ZARUBICA SKLOPIO SPORAZUM! Kralj sintetičkih droga osuđen na 11 godina
Foto: Kurir

ZATVOR

ZARUBICA SKLOPIO SPORAZUM! Kralj sintetičkih droga osuđen na 11 godina

Milan Zarubica ponovo je osuđen na 11 godina zatvora po sporazumnom priznanju krivice

Objavljeno:

Milan Zarubica, poznatiji kao kralj sintetičkih droga, koji je već dva puta osuđivan zbog proizvodnje sintetičke droge, ponovo je osuđen na 11 godina zatvora po sporazumnom priznanju krivice.

Kako sazanjemo, Zarubica je sporazum sklopio u Skoplju.

On je uhapšen prošle godine u selu Mala Rečica kod Tetova u ilegalnoj labaratoriji ekstazija. U ilegalnoj laboratoriji nađeno je oko 300 kilograma gotovih tableta i sirovina za proizvodnju.

Posle prvog hapšenja Zarubice i njegovih saradnika, među kojima su bili i njegov otac Filip i Ljubiša Lindo zvani Čombe, 4. februara 2003. godine, verovalo se da je drogu trebalo da proda kupcima iz Bugarske i Makedonije, ali se tokom istrage nije došlo do imena navodnih kupaca.

Njegova tadašnja "fabrika" proglašena je najveću ilegalnu laboratoriju sintetičkih droga u Evropi. Tada je zaplenjeno oko dva miliona tableta amfetamina i raznih supstanci u vrednosti od desetak miliona dolara, a ovu akciju policije, kodnog imena “Beograd”, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović i načelnik beogradske policije Milan Obradović okarakterisali su kao “najveći uspeh u istoriji srpske policije”.

Akcija je inače sprovedena je kada je iz američke Agencije za suzbijanje droga (DEA) došla informacija da u blizini glavnog grada Srbije u Staroj Pazovi postoji velika laboratorija za proizvodnju sintetičke droge.

Ilustracija
Ilustracija foto: MUP

Zbog ovoga je Zarubica osuđen pravosnažno na 11 godina zatvora.

Zarubica je po struci lekar, ali je tokom devedesetih za kratko vreme postao krupno ime u domaćoj industriji lekova.

Vest o njegovom hapšenju odjeknula je kao bomba u tadašnjim farmaceutskim krugovima, u kojima je, kako su pisali mediji, tada tridesetčetvorogodišnji Zemunac uživao velik ugled.

U biznis sa lekovima "srpski kralj sintetičkih droga" je ušao 1996, pošto je njegov brat Goran, zubar i vlasnik firme Lenal NBC, iznenada preminuo. Zarubica je po nagovoru majke preuzeo bratovljeve poslove i brzo razvio malu industriju. U trenutku hapšenja vodio se kao vlasnik i suvlasnik još pet preduzeća za proizvodnju i uvoz lekova i farmaceutske opreme.

I dok je bio u zatvoru, Zarubica nastavio sa “poslom”. Posle operativnih informacija da je nastavio biznis, zatvorska uprava mu je dala povlašećeni status i slobodne vikende, upravo da bi bio uhvaćen na delu.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.