OTKRIVAMO PRAVU POZADINU SUKOBA PARTIZANOVIH NAVIJAČA: Zbog čega ratuju frakcije i gde je zapelo oko love?
Sukob među navijačkim frakcijama, Foto: Printscreen/Arena Sport

SAZNAJEMO

OTKRIVAMO PRAVU POZADINU SUKOBA PARTIZANOVIH NAVIJAČA: Zbog čega ratuju frakcije i gde je zapelo oko love?

Šta se zapravo valja iza brega?

Objavljeno: 22:36h

Marko Čičković i Predrag Košprdić uhapšeni su u Beogradu, jer su osumnjičeni da su prošlog vikenda demolirali klub u Beton hali.

Čičković i Košprdić smatraju se bliskima Veljku Belivuku, poznatom i kao Velja Nevolja, jednim od vođa navijača s Partizanovog juga.

Ova vest epilog je svega što se u proteklih nekoliko dana dešavalo među zaraćenim frakcijama navijača crno-belih.

Na jednoj strani su "Kimijevci", nekad "Zabranjeni", a sad "Partizanovci", ekipa koja se distancirala od doskora najveće navijačke skupine, ekipe znane i kao "Grobari Jug".

Razloga za podelu ima mnogo. "Partizanovci" optužuju ove druge da su plaćenici, da im država namešta poslove i drži ih na "svojoj sisi" već predugo. "Grobari Jug", pak, Kimijevu ekipu optužuju da je uz pomoć navijača Torcide iz Splita prošle godine pokušala da preotme Jug.

Ako znamo kako se završila ta avantura sa Splićanima (pohapšeni, jedno vreme držani u pritvoru, a onda pušteni kućama, uz zabranu ulaska u Srbiju na neko vreme), znamo i da Kimi i njegovi i dalje nisu dominantna navijačka skupina među pristalicama crno-belih.

Možda nisu u lukrativnim poslovima, ali na tribini stvari stoje malo drugačije, što se najbolje moglo videti na utakmici košarkaša Partizana s ruskim Zenitom pre nekoliko dana u Pioniru.

Naime, Kimijevci i te kako šiju svoje suparnike u navijanju, a pridobijaju i sve veće simpatije ostatka crno-belog puka.

Bez namere da se svrstavamo na bilo čiju stranu, uz jasnu napomenu da je svim iskrenim ljubiteljima Partizana pun kufer navijačkog prepucavanja, navodimo nekoliko razloga za sve dublji sukob.

Uz latentnu otimačinu oko unosnih poslova, najčešće s one strane zakona, kao i reketiranje igrača, ali i samih klubova (fudbalskog, pa i košarkaškog), osim ličnog animoziteta, ključan razlog za trenutni sukob je i ko će osvojiti beogradske klubove i splavove.

Tačnije, obezbeđenje.

O čemu se radi? Do pre izvesnog vremena cena jednog člana obezbeđenja po prestoničkim klubovima i prestižnim splavovima bila je 80 evra po osobi na veče. Međutim, mala bara puna krokodila, pa je nametanje obezbeđenja kroz pretnje, a kasnije i paljenje klubova odnosno ruiniranje istih (slučaj Beton hale), dovelo do pravog rata za to ko će obezbeđivati koji klub.

I tu ionako zaraćene strane s Partizanovog juga kreću u novi krug sukoba. Ovog puta ulozi su veći. Svaki pripadnik obezbeđenja uzima 20 do 30 evra, ali na sat! U prevodu, oni snalažljiviji i na vrhu lanca ishrane mogu da dobace i do 300 evra na veče.

Kako izvor Espresa kaže, to je pravi razlog za sukob.

- Svi misle da je prepirka Duška Vujoševića i Kimija na predstavljanju nove knjige Grobarskog treš romantizma, a posebno prljav veš koji je tom prilikom isplivao, razlog za demoliranje kluba u Beton hali. Pravi razlog je podela plena oko obezbeđenja i ogroman novac koji se oko toga vrti - otkriva naš sagovornik.

On tvrdi da rat neće u skorije vreme prestati, naprotiv.

- Mnogo su veliki ulozi u pitanju. Osim keša, tu je i pitanje prestiža, sujeta, a konačno, najveći ulog je Partizanov jug na fudbalskim utakmicama. Onaj ko zavlada Jugom, taj drži sve: i klubove, i obezbeđenje i razne druge, mahom nelegalne poslove - zaključuje naš izvor.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.