USTAVNI SUD ODBIO ZAHTEV ARKANOVOG UBICE: Dobrosav Gavrić uskoro u Srbiji?!
Foto: Printscreen / Kurir TV

stiže

USTAVNI SUD ODBIO ZAHTEV ARKANOVOG UBICE: Dobrosav Gavrić uskoro u Srbiji?!

Ustavni sud je utvrdio da ne postoji osnov da se Gavriću dodeli status izbeglice zbog navodnog izvršenja zločina, koji, prema njihovoj konstataciji, nije bio politički

Objavljeno: 09:18h

Dobrosav Gavrić (44), osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana (48) i dvojice njegovih prijatelja, koji se nalazi u pritvoru u Kejptaunu, kako stoje stvari, uskoro bi mogao da bude izručen Srbiji, nakon što je Ustavni sud Južnoafričke Republike odbio da mu dodeli status izbeglice u toj zemlji.

Ustavni sud je utvrdio da ne postoji osnov da se Gavriću dodeli status izbeglice zbog navodnog izvršenja zločina, koji, prema njihovoj konstataciji, nije bio politički. Takođe, sud je utvrdio da su Gavrićevi argumenti za dodeljivanje statusa izbeglice bili kontradiktorni.

Sud se izjasnio da su srpski sudovi utvrdili da ubistvo nije bilo politički motivisano i da je Gavrić verovatno za zločin dobio novčanu nadoknadu.

- Dok postoje pouzdani dokazi koji podržavaju razumno uverenje da je Dobrosav Gavrić počinio ozbiljno krivično delo, koje nije politički motivisano, nema osnova da mu sud dodeli status izbeglice - rečeno je na sudu.

Gavrić i njegov pravni tim će se sigurno još boriti da on ne bude izručen Srbiji, a njihov glavni argument će biti da mu je život u opasnosti ako se vrati u rodnu zemlju, navode mediji Južnoafričke Republike.

Dobrosav Gavrić je osuđen 2006. godine na 35 godina zatvora zbog Arkanovog ubistva, kao i zbog ubistva bivšeg radnika saveznog MUP-a Dobrosava Garića Gare (47) i biznismena Milenka Mandića Mande (44) 15. januara 2000. godine u „Interkontinentalu”. Milan Đuričić Miki (41) i Dragan Nikolić Gagi (47), njegovi saučesnici, osuđeni su na po 30 godina zatvora.

Gavrić je iz Ekvadora u Južnu Afriku došao 2008. s lažnim dokumentima na ime Saša Kovačević. U Južnoafričkoj Republici se povezao sa mafijaškim bosom Sirilom Bikom, posle čijeg se atentata, izvršenog 21. marta 2011, u kojem je i sam ranjen, razotkrio njegov identitet. Tada je i uhapšen. Gavrić je u martu 2011. ranjen hicem u grudi dok je vozio BMW X5, u kojem se nalazio ubijeni šef južnoafričke mafije Siril Bika.

Napadači su izvadili oružje i 17 puta pucali na Biku i Gavrića. Bika je ranjen u glavu, grudi i ruku, a Gavrić u rame. Na automobil u kojem su se nalazili Bika i Gavrić pucala su dva napadača na motociklu, a pretpostavlja se da je reč o profesionalnim ubicama, jer je šef mafije pogođen prvim metkom u oko, a još pet mu je ispaljeno u glavu. Inače, vrednost poslova Sirila Bike, sa obe strane zakona, procenjena je na stotine miliona dolara. Važio je za čoveka sa jakim vezama u politici, ali i bezbednosnim strukturama JAR-a.

Trenutno se nalazi u zatvoru u Južnoafričkoj Republici, a u toj državi su i njegova žena Danijela i njihovo dvoje dece.

Srbija je odavno poslala zahtev za Gavrićevo izručenje, kao i obimnu dokumentaciju i nekoliko njenih dopuna i urgencija, ali, uprkos tome, organi Južnoafričke Republike su godinama ignorisali zahteve za njegovo izručenje.

(Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.