MALA POBEDA MLADIĆEVIH ADVOKATA: Može li izuzeće sudija uticati i na PRESUDU?
Foto: AP

NOVI POMAK

MALA POBEDA MLADIĆEVIH ADVOKATA: Može li izuzeće sudija uticati i na PRESUDU?

Mladićevi advokati su zadovoljni - kažu da je odluka na 252 strane i da se još nisu sasvim upoznali, ali se nadaju drugačijem epilogu u odnosu na aktuelnu presudu

Objavljeno:

Međunarodni sud u Hagu usvojio je zahtev odbrane Ratka Mladića za izuzeće trojice sudija iz Apelacionog veća koje će razmatrati žalbu na prvostepenu presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Šta to dalje znači za postupak i da li je izvesno odlaganje konačne presude?

Nekoliko puta su advokati odbrane pokušali i ovih dana im je pošlo za rukom - predsedavajući veća Teodor Meron i članovi Karmel Ađijus i Liu Daćun nisu više sudije koje će odlučivati o Mladićevoj konačnoj presudi zato što su učestvovale u donošenju ranijih presuda kojim su Mladiću podređeni osuđeni zbog genocida i drugih zločina u Srebrenici, u julu 1995.

Konkretno, radi se o presudama grupi oficira VRS predvođenih Vujadinom Popovićem i Ljubišom Bearom, kao i presudama Zdravku Tolimiru, Radislavu Krstiću i Vidoju Blagojeviću.

- Sudija Antoneti nije utvrdio postojanje stvarne pristranosti već je zaključio da bi određeni navodi o Mladićevoj kaznenoj odgovornosti u gore navedenom nizu presuda mogli izazvati razumnu bojazan o pristranosti - izjavila je portparolka Mehanizma za međunarodne krivične sudove Helena Egleston.

Ratko Mladić
Ratko Mladić foto: Profimedia

Mladićevi advokati su zadovoljni - kažu da je odluka na 252 strane i da se još nisu sasvim upoznali, ali se nadaju drugačijem epilogu u odnosu na aktuelnu presudu.

- Ovo je vrlo značajna i bitna odluka za nas, mi na nju gledamo kao na veliku pobedu. Nadamo se da će novo izabrano veće da vidi svu našu argumentaciju i da prihvati našu žalbu, a na kraju i da ukine presudu protiv generala Ratka Mladića- rekao je advokat Dragan Ivetić.

Usvajanje zahteva odbrane brine "Majke Srebrenice" jer smatraju da bi cilj na kraju mogla da bude drugačija presuda od prvostepene.

-Mislila sam da će uskoro dovesti to do kraja. Međutim, ova smena... Doćiće novi ljudi... Ne znam, sumnjam da ovo nije svet ustao da spreči presudu ratnim zločincima- kaže Kada Hotić.

Žrtve mogu da očekuju slično presudu, smatra Nevenka Tromp koja je nekada radila u Haškom trinunalu, a sada predaje na Univerzitetu u Amsterdamu. Ne veruje u iznenađenja - eventualno u kaznu u trajanju od 40 godina umesto doživotnog zatvora.

-Ovakve promene u zadnji čas nisu vrlo česte, ali se mogu dogoditi i ja smatram da to ne treba imati negativne posledice na ishod drugostepenog dela suđenja generalu Ratku Mladiću - smatra Tromp.

Interesantno je da su trojica novih sudija u žalbenom postupku svi poreklom iz Afrike - sa Madagaskara, Burkine Faso i Zambije. Sada im sledi upoznavanje sa predmetom, ali u Hagu veruju da to neće naročito produžiti postupak - i dalje veruju da će drugostepena presuda biti saopštena do kraja 2020. godine.

(Espreso.co.rs/n1.info.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.