SAMO DVA DANA PRE TRAGIČNE SMRTI DARKA I LAZARA U NARODNOJ BIBLIOTECI, SVI RADNICI PROŠLI PROTIVPOŽARNU OBUKU! Riznica knjiga ostaje zatvorena do kraja istrage (FOTO)
Foto: Dado Đilas

novi detalji

SAMO DVA DANA PRE TRAGIČNE SMRTI DARKA I LAZARA U NARODNOJ BIBLIOTECI, SVI RADNICI PROŠLI PROTIVPOŽARNU OBUKU! Riznica knjiga ostaje zatvorena do kraja istrage (FOTO)

I dalje se ne zna ko je kriv za smrt dvojice radnika

Objavljeno: 14:45h

Darka Šukala, koji je sa mladim kolegom Lazarom Blagojevićem ugušio od prodora gasa u Narodnoj biblioteci, sahranjen je juče na Centralnom beogradskom groblju. Porodica skrhana bolom odlučila je da angažuje privatnu istragu da bi utvrdili kako je i zašto Drako zapravo stradao?

Šta su uzroci tragedije još uvek nije poznato i nije utvrđena potencijalna odgovornost nadležnih zbog eventualnih bezbednosnih propusta, a Narodna biblioteka Srbije ostaće zatvorena dok ne bude bilo potvrdjeno da je sasvim bezbedna za korišćenje, saopšteno je danas, šest dana nakon incidenta.

Tragedija u Narodnoj biblioteci
Tragedija u Narodnoj biblioteci foto: Milica Božinović

- To znači da neće raditi dok ne bude sasvim bezbedno i dok se ne završi istraga - rekao je direktor Biblioteke Laslo Blašković na konferenciji za novinare i dodao da su radnici kompanije Empeks bili u Biblioteci jer ih je sama Biblioteka pozvala u vanrednu kontrolu, pred zakazanu kontrolu MUP od 27. do 31. avgusta, iako su još na snazi izveštaji iz prethodnih kontrola i tom prilikom je došlo do pogibije radnika.

Kako Espreso.r saznaje, samo dva dana pre tragediji svi radnici biblioteke prošli su protivpožarnu obuku, a interesantno je i da su se poginuli Darko i Lazar "šetali" po biblioteci bez pratnje fizičko-tehničkog obezbeđanja, koji su trebali da budu sa njiima, i možda sprečili tragediju.

Supruga nastradalog Darka
Supruga nastradalog Darka foto: Pavle Kunovčić

Ministar kulture Vladan Vukosavljević je rekao da se kontrola sistema obavljala redovno na dva i šest meseci.

- Do časa kada je tragedija nastala nismo ustanovili nijedan propust u formalnom delu zakonom predviđenog angažovanja ekspertskih preduzeća, odnosno licenciranih firmi za sprovođenje kontrole i nadzor nad protivpožarnim sistemom. Kontrole su vršene redovno u skladu sa propisima, izveštaji su dostavljani direktoru i Upravnom odboru biblioteke i ništa nije ukazivalo na bilo kakvu opasnost i nedoslednost sistema ili bilo šta što bi zahtevalo vanredne mere - rekao je Vukosavljević.

Vladan Vukosavljević
Vladan Vukosavljević foto: Fonet

Vukosavljević je podsetio i da je Ministarstvo nakon tragedije u NBS naložilo svim ustanovama kulture, čiji je osnivač republika, da izvrše vanrednu kontrolu protivpožarnog sistema i očekuju izveštaje do kraja sledeće nedelje, a ohrabrili su i sve ostale ustanove kulture da učine isto.

Lazar Blagojević (23), mladi stručnjak u firmi "Empeks", koji je u kontroli gasnih instalacija Narodne biblioteke Srbije pratio direktora Darka Šukala i s njim stradao, sahranjen je danas na groblju Orlovača.

Lazar Blagojević je poginuo u Narodnoj biblioteci
Lazar Blagojević je poginuo u Narodnoj biblioteci foto: Facebook

Podsetimo, 24. avgusta, u Narodnoj biblioteci Srbije došlo je do smrti Darka Šukala, direktora firme Empleks koja je radila servisiranje protivpožarnih aparata, i radnika ove firme Lazara Blagojevića. Gas je počeo da curi, vrata prostorije u kojoj se nalazi sistem za gašenje požara su se automatski zatvorila i sav vazduh je isisan. Serviseri nisu imali šanse da pobegnu iz depoa, jer je vrata moguće otvoriti samo sa spoljne strane.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.