LAŽNE PRIJAVE OTMICA DECE PO SRBIJI: Ko izmišlja kidnapovanja i zašto se to radi?
Ranđela Milošević iz Uprave policije dala je zvaničnu izjavu o učestalim prijavama otmice, Foto: Marina Lopicic

saopštenje MUP

LAŽNE PRIJAVE OTMICA DECE PO SRBIJI: Ko izmišlja kidnapovanja i zašto se to radi?

U svojoj izjavi osvrnula se i na slučaj prijave otmice dvanaestogodišnje devojčice, ali i na ostale prijavljene otmice u prethodnom periodu

Objavljeno:

Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je saopštenje u kome se navodi izjava Ranđela Milošević iz Uprave policije povodom prijava otmica dece u proteklih nekoliko dana i nedelja.

Naime, u njenoj izjavi navodi se kako je u medijima objavljeno više lažnih prijava otmice dece, što je dovelo do uznemiravanja javnosti.

- Prethodnih dana i nedelja u medijima je objavljeno više slučajeva lažnih prijava pokušaja otmice dece, što je dovelo do uznemirenja javnosti. U nekim slučajevima pregledom video nadzora utvrđeno je da se događaj uopšte nije desio, a u nekim su i deca potvrdila da su sve izmislila - kaže Milošević iz Uprave policije.

U svojoj izjavi osvrnula se i na slučaj prijave otmice dvanaestogodišnje devojčice, ali i na ostale prijavljene otmice u prethodnom periodu.

- Novosadska policija je u vezi prijave otmice dvanaestogodišnje devojčice utvrdila da navodi nisu tačni, odnosno devojčica je naknadno izjavila da joj se ništa nije dogodilo, a da je to prijavila zato što je videla vesti o navodnim pokušajima otmice. Prošlog meseca su dvojica dečaka prijavila da je u Železniku nepoznati muškarac uvukao jednu devojčicu u kombi, a zapravo je ona bila kod kuće s roditeljima. Imali smo i juče prijavu otmice devojčice u Grockoj, ali je ona potom objasnila da je sve izmislila, kako bi opravdala roditeljima svoj izostanak iz škole. To su samo neki od primera iz prethodnih dana i nedelja kada je utvrđeno da su prijave bile lažne - navodi se u saopštenju MUP-a, koje prenosi izjavu Ranđela Milošević iz Uprave policije.

On je dodao još i kako se na društvenim mrežama i dalje objavljuju brojne neproverene i netačne informacije o navodnim pokušajima otmice dece, a koje uopšte nisu prijavljene policiji.

- Na društvenim mrežama i dalje se objavljuju brojne neproverene i netačne informacije o navodnim pokušajima otmice dece, a koji uopšte nisu prijavljeni policiji. Apelujemo na sve roditelje i nastavnike da svaki događaj ili saznanje u vezi pokušaja otmice dece prijave policiji kako bi mogli detaljno da ispitamo sve navode, a ne da neproverene informacije šire na društvenim mrežama ili kroz obaveštenja koja kruže školama i određenim vajber grupama. Nažalost, mnoge od tih informacija koje se objavljuju dovode do podizanja panike i uznemirenja javnosti, a da zvaničnih prijava uopšte nema, niti se slučaj uopšte dogodio. Imajući u vidu uznemirenje javnosti koje je prouzrokovano lažnim objavama, policija će preduzeti adekvatne zakonske mere ukoliko utvrdi da su informacije netačne, a da ih je neko svesno objavljivao i širio. Ministarstvo unutrašnjih poslova postupa po svakoj prijavi ili saznanju da je nad nekim detetom ili učenikom izvršen bilo kakav čin nasilja. Otmice u Srbiji su veoma retke, ali svim prijavljenim slučajevima policija pristupa sa velikom pažnjom i odmah preduzima sve neophodne mere na utvrđivanju okolnosti događaja - zaključuje Milošević u svojoj izjavi.

Bonus video:

Ovo nije prvi okušaj otmice deteta u ŽARKOVU ISPRED ISTE ŠKOLE

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.