AKO OVO NE POŠTUJETE, PLATIĆETE KAZNU DO 800.000 dinara: Vozači, OPREZ! Od danas je na snazi VELIKA promena
Kazne su paprene, Foto: Drgana Udovičić

nema zadržavanja

AKO OVO NE POŠTUJETE, PLATIĆETE KAZNU DO 800.000 dinara: Vozači, OPREZ! Od danas je na snazi VELIKA promena

U drugom servisu rekli su da se gume standardnih dimenzija kod njih prodaju za oko 5.000 do 6.000 dinara

Objavljeno:

Prema poslednjim informacijama dobijenih od Javnog preduzeća "Putevi Srbije", na naplatnim stanicama nema zadržavanja. Prema podacima Uprave granične policije, na putničkim terminalima nema zadržavanja.

Na teretnim teminalima na izlazu iz naše zemlje duža su zadržavanja na graničnom prelazu "Horgoš" - 120 minuta. AMS podseća da od danas do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. U tom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku.

Prema rečima vulkanizera, srpski vozači najčešće kupuju jeftinije gume, a za "punta", koji im je najčešća "mušterija", nova zimska guma košta 4.000 dinara, i balansiranje točka još 240. Tako da će vas, ukoliko kupujete novi set za ovaj model vozila, to koštati 16.960 dinara.

Montaža i demontaža pneumatika koje već imate, u ovom servisu koštaće vas 440 dinara po jednom točku, što takođe važi za modele automobila slične "puntu".

U drugom servisu rekli su da se gume standardnih dimenzija kod njih prodaju za oko 5.000 do 6.000 dinara.

- Za novembar je pretoplo, pa vozači nisu hteli da troše zimske gume, prerano ih montirajući, makar i po cenu da kasnije upadnu u gužvu - rekli su u vulkanizerskoj radnji u centru Beograda.

Po njihovim rečima, cene novih pneumatika kreću se između 4.300 dinara za "punta", do 500 evra, za ekskluzivnije automobile.

- Montaža, demontaža i balansiranje košta 500 dinara po točku za manje automobile, dok za džipove to može da iznosi i 900-1.000 dinara.

Kazne su paprene

Dakle, saobraćajni policajac može da vas kazni ako nemate zimske gume na vozilu samo ako je pao sneg, ali to ne znači da je bezbedno voziti sa letnjim gumama.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu, odnosno šara, ne sme biti manja od četiri milimetra, a ne smeju se postavljati pneumatici sa klinovima.

S druge strane, vožnja sa letnjim gumama po snegu ne samo da vas izlaže kazni, već i nesigurnosti za volanom.

Ko izazove udes ili učestvuje u udesu a nema zimske pneumatike, može da dobije i do 45 dana zatvora, dok se novčana kazna kreće od 6.000 do 20.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

(Espreso.co.rs / Srbija Danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.