemu je svedočio vojni oficir Milan Gunj. Ubrzo nakon toga, Mladićeva pratnja pojavila se u Stragarima, kod Kragujevca, takođe u vojnom odmaralištu, ali ovog puta nešto većem, sa sportskim terenima i bazenima.

foto: EPA/Stringer

On je izvesno vreme provodio i u svojoj porodičnoj kući u Ulici Blagoja Parovića u Beogradu, odakle je odlazio u restorane i na fudbalske utakmice.

Međutim, po hapšenju Slobodana Miloševića, njegovi prijatelji u vojnoj komandi preselili su ga u drugu bazu u Krčmaru, kod Valjeva, koja ima podzemni bunker, ali su im od tog trenutka ruke bile vezane pošto je Zoran Đinđić preuzeo kontrolu nad aparatom bezbednosti.

Mnogi tviteraši su podržali ideju o pravljenju "rute zločina", ali nisu krili svoju zabrinutost kada je u pitanju povećan broj krvavih zločina, ali i otmica.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.