HTELI DA PRODAJU ZARAŽENO VOĆE: Sedmoro uhapšeno zbog mita
Foto: Dado Đilas

hapšenje

HTELI DA PRODAJU ZARAŽENO VOĆE: Sedmoro uhapšeno zbog mita

- Njihovim hapšenjem pripadnici MUP su sprečili da se pomenuta zaražena roba, čije je uništenje naredila fitosanitarna inspekcija, nađe na slobodnom tržištu - navodi se u saopštenju policije.

Objavljeno:

Fitosanitarni inspektor i još šest osoba iz Aleksinca i okoline uhapšeni su zbog sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, primanje mita, davanje mita i primanje mita u obavljanju privredne delatnosti.

Oni su, navodno, organizovali da se tovar nektarina, koji je vraćen iz Rusije kao neispravan, pusti u dalju prodaju.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su A. C. (35) i A. C. (62), odgovorna lica privrednog društva "Coja promet" iz Aleksinca, N. J. (45) i S. M. (32), zaposlene u ovom privrednom društvu, G. J. (43), odgovorno lice preduzetničke radnje "Župski melem" iz Tuleša, N. M. (53), odgovorno lice "Minakproma" Perčin, i P. P. (56), fitosanitarnog inspektora u Ministarstvu poljoprivrede.

Sumnja se da su se A. C., A. C. i N. J. dogovorili sa N. M. i organizovali da kamion sa tovarom nektarina, zaraženih monilijom, koji je vraćen iz Ruske Federacije, bude najpre dovezen u destileriju "Župski melem" u selu Tuleš. Tu je trebalo da bude uništen po rešenju Ministarstva poljoprivrede. Međutim, voće su, kako se sumnja, hteli da vrate u "Coja promet" u Aleksincu radi dalje prodaje.

- Njihovim hapšenjem pripadnici MUP su sprečili da se pomenuta zaražena roba, čije je uništenje naredila fitosanitarna inspekcija, nađe na slobodnom tržištu - navodi se u saopštenju policije.

Uhapšeni fitosanitarni inspektor P. P., za koga saznajemo da nije iz Niša, osumnjičen je da je destileriji "Župski melem" bez potrebne dokumentacije sačinio zapisnik sa neistinitim sadržajem. Za to je, kako se sumnja, primio mito od 50 evra od G. J., odgovornog lica "Župskog melema". Osumnjičeni G. J. je potom, kako se sumnja, na ime posredovanja zahtevao od preduzeća "Coja prometa" dve tone nektarina i 50 evra. N. M. se takođe sumnjiči da je zbog posredovanja između "Coja prometa" i "Župskog melema" tražio i dobio 100 evra.

Bez posledica

Uhapšeni iz preduzeća "Coja promet" godinama se bave preradom voća i povrća i do sada nisu bili poznati po nedozvoljenim radnjama. Lekari ne mogu da se izjasne da li bi konzumacija ovakvih nektarina izazvala zdravstvene probleme kod ljudi.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.