30 TONA ROBE NESTALO IZ MAGACINA! Carinici su ušli u dva skladišta, a ono što su tamo našli vredi 15.000 evra
Ono što su tamo našli vredi 15.000 evra, Foto: CARINA INFO

akcija carine

30 TONA ROBE NESTALO IZ MAGACINA! Carinici su ušli u dva skladišta, a ono što su tamo našli vredi 15.000 evra

Držaoci skladišta će najpre morati da izmire sve obaveze prema državi i plate sve uvozne dažbine - carinu, PDV i akcize

Objavljeno:

Carinici su tokom proteklih nekoliko dana kontrolišući dva javna carinska skladišta u Nišu otkrili da u njima nedostaje više od 30 tona neocarinjene robe, čija je vrednost gotovo 15.000 evra.

foto: CARINA INFO

Kontrola ova dva javna carinska skladišta pokazala je da je iz njih „ispod carinskog nadzora“ izuzeto gotovo 25 tona keramičkih pločica, 167 kada sa panelima i metalnom konstrukcijom, postolja za umivaonike i WC šolja, kao i 600 flaša stranih pića „Tequila Mendoza“, „Gin Lardson“, „Blue Curacao“, „Triple Sec“, Ouzo Philippos“ i lozove rakije „Žolta“.

foto: CARINA INFO

Držaoci skladišta će najpre morati da izmire sve obaveze prema državi i plate sve uvozne dažbine - carinu, PDV i akcize. Potom će pred nadležnim sudom odgovarati i zbog zloupotrebe robe pre okončanja carinskog postupka i nepropisnog vođenja evidencije, a carinarnici Niš su upućeni i zahtevi za zatvaranje oba javna carinska skladišta.

foto: CARINA INFO

Napominjemo da je za ovu vrstu prekršaja zaprećena kazna i do četvorostrukog iznosa u odnosu na vrednost robe koja je predmet prekršaja, o čemu odlučuje nadležni sud.

foto: CARINA INFO

Radi pojašnjenja, treba reći da se u carinskim skladištima drži roba nad kojom tek treba da se sprovede carinski postupak i za to vreme - za robu su odgovorni držaoci skladišta koji moraju da polože bankarsku garanciju prilikom njegovog otvaranja.

foto: CARINA INFO

Carinici vrše redovne i vanredne kontrole takvih skladišta sve dok se carinski postupak nad robom ne okonča, a sve kako bi se sprečilo neovlašćeno postupanje sa carinskom robom i osigurala njena istovetnost do trenutka puštanja u slobodan promet.

foto: CARINA INFO

Poslednji sličan slučaj zabeležen je pre dvadesetak dana takođe u Nišu, kada je otkriveno da iz jednog javnog carinskog skladišta nedostaje oko 250 kvadratnih metara neocarinjenih granitnih ploča.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.