NEZVANIČNA VERZIJA TRAGEDIJE NA GRADILIŠTU BEOGRADA NA VODI: Stefan pokušao da spase Acu, pa pao s njim!
Foto: Privatna arhiva

tragedija

NEZVANIČNA VERZIJA TRAGEDIJE NA GRADILIŠTU BEOGRADA NA VODI: Stefan pokušao da spase Acu, pa pao s njim!

Poslovođa i nadzornik na gradilištu Beograda na vodi juče su poginuli

Objavljeno:

Poslovođa i nadzornik na gradilištu "Beograda na vodi" Stefan Dabetić (26) i Aca Šimunov (41) pali su sa poslednjeg, 22. sprata Kule B. Obojica su nosila punu zaštitu i bili obučeni za rad na velikim visinama. Niko ne zna kako je došlo do tragedije.

Stefan Dabetić (26) i Aca Šimunov (41), poslovođa i nadzornik na gradilištu "Beograda na vodi",poginuli su u petak ujutru pošto su pali sa 22. spprata Kule B koja se gradi u okviru ovog projekta. Dabetić je bio zaposlen u firmi Kopra", a Šimunov u preduzeću "Stars", podizvođačima, koje je angažovala firma "Stars".

Obojica su bili na velikim visimana i prilikom nesreće imali su svu zaštitnu opremu, a kako je tačno došlo do tragedije utvrdiće istraga.

Dabetić i Šimunov su se u petak rano ujutru popeli na poslednji, 22. sprat Kule B kako bi proverili radove, i u 8.30 sati pod zasad nerazjašnenim okolnostima, pali sa visine veće od 75 metara (cela zgrada kada bude završena iamće 82 metra).

- Njih dvojica si se sami popeli na 22. sprat, trebalo je nešto da provere i da brzo siđu dole. Čekali smo ih i odjednom se samo čuo tup udarac. Dotrčali smo i videli groznu scenu. Stefanova i Acina beživotna tela kako leže na nekoliko metara jedno od drugog. Niko nije video kada su pali, jer nikoga nije bilo sa njima na poslednjem spratu.

- Ne znam zaista kako se to dogodilo, obojica su bili odlični građevinci, potpuno obučeni za rad i uvek su sa sobom nosili zaštittnu opremu. Postoji nezvanična verzija da je pod njima pukla daska na kojoj su stajali. Aca je prvi pao, a Stefan je pokušao da spasi, pa je pao zajedno sa njim. Međutim, to je samo nezvanična verzija - reči su čoveka koji je bio prisutan u trenutku nesreće, pišu mediji.

Prema sličnoj verziji, radii su na izlivajnu betona kad se dogodila nesreća. Navodno je, kako pišu mediji, jedan od njih izgubio ravnotežum a drugi pokušao da ga zadrži.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kratko su rekli da će tačan uzrok ove tragedije biti poznat kada se završi istraga.

- U petak u 9.30 sati ujutru na gradilištu "Beograd na vodi" dogodila se nesreća u kojoj su poginula dvojica radnika. Oni su pali sa 22. sprata objekra u izdragnji pod nazivom"Park vju" (Kula B). Pretpostavlja se da su radnici pali zbog pucanja daske na kojoj su stajali, a tačan uzrok tragedije biće utvrđen kada se završi istrga. Na mestu nesreće odmah su obustavljeni radovi, a radnici su odvezeni sa mesta nesreće - objasnili su u MUP-u.

Kompanija "Štrabag" u okviru koje su obojica radila kao podizvođači, napomenula je da su sve mere zaštite bile na maksimalnom nivou i da je u pitanju nesrećan slučaj.

- Radnici koji su na gradilištu izgubili život bili su u potpunosti obučeni za sve situacije i moguća dešavanja i uredno priajvljeni. Okolnosti ukazuju na to da je u pitanju nesrećan slučaj, iako su primenjene sve propisane mere zaštite na svim pozicijama gradilišta. Nažalost, i pored toga došlo je do gubitka života, što se nije moglo predvideti, niti sprečiti merama zaštite - navedeno je u saopštenju "Štrabaga".

STEFAN PRE DVA MESECA DOBIO SINA, NA JESEN PLANIRAO KRŠTENJE I SVADBU

Milan Dabetić, otac poginulog Stefana, otkrio je da je njegov sin pre dva meeca dobio naslednika i da su son i njegova nevenčana supruga krajem spetembra planirali krštenje i svadbu. On je napomenuo da mu je sin bio vredan radnik i da je, iako mlad, za samo tri godine postao poslovođa i jedan od najodgovornijih ljudi u firmi.

- Nije što mi je dete, ali je bio sjajan mladić, vredan, maksimalno posvećen svom poslu i svi su ga na gradilištu voleli. Zbog toga je za samo tri godine rada uspeo neverovantno da napreduje i da dođe do toga da bude u prva tri čoveka svoje firme. Bio sam na gradilištu i samo su mi rekli da je pao i umro na licu mesta i da je u toku istraga.

- Siguran sam da je to jedino mogao da bude nesrećan slučaj, jer on nikada nije pio i bio je vrlo oprezan. Najtragičnije mi je što je moj Stefan pre dva meseca dobio sina, mogu unuka. On i njegova devojka su osam godina zajedno i planirali smo na jesen da pravimo krštenje i svadbu. A sada ću umesto da ženim sina i krstim unuka da mu pravim sahranu - kroz suze je ispričao neutešni otac.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.