RODA U MAČVANSKOJ MITROVICI TEŠKO POVREĐENA! Meštani tvrde da se na nju pucalo iz VAZDUŠNE PUŠKE, iz ZAVODA čekaju rezultate! (FOTO)
Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

jezivo

RODA U MAČVANSKOJ MITROVICI TEŠKO POVREĐENA! Meštani tvrde da se na nju pucalo iz VAZDUŠNE PUŠKE, iz ZAVODA čekaju rezultate! (FOTO)

Ukoliko se dokaže da je uzrok rodine povrede čovek, sledi prijava policiji!

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Kako je saopšteno iz Udruženja Građana Kanis u selu Mačvanska Mitrovica juče je pucano na rodu i to kako kažu, iz vazdušne puške.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je saopštilo da je na teren odmah izašla Pokrajnska inspekcija za zaštitu životne sredine koja će i voditi ceo slučaj.

Ovo se upravo desilo u Mačvanskoj Mitrovici. Kontaktirali smo nadležne, iz Zavoda Novi Sad koji su odmah došli po rodu, rekli su iz Društva za proučavanje ptica Srbije.

Marko Tucakov, ornitolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode rekao je za Espreso kako je reč o odrasloj jedinki rode, kao i da se ona trenutno nalazi na Veterinarskom institutu na Paliću gde je u toku njen pregled.

- Roda je zbrinuta i upravo se nalazi na pregledu gde će veterinari utvrditi kako je povreda nastala. Njoj je slomnjeno jedno krilo, ali se ne zna da li je u pitanju ljudski faktor ili se sama povrdila, objašnjava Tucakov.

Povređena roda u selu Mačvanska Mitrovica
Povređena roda u selu Mačvanska Mitrovica foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Naime, početak avgusta je period kada većina mladunaca bele rode izleće iz gnezda. Oni uče da lete, hvataju hranu (i dalje im je delimično donose i roditelji), te, uz kratak period zadržavanja kod nas, počinju prvu seobu na jug. Ovaj period je veoma izazovan za preživljavanje mladih roda i njihovih roditelja.

Prema rečima Marka Tucakova, ornitologa u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, zabrinuti građani se javljaju Zavodu svakodnevno, suočeni sa pronalaskom roda koje su iscrpljene, povređene i tako onemogućene da se osamostale i odlete prema jugu. Često se te rode viđaju pored puteva, u dvorištima, na tlu, na javnim mestima – među ljudima. Ako ne mogu da lete, to je jasan znak da im je potrebno stručno zbrinjavanje. Ornitolozi u Zavodu tumače kako postuati u ovakvim situacijama, kako bi se rode spasile ili sačuvale do dolaska stručne ekipe koja će ih profesionalno zbrinuti.

- S obzirom na veliki broj zbrinjavanja roda, potrebno je znati uzroke koji dovode do ovih situacija, kaže Tucakov i dodaje:

Povređena roda u selu Mačvanska Mitrovica
Povređena roda u selu Mačvanska Mitrovica foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Rode se mogu povrediti još u gnezdu, jer se tamo sve češće nalaze veštački materijali. Budući da ih rode lako mogu pronaći, a i dobar su građevinski material, nije čudo da su gnezda puna papira, tkanine, kanapa, metala i plastike. Konopci i žice su najopasniji za mlade rode, jer se njihove noge mogu upetljati u njih i onemogućiti im da izlete iz gnezda. Prilikom takvih slučajeva potrebno je popeti se do gnezda (ako je dostupno i ako nije na banderi) i izvršiti presecanje materijala koje sputava ptice. Ako je tkivo oštećeno, rodama je potrebna i stručna intervencija”, kaže Tucakov.

On navodi da su u letnjem periodu česte oluje, a neka rodina gnezda su i inače nestabilna. Ukoliko mladunci padnu na tlo, prvo je potrebno proveriti da li su vidljivo povređeni. Ukoliko nisu, mogu se vratiti na gnezdo, ako se ne nalazi na banderi.

On dodaje kako je sudar roda sa žicama dalekovoda vrlo čest, kao i da rode mogu da pretrpe oštećenja krilnih pera koje im može onemogućiti da lete.

U težim situacijama ptica ugine, što je posledica kratkog spoja, kaže ornitolog Tucakov.

Navodi da su rode pored puteva u najvećoj opasnosti jer, iscrpljene i gladne često ne mogu da lete i stradaju od vozila, pa je neophodno skloniti ih sa ulica ili puteva na kojima se nalaze u zatvoreni prostor do dolaska stručnjaka.

Tucakov takođe apeluje na oprez prilikom vožnje.

Rode su pored puteva jer tu imaju dosta hrane. Pokošeni putni pojasevi puni su insekata i glodara, a česta su i divlja smetlišta – izvori hrane koja ih privlači. Na smetlištima, takođe ima dosta glodara, koje rode jedu, kaže on.

Tucakov navodi da je potrebno biti oprezan ako se naiđe na rode ili druge krupne životine pored puta, jer, ako su neiskusne, prilikom poletanja ili bežanja mogu nas iznenaditi I poći upravo pred vozilo, a ne u suprotnom pravcu, kako bismo očekivali.

Ukoliko pronađete povređene rode u okolini elektrovodova, ukoliko gnezdo padne zajedno sa mladuncima koji nisu sposobni da lete, ukoliko primetite da mlada roda ne može da izleti iz gnzeda, da se sapliće i posrće a krilima maše kao da želi da izleti, te ako primetite odrasle rode koje i posle plašenja ne mogu da lete, pozovite Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, čiji ornitolozi i Tim za zbrinnjavanje divljih životinja će ih zbrinuti.

Tuacakv je na kraju dodao da će ukoliko se dokaže da je uzrok rodine povrede čovek, biti podneta prijava policiji.

Podsećamo, nedavno se dogodio slučaj kada je sa potpuno smrskanim kostima i polomljenim vrhom krila stigla bela roda u prostorije Udruženja Zoo planet Niš.

Sirotoj životinji dijabola iz vazdušne puške je potpuno proburazila krilo, zbog čega su spasioci odmah pretpostavili da ona više nikada neće moći da leti.

Pogledajte bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.