SUDIJA JE ODGURNULA MOJU ĆERKU, A ONDA JE POSLALA U ZATVOR! Sara (20) proživljava pakao u Crnoj Gori, preti joj 5 godina robije! (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

bruka i sramota

SUDIJA JE ODGURNULA MOJU ĆERKU, A ONDA JE POSLALA U ZATVOR! Sara (20) proživljava pakao u Crnoj Gori, preti joj 5 godina robije! (FOTO)

Sari je određen pritvor do 30 dana

Objavljeno: 16:21h
Milica Božinović

Mladoj Beograđanki Sari Vidak (20) ovo letovanje pretvorilo se u pravu noćnu moru. Naime, nju je crnogorska policija uhapsila nakon što ju je sudija Suda za prekršaje u Kotoru lažno optužila za napad.

Prema pisanju crnogorskih medija, sudiju kotorskog Suda za prekršaje Jelenu Stanišić navodno je Sara napala dok je bila na dužnosti u toku vođenja prekršajnog postupka protiv Stevana Prpe, Sarinog momka. Navodno, Sara je nezadovoljna zbog donete odluke, nasrnula na Stanišić verbalno, a zatim i fizički.

Međutim, stvari stoje drugačije. Naime, iako je u stvari sudija Stanišić nasrnula na Saru u zgradi suda, sudija je shvativši šta je uradila, počela da viče i doziva u pomoć tvrdeći da je Sara Vidak napala NJU.

Ubrzo je reagovala policija i uhapsila Beograđanku, posle čega joj je određen pritvor do 30 dana i ona je prebačena u spuški zatvor. Prema mladoj devojci koja nije uradila ama baš ništa, crnogorci su se poneli kao da je terorista. Na teret joj stavljaju krivično delo napad na službeno lice, za šta je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Sarina majka, Olivera Vidak, u razgovoru za naš portal rekla je da nikakvog napada na sudiju Stanišić nije bilo.

- Ovo je strašno, očajna sam. Da je teroristički napad bio, ne bi se digla ovolika medijska pompa. Došli smo na letovanje, najpre kako bi se Sara oporavila od boravka u bolnici. Jako je bitno u celoj situaciji naglasiti da je ona i kanadski državljanin. Banalna situacija dovela je do toga da moja ćerka bude tretirana kao najgori kriminalac - objašnjava Olivera i dodaje da je sve počelo sa saobraćajnim prekršajem.

- U stvari to nije ni bio prekršaj, već praktično naslanjanje automobila na parkingu. Čak i nije naša krivica, jer je dečko udario nas otpozadi. Međutim, to je dignuto do sudije za prekršaje, jer smo strani državljani. Deca su došla kod sudeije za prekršaje, Sara i njen dečko i kažem deca jer oni imaju po 19 i 20 godina i nisu ništa drugo do deca. Najpre nam je bilo zakazano u 10 časova, a sudija Stanišić je odmah na početku bila jako neprijatna i nije htela da razgovara sa njima. Izašli su ispred zgrade, otišli smo do policije, gde nam je policajac rekao da bi trebali tamo da budemo, ali ne u stanici. Izvinio se i rekao da odemo u sudnicu ponovo u 12 časova. Tada sam se i ja popela gore s njima, a sudija je vrlo neprijatnim tonom i drskim stavom odmah počela da govori: "Šta vi radite ovde, ja sam vam rekla da nema mesta za vas, to nije posao za mene". Ja sam joj onda rekla da porazgovaramo polako, da nam je rečeno da dođemo u 12 časova, na šta je ona opet počela da viče na nas: "Ko vam je to rekao, ja ništa ne znam o tome". U tom momentu je došao policajac i doneo predmet, a Stevan, Sarin momak je ušao kod nje u sudnicu bez mene i ćerke. Sudija nije dozvolila da Stevan bilo šta kaže i odredila je kaznu od 90 evra i on je izašao. Ja sam u rešenju uočila grešku u mojom registarskim tablicama i htela da napravim prigovor, prosto da ne bih imala problema kada budem izlazila iz države - priča Olivera.

Ona dodaje da se sekretarici obratila normalnim tonom i i da je u tom momentu iz sudnice izašla sudija Jelena Stanišić.

- Počela je opet drsko da nam se obraća i da govori: "Šta vi radite više ovde, sve je rečeno, šta hoćete, kakva je ovo galama..." Galame nije bilo uopšte. Pokušavali smo lepo da razgovarmo s njom, ali je ona odbijala. U jednom trenutku, ćerka je uzela papir i rekla da samo tražimo novo rešenje i ispravku greške, i da prosto imamo prigovor. U tom momentu je došlo do tog kontakta i sudija je nju uhvatila za ruku i praktično je odgurnula, na šta joj je Sara rekla "Pobogu, odakle vam pravo da me dodirujete".

Sud za prekršaje u Crnoj Gori
Sud za prekršaje u Crnoj Gori foto: Printscreen / Youtube

Shavtivši šta je uradila počela je da viče:

"Napad, napad na službeno lice. Tražim automatsko lišavanje slobode, policija reagujte". Onda je počela sebe da hvata za ruku, čitava drama, skandal. Mene je policajac grubo odgurao i ja sam udraila od štok od vrata, a nju su lišili slobode - priča ova očajna majka.

- Odveli su je u stanicu policije i tu je provela dve noći, da vam ne pričam u kakvim uslovima. Zaista moram da pohvalim policiju, bili su jako fini i uljudni, ipak oni ljudi samo rade svoj posao. Ja sam najpre angažovala advokate koje sam pronašla tu, dok nisam došla do svog advokata. Ubrzo sam osporila punomoć i oni su iskoristili taj prostor da Saru brže bolje ispitaju, iako je tužilac obavešten o promeni advokata, na to se nisu obazirali. Juče joj je kod sudije određen pritvor do 30 dana i premeštena je u Spuž.

Inače, kako nam je ispričala Olivera, Sara je jako lošeg zdravstvenog stanja.

- Najtragičnije od svega je što je moja ćerka loše zdravstveno. Njoj nisu preporučeni stresovi, pre pet godina je imala tešku operaciju kada joj je izvađen jedan jajnik. Pre 15 dana je imala obilna krvarenja u karlici i naložena joj je specijalna ishrana sa specijalnim terapijama, mirovanje.

Olivera dodaje da joj je zabranjen kontakt sa ćerkom, jer je u svojstvu svedoka, i kako kaže, to je za ovu mladu devojku još tragičnije.

- Nema kontakt sa mnom, i to mi je najteže, a znam da je i njoj. Advokat je jutros bio, proveo je dva sata sa njom. Ovo je pakao. Kada samo im doneli lekarske nalaze nisu hteli ni da ih pogledaju. Imaju toliko propusta, a ne žele ni da čuju. To je takva sinhronozovana akcija, da su ovde svi mišljenja da se nešto ogromno iza svega ovoga "valja". Da li oni hoće da zaštite sudstvo ili šta god, ne znam i neću da ulazim u to, ali ovo što se dogdilo je van svake pameti. Da je izvadila pištolj i pucala ne bi se digla ovolika frka.

Olivera naglašava da su odmah kontaktirali ambasadu Srbije, ali da je odgovor bio "mlak".

- Konzul iz Herceg Novog je rekao da mora da se piše dopis, ovo, ono, bio je nezainteresovan... Zaista sam razočarana reakcijom naše ambasade. U kanadskoj ambasadi bili su mnogo ljubazniji. Žena se raspituje, organizovala je konzul gde će zajedno sa njom sledeće nedelje doći i posetiti Saru u zatvorskoj jednici, da bi se videlo da li su zadovoljena sva ljudska prava i ostalo, kao i da bi se videlo šta dalje u sinhronizaciji sa advokatom.

Olievra naglašava da su crnogorski mediji napravili opštu hajku i Saru svrstali u red sa najgorim kriminalcima. Ona dodaje da je Sari pozlilo tokom saslušanja kod tužioca i da je intervenisala Hitna pomoć.

Sara Vidak
Sara Vidak foto: Privatna arhiva

Advokat Srđan Lješković koji zastupa Saru Vidak, u izjavi za borba.me rekao je da je nedopustivo ponašanje tužilaštva u Kotoru, kako prema okrivljenoj, tako i prema advokatima odbrane.

- Podnećemo krivičnu prijavu protiv sudije zbog lažnog prijavljivanja i davanja lažnog iskaza pred Osnovnim državnim tužilaštvom Kotor. Nadam se da iza ovakvog ekstremnog ponašanja sudije za prekršaje i tužilaštva Kotor ne stoji politika da se prema mom klijentu ovako odnose samo zato jer je državljanka države Srbije. Javnim putem pozivam Vrhovnog državnog tužioca da spreči ovo i ovakvo iživljavanje, da pokrene postupak protiv tužioca Ljiljane Milić i da uputi da se većina osnovnih državnih tužilaca ponašaju u skladu sa zakonom prema okrivljenim i njihovim braniocima - rekao je Lješković.

Sud za prekršaje u Crnoj Gori
Sud za prekršaje u Crnoj Gori foto: Printscreen / Youtube

Advokati odbrane pozvali su nadležne da javno objave snimak iz hodnika Suda za prekršaje, kojim će se utvrditi ko govori istinu.

Takođe, oni su uložili žalbu na rešenje, ali prema njiovim rečima, očekuju da žalba bude odbijena. Tražiće da se Sara pusti na slobodu uz kauciju, a da li će to biti odobreno, ostaje da se vidi.

BONUS VIDEO:

Espreso intervju - Miloš Jovanović


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.