ŽENA MARJANA RISTIČEVIĆA SE IZVLAČI NA BOLEST DA JE NE BI OSUDILI! Žena narodnog poslanika hoće da izbegne kaznu
Javorka Rističević navodno zbog bolesti nije u stanju da prisustvuje suđenju, Foto: Zorana Jevtić, Printscreen/Google Maps

sudija razdvojio procese

ŽENA MARJANA RISTIČEVIĆA SE IZVLAČI NA BOLEST DA JE NE BI OSUDILI! Žena narodnog poslanika hoće da izbegne kaznu

Navodno zbog bolesti nije sposobna da učestvuje u sudskom procesu

Objavljeno:

Javorka Rističević, supruga pedsednika Narodne seljačke stranke Marjana Rističevića, još nije dobila presudu za poreske zloupotrebe dok je dvoje njenih pomagača osuđeno.

Advokat Javorke Rističević dostavio je sudu potvrdu da ona nije sposobna da učestvuje u sudskom procesu zbog zdravstvenih razloga, saznaje Blic.

- U toku postupka utvrđeno je da postoji privremena sprečenost okrivljene da učestvuje u procesu. Reč je o privremenoj obustavi procesa, a po proteku šest meseci, postupak će se nastaviti na zahtev javnog tužioca - rekli su za Blic u Osnovnom sudu u Staroj Pazovi.

Da zbog slučaja Javorke Rističević ne bi trpeli ostali optuženi, sudija je razdvojio procese, pa je njenim saučesnicima suđeno u odvojenim postupcima. Zanimljivo je da su Olga Pejaković i Srđan Jovanović osuđeni kao pomagači Rističevićeve supruge.

U Sudu u Staroj Pazovi su rekli da su njih dvoje osuđeni na zatvorske kazne, ali nisu mogli da kažu da li je reč o uslovnim ili bezuslovnim kaznama, kao i na novčani deo.

Osnovno javno tužilaštvo u Staroj Pazovi vodi postupak protiv Javorke još od 2011. godine. Tada je poreska policija Sremske Mitrovice tužila suprugu poslanika za utaju 22 miliona, i to tokom 2010. A onda su sume rasle. Iz izveštaja i dopisa zvaničnih organa, u kojima jedni drugima odgovaraju na pitanja o postupcima koje se vode protiv Rističevićeve supruge, saznajemo da ima i firma "Lischenberg group" u Novim Karlovcima koja, međutim, isto duguje državi i poveriocima.

"Blic" je ranije pisao o porodičnom poslovanju poslanika koji u Skupštini i van nje najviše deli moralne pridike - Marijana Rističevića.

Dok su njemu, narodski rečeno, usta puna zakona i pravde, proverom porodičnih firmi koje su se vodile na Rističevićevu suprugu Javorku bukvalno se ulazi u lavirint u kojem se teško snašao i iskusni inspektor. Prenosi vlasništva, ćerke firme, prenamena poslovanja, sve to sa jasnim epilogom - višemilionski dugovi za porez, jrivične prijave državnih organa za utaju poreza.

Primer je firma koja već u svom nazivu ima porodično prezime - "Rističević kompani". Ova firma isprva je u svom nazivu imala "Rističević kompani Novi Karlovci", a direktor je Javorka Rističević. Gomilaju se dugovi i menja se naziv u "Rističević kompani Apatin", a umesto supruge Javorke direktor i zakonski zastupnik postaje Jovan Karačonji.

Idemo dalje. Na redu je preduzeće "Seljak Zeka kompani". Isti princip - samo drugi gradovi. Prvo "Seljak Zeka kompani" ima u svom nazivu Inđiju i adrsu u tom gradu, a potom prelazi u Slankamen. Naravno, briše se Javorka Rističević kao zakonski zastupnik, a upisuje se javnosti nepoznati biznismen Saša Janković. "Seljak Zeka" je nadmašio "Rističević kompani" i po tužbama i po dugu.

FALSIFIKOVANJE POTPISA

Supruga narodnog poslanika Marijana Rističevića, Javorka učestvovala je u falsifikovanju službenih isprva pomoću kojih je potom podignut kredit od 100.000 evra, pisao je "Blic" pre par godina.

Bonus video:

RISTIČEVIĆ: PLJUVALI SU ME I PSOVALI MI MAJKU PROFESORI

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.