ALBANCI SU SILOVALI ĐORĐA STAKLENOM PIVSKOM FLAŠOM I NABIJALI GA NA KOLAC! Espreso vam otkriva sudbinu porodice Martinović i kako je počeo egzodus Srba s Kosova (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

EKSKLUZIVNO

ALBANCI SU SILOVALI ĐORĐA STAKLENOM PIVSKOM FLAŠOM I NABIJALI GA NA KOLAC! Espreso vam otkriva sudbinu porodice Martinović i kako je počeo egzodus Srba s Kosova (FOTO)

Narednih dana čitajte nikad objavljene detalje o slučaju Martinović

Objavljeno:
Darko Zlojutro

"Bio je i ostao ponos svih nas. Voleo nas je i živeo za svoju porodicu. Danas živimo skromno, možda nemamo mnogo toga, ali imamo časno prezime Martinović i to nam je dovoljno".

Ovim rečima počeo je svoju priču Stevan Martinović, unuk pokojnog Đorđa, koga su Albanci 1985. godine silovali i pokušali da ubiju. Od tada je počelo masovno iseljavanje Srba s Kosova.

Oni stariji verovatno se dobro sećaju Đorđa Martinovića i njegove zle sudbine, koja je najbolja personifikacija srpske sudbine na Kosovu. Espreso.co.rs je otišao korak dalje.

U maloj trošnoj kući nadomak Kruševca pronašli smo potomke preminulog Đorđa. Imao je suprugu Jagodu, sinove Dragana, Srećka i Gradimira i svi su preminuli. U životu su samo ćerka Olgica udato Vasić i unučad.

Narednih dana naš portal će u objaviti seriju tekstova o Đorđu Martinoviću, poput nikad objavljenih detalja iz istrage o pokušaju ubistva Martinovića, njegovoj borbi za opstanak Srba i porodice na Kosovu, kao i o tome kako danas žive njegovi potomci.

Tu nećemo stati, pozvaćemo vlast, Kancelariju za KiM, političare i privrednike s Kosova da se uključe u akciju pomoći njihovoj porodici, kao i to da se Srbija oduži bar jednom spomen-pločom u čast Đorđa Martinovića.

Jer, on je simbol stradanja Srba na KiM, ali i odnosa komunističke vlasti na čelu sa Stanetom Dolancom prema srpskom stanovništvu u južnoj pokrajini.

Stevan Martinović u razgovoru za espreso.co.rs
Stevan Martinović u razgovoru za espreso.co.rs foto: Filip Pavličić

U vreme kad Srbija bije odlučne bitke za rešavanje sudbine Kosova i Metohije i kad se vode diplomatski ratovi s Briselom, Amerikom i drugim zapadnim silama da se čuje i srpska strana prič, Espreso.co.rs vraća priču na početak, da se svi sete kako je zaista sve počelo.

Donećemo vam zanimljive priče iz prve ruke, mnogo ekskluziva, fotografija, ali i priče svedoka jednog od najmonstruoznijih albanskih zločina na Kosovu i Metohiji.

Đorđe Martinović ispred svoje bašte
Đorđe Martinović ispred svoje bašte foto: Privanta arhiva

Podsećamo, tog 1. maja 1985.u Gnjilanu, dok je sadio pasulj, trojica Albanaca napala su s leđa Đorđa Martinovića. Skinuli su ga golog i brutalno silovali. Gurali su mu pivsku flašu u čmar i drveni štap sve dok nije pao u nesvest.

Ostavili su ga da u lokvi krvi, tu na njivi, skonča svoj život. To je trebalo da bude jasna poruka Srbima šta ih čeka ukoliko odbiju da prodaju svoje njive, kuće, dedovinu Albancima.

Probao je da zataška sve
Probao je da zataška sve foto: Wikipedia

Slučaj su pokušali da zataškaju skoro svi, pa čak i Srbi u tadašnjoj komunističkoj vlasti. Alfa i omega svega bio je Stane Dolanc, jugoslovenski savezni sekretar unutrašnjih poslova i šef KOS-a, možda najmoćniji čovek u Jugoslaviji nakon Titove smrti.

Samo pravim čudom i zahvaljujući činjenici da je bio zdrav kao dren, Đorđe je preživeo, a istina o njegovom raspeću izašla je na videlo.

Narednih dana otkrićemo vam nikad objavljene detalje ovog slučaja, ali i objasniti šta znači izreka "crna kafa, beli obraz", koju u poštenoj kući Stevana Martinovića izgovaraju on i njegova majka Verica.

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.