SINDIKATI TRAŽE DA MINIMALAC BUDE UVEĆAN ZA 11.000 DINARA! Poslodavci odgovaraju da to NIJE REALNO!
Foto: Thinkstock

NOVI ZAHTEVI

SINDIKATI TRAŽE DA MINIMALAC BUDE UVEĆAN ZA 11.000 DINARA! Poslodavci odgovaraju da to NIJE REALNO!

Kako bi se budžet radnika poboljšao, iz Saveza samostalnih sindikata apleuju na državu da se minimalna cena rada poveća

Objavljeno:

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata kažu da je povećanje minimalne cene rada neophodno i zato traže da se minimalac izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom koja iznosi oko 36 hiljada dinara.

S druge strane, poslodavci poručuju - takvi zahtevi nisu realni.

Plata radnika koji u Srbiji rade za minimalac i dalje je minimalna. Podaci pokazuju da oko 350.000 ljudi trenutno zarađuje 25.000 dinara mesečno ili 143 dinara po satu. Kako bi se budžet radnika poboljšao, iz Saveza samostalnih sindikata apleuju na državu da se minimalna cena rada poveća.

- Očekujemo da pomerimo minimalnu zaradu odnosno popularni minimalac bar na visinu minimalne potrošačke korpe koja u ovom trenutku iznosi negde oko 36.000 dinara, možda to u ovom trenutku neće biti realno, ali naša intenzija će biti da dođemo do tog minimalca da se jednostavno zadovolje minimalne potrošačke korpe jedne tročlane porodice - kaže Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

To znači da bi minimalac trebalo da bude uvećan za više od 11.000 dinara, odnosno 209 dinara po satu. Poslodavci kažu da je tako nešto nije realno.

- Mi tražimo da povećanje minimalne zarade bude u skladu sa povećanjem bruto domaćeg proizvoda i inflacije koja se očekuje iduće godine, sve preko toga bi bilo nešto što je praktično preterano opterećenje za privredu i što bi opteretilo privredu. Ono što mi možemo da prihvatimo ovog momenta je 6% povećanje minimalne zarade - objašnjava Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.

Da li će i ko dobiti ono što želi? Pregovori o budućem minimalcu počinju u ponedeljak. Za isti sto će suprotstavljene strane i nadležna ministarstva - rada i finansija.

Statistika pokazuje da je proteklih godina minimalna zarada rasla veoma sporo i uvećana je za tridesetak dinara. Minimalna satnica je 2012. bila 115 dinara, potom je 2015. uvećana šest dinara, da bi 2017. bila povećana za devet dinara i iznosila je 130. Najveće povećanje minimalca od 13 dinara počelo je da se primenjuje od početka ove godine.

Ukoliko se stavovi sindikata, poslodavaca i resornih ministarstava oko povišice minimalca u narednom periodu ne usaglase, konačan predlog daće Vlada Srbije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/n1.info.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.