OLIVER UBIJEN ZBOG PONUDE DA SVEDOČI PROTIV KADRIJA VESELJIJA! Iz istog razloga pre 4 godine ubijen je još jedan čovek BLIZAK IVANOVIĆU!
Foto: Beta Armenija Zajmi Besevic, EPA

KLUPKO SE ODMOTAVA

OLIVER UBIJEN ZBOG PONUDE DA SVEDOČI PROTIV KADRIJA VESELJIJA! Iz istog razloga pre 4 godine ubijen je još jedan čovek BLIZAK IVANOVIĆU!

Pomaka u istrazi ipak ima...

Objavljeno:

Oliver Ivanović ubijen je zbog saznanja o umešanosti Kadrija Veseljija, predsednika kosovske skupštine, u masakr na pijaci u Kosovskoj Mitrovici 1999. godine, a zbog kojeg su strane obaveštajne službe lideru GI SDP tokom boravka u pritvoru nudile status zaštićenog svedoka. Zbog saznanja o umešanosti Veseljija u ovaj zločin, koji je tada u medijima okarakterisan kao „Kosovsko Markale“, pre četiri godine ubijen je i Ivanovićev kum Dimitrije Janićijević, ekskluzivno otkriva „Ekspres“.

Iako na prvi pogled izgleda da u istrazi ubistva Ivanovića nema pomaka, do međunarodnih organizacija na KiM sve više pristižu strogo poverljiva dokumenta stranih obaveštajnih službi, a koja, kako „Ekspres“ ekskluzivno saznaje, otkrivaju ne samo mogući motiv ubistva već i ko je nalogodavac, pa čak i izvršilac zločina.

Poslednji izveštaj jedne strane službe otkriva da je sa Ivanovićem tokom pritvora obavljeno nekoliko razgovora u kojima mu je ponuđen status zaštićenog svedoka u postupku koji je trebalo da se pokrene pred novoformiranim Specijalnim sudom za ratne zločine u Prištini.

Ivanović je prema ovom dokumentu trebalo da bude svedok tužilaštva u postupku protiv aktuelnog predsednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija, koji je prethodno bio na čelu Albanske obaveštajne agencije SHIK.

„Ivanović je imao vrlo merodavna i dokaziva saznanja da je Veselji organizovao teroristički napad na pijaci u Kosovskoj Mitrovici, u kome su 13. marta 1999. poginule tri osobe, od kojih jedno dete, a 42 osobe lakše i teže povređene. Sve žrtve su bile albanske nacionalnosti“, kaže za „Ekspres“ izvor upućen u tajni dokument strane službe.

UBICA DOŠAO SA ZAPADA PREKO CRNE GORE

U dokumentu se, kako tvrdi naš izvor, navodi i sumnja da je informacija o sastancima predstavnika stranih službi i Ivanovića u zatvoru očigledno procurila do Veseljija.

„Iako su sastanci sa Ivanovićem odvijani u strogoj tajnosti, imamo saznanja da je informacija o njegovom mogućem svedočenju došla do Veseljija“, navodi se u tajnom dokumentu, u kome se, doduše bez konkretnih dokaza, navodi da je upravo Ivanovićevo eventualno svedočenje moglo da bude motiv njegovog ubistva.

U dokumentu se, kako navodi naš izvor, otkrivaju i detalji o mogućem izvršiocu zločina. Prema saznanjima strane službe, koja je vrlo aktivna na području KiM, ubica Ivanovića je na Kosovo došao iz Zapadne Evrope.

„Ubica je došao morskim putem do Crne Gore ili Albanije, odakle je ušao na teritoriju KiM“, podaci su ove službe. U dokumentu nije navedeno da li je identitet izvršioca poznat.

„Ako je poznato njegovo kretanje, odakle je krenuo i kako je stigao na KiM, onda je sigurno da ova strana služba zna i identitet izvršioca. Međutim, ime osobe na koju ova služba sumnja nije navedeno u dokumentu. Moguće je da je informacija o osobi na koju se sumnja dostavljena prištinskim vlastima, ali oni to do sada nisu obelodanili, niti su je dostavili srpskim pravosudnim institucijama. Isto tako nisu dostavili ni snimak kamere koja je bila postavljena na kancelariji Ivanovićeve stranke, ispred koje je ubijen, a zbog čega se veruje da na snimku postoji nešto što bi ukazalo na izvršioca zločina“, kaže naš izvor.

Svemoćni šef šiptarske tajne policije

foto: Profimedia

Kadri Veselji, kojeg je predsednik Srbije označio kao pravog gospodara Kosova, aktuelni je predsednik kosovskog parlamenta i lider Demokratske partije Kosova (DPK) od kada je njegov bliski prijatelj Hašim Tači izabran za kosovskog predsednika. Veselji je nekoliko dana pre ubistva Ivanovića poručio Beogradu da se Albanci „neće zaustaviti do Niša“ ako „Srbija pokuša da se vrati“ na Kosovo i Metohiju. Veselji se ranije nalazio na čelu obaveštajne službe ŠIK, koja je nastala i delovala u okviru Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), čije zločine će istraživati Specijalni sud. Veselji i Tači, zajedno sa aktuelnim premijerom Ramušom Haradinajem, protive se radu Specijalnog suda i pokušavaju, preko poslaničke inicijative u kosovskom parlamentu, da ukinu odluku o formiranju te pravosudne institucije, koju je doneo parlament u prethodnom sazivu. Obaveštajna služba ŠIK zvanično je ugašena 2008. godine, a ime Kadrija Veseljija spominje se uz Tačija u izveštaju Saveta Evrope u aferi trgovine ljudskim organima, uglavnom srpskih zatvorenika, tokom rata 19891999. godine.

Prema navodima medija, kao jedan od komandanata grupe „Crna ruka“ zajedno je sa Tačijem i Džavidom Haljitijem učestvovao u kidnapovanjima i ubistvima Srba, ali i neposlušnih Albanaca. Veselji je, prema tim informacijama, zajedno sa još nekim pripadnicima OVK uticao na zaštićene svedoke u haškim procesima, pretio im, zastrašivao ih i organizovao njihova ubistva, a četvoricu je, kako se tvrdi, lično likvidirao. Za Veseljija se navodi da je bio i član Albanske informativne agencije, koja je delovala u okviru FARK-a, albanske oružane formacije samoproglašene Republike Kosovo, u kojoj su bili pretežno bivši oficiri JNA i radnici DB-a i MUP-a albanske nacionalnosti. U jednom govoru u kosovskom parlamentu o „opravdanoj borbi OVK“ Veselji je rekao da je ta formacija formirana da bi se „borila da dokrajči aparthejd srpskog režima, gde su Albanci tretirani kao građani drugog reda“.

Inače, Veselji je kao šef paraobaveštajne službe ŠIK na Kosovu predmet brojnih istraga. U okviru istraga koje se protiv Veseljija vode, u izveštajima Komisije EU o ekonomskoj situaciji u ratu Republike Kosovo bio je označen za glavnog „blagajnika“ terorista. Grupa koju je kontrolisao navodno se bavila trgovinom raznovrsnim proizvodima, od droge do ljudskih organa. Po izboru za predsednika kosovskog parlamenta Veselji je građanima na KiM obećao da će zadržati „partnerske i prijateljske odnose sa SAD“ i da nema ništa sporno u tome što je vodio nekadašnju tajnu službu Kosova jer je, kako je rekao, i bivši predsednik SAD Džordž Buš mlađi takođe nekada bio saradnik CIA. Veselji je u Švajcarskoj 2009. osnovao firmu kao srpski državljanin, odnosno sa srpskim pasošem.

(Espreso.co.rs / Ekspres.net )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.