Kako je pao zemunski klan? Britanska služba MI6 hapsila je Đinđićeve ubice!

Špijunska posla

Kako je pao zemunski klan? Britanska služba MI6 hapsila je Đinđićeve ubice!

Objavljeni su do sada nepoznati detalji o lovu na Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Antu Gotovinu, ali i o radu američkih i britanskih špijuna na Balkanu i njihovoj ulozi u operaciji "Sablja"
Objavljeno: 17:04h

Dobitnik Pulicerove nagrade, jedan od najuglednijih britanskih novinara i spoljnopolitički urednik Gardijana Džulijan Bordžer ovih dana objavio je knjigu “Kasapinov trag”, o potrazi za optuženima za ratne zločine na prostorima bivše Jugoslavije. Srbijo, lagali su nas 15 godina! Kako se Klinton uortačio sa Slobom (FOTO) U knjizi iz koje Nedeljnik prenosi delove, a koju je, kako kaže, pisao godinama i pripremao još kao ratni izveštač sa Balkana devedesetih, Bordžer iznosi dosad nepoznate detalje o lovu na Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Antu Gotovinu, ali i o radu američkih i britanskih špijuna u Beogradu, Banjaluci, Zagrebu, Sarajevu... Pokojni Sloba Milošević se javio Novosađanima! Evo šta im je poručio! (FOTO) Nakon 2001. godine i Miloševićevog pada, fokus lova MI6 prebacio se na Beograd. U saradnji sa ljudima iz Demokratske stranke iz okruženja Zorana Đinđića, mršavog i dobro obučenog mladog liberalnog lidera koji je pomogao rušenju Miloševića u oktobru 2000, britanski špijuni bili su vrlo efikasni u nalaženju nekih od osumnjičenih za ratne zločine, koji su pre toga uspevali da izbegnu SAS-ovce u Bosni - piše Bordžer.

- MI6 imao je i ulogu podrške u operaciji ‘Sablja’. Britanski špijuni pratili su mnoge na listi za hapšenje, znali su im kretanja bolje nego domaća policija, i otkrili su, nakon ubistva premijera, da imaju partnere u šokiranoj srpskoj vladi - tvrdi on. Šef odeljenja u Beogradu bio je Entoni Monkton, kojeg će jedan prijatelj opisati kao “klasičnog špijuna-džentlmena”. Vodio je kriket-klub u Beogradu i britanske obaveštajne operacije u Srbiji i u Crnoj Gori. Sin Gilberta, vikonta od Brenčlija, bio je mlađi brat Kristofera, savetnika Margaret Tačer koji će u starosti postati ekscentrični i glasni skeptik za klimatske promene. Njihova sestra, Roza, bila je udata za Dominika Losona, urednika Sandej telegrafa i bliskog prijatelja princeze Dajane.
Monkton je postao ekspert za “crvene beretke” i zemunski klan, i za njihove veze unutar vlade i obaveštajnog establišmenta. Ali njegova uloga u nalaženju osumnjičenih nakon Đinđićevog ubistva donela mu je i neprijatelje, posebno u krugovima oko Koštunice. Biljana Srbljanović opet oplela po Jeremiću: Oduvek je bio šlihtara, čepio se Đinđiću! Kada je Koštuničin savetnik Rade Bulatović postao šef BIA, Monkton je ostao na marginama. Bordžer piše i kako su Amerikanci uhvatili svog prvog osumnjičenog, Stevana Todorovića. Amerikanci su osumnjičenog Stevana Todorovića pratili kada je prešao iz Bosne u Srbiju. Zahvaljujući svom poznanstvu sa Radovanom Karadžićem, stigao je u Beograd, pravo u striptiz-bar “Lotus”, koji je držao Boško Radonjić.
Profimedia
- Radonjić je bio jedan od najpoznatijih kriminalaca sa prostora bivše Jugoslavije, emigrant-povratnik čija je životna priča oslikavala nasilnu prošlost Jugoslavije. Bila je to simbiotska veza. Karadžić je bio veliki kockar i često je, za vreme rata u Bosni, dolazio u Radonjićeve kockarnice u Beogradu i na Zlatiboru. Zauzvrat, Radonjić je finansirao SDS i pazio na Karadžićeve ljude - piše Bordžer, a prenosi Nedeljnik. Pronašli su Todorovića veoma brzo: on je bio veoma krupan čovek, sa brkovima koje ne možete da promašite. Pratili su njegov “golf” do vikendice i počeli da ga posmatraju. Ipak, Delta Force nije imao ingerencije da obavi bilo kakvo hapšenje na teritoriji Jugoslavije. - Imali smo vrlo čudna pravila. Često smo prelazili granicu radi izviđanja, ali nam nisu dozvoljavali da hapsimo - reći će jedan od njih kasnije. Umesto toga, CIA je unajmila lokalce, nekoliko Srba koji su čitav rat proveli u Sarajevu. Dat im je veliki novac, ali i jasan zadatak. Nađite begunca, uhvatite ga, i prebacite ga u Bosnu gde ga “legalno” može uhapsiti SFOR.
Posao je obavljen 27. septembra 1998, bez mnogo problema. Tipovi su zakucali na vrata vikendice, Todorović je otvorio, oni su upali i pretukli ga. Vezanog su ga ubacili u gepek crvenog “mercedesa”, koji će baržom preći Drinu. Tamo ga je SFOR mogao “uhapsiti”. Američki vojnici preuzeli su Todorovića i helikopterom ga prebacili u Tuzlu, u svoj garnizon. Istog dana bio je u Hagu. (Espreso.co.rs / Nedeljnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.