KOLINDA DA SE IZVINI! Inicijativa mladih za ljudska prava uputila pismo vlastima Hrvatske ZBOG OLUJE!
Foto: Beta / Lana Slivar Dominic

reagovali!

KOLINDA DA SE IZVINI! Inicijativa mladih za ljudska prava uputila pismo vlastima Hrvatske ZBOG OLUJE!

Cilj izvinjenja je osnažiti društvo u celini da se suoči s razlozima koji su uzrokovali konflikte i nasilje

Objavljeno: 31.07.2018. 15:48h
  • 4

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je danas predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da upute izvinjenje žrtvama zločina koji su počinjeni za vreme i posle vojno-policijske akcije "Oluja".


U saopštenju povodom predstavljenog priručnika za političare "Kako se izviniti za zločine", Inicijativa je ocenila da je dužnost premijera i predsednice "da upute izvinjenje koje je prvenstveno važno žrtvama zločina, a potom i društvu u celini".

- Cilj izvinjenja je osnažiti društvo u celini da se suoči s razlozima koji su uzrokovali konflikte i nasilje i omogućili masovno kršenje ljudskih prava, kao i da se nedvosmisleno potvrdi činjenica da su se zločini dogodili i da su prouzrokovali neizmernu štetu žrtvama -  navodi se u saopštenju.


Inicijativa je istakla da u Hrvatskoj "postoji nedostatak razumevanja političara za dužnost adresiranja zločina iz prošlosti za koje odgovornost snosi Hrvatska".


- Važno je naglasiti da odgovornost ne predstavlja krivicu naroda i države. Krivicu za zločine nose pojedine osobe i ona se utvrdjuje osudjujućom presudom, a političari, društvo i svaki gradjanin imaju odgovornost osuditi te zločine - ocenjuje se u saopštenju objaljenom na sajtu Inicijative.

Podseća se da 23 godine posle završetka rata nijedan visoki državni funkcioner nije uputio "iskreno izvinjenje žrtvama zločina i teških kršenja ljudskih prava za koje je nedvosmileno utvrdjeno da su ih počinili pripadnici institucija Hrvatske ili jedinica pod kontrolom Hrvatske i da se odnos političara prema žrtvama pogoršava iz godine u godinu".


- Činjenica je i da odgovorni nisu privedeni pravdi, što još više ukazuje na nužnost izvinjenja kao oblika simboličkog prepoznavanja patnje žrtava i minimuma moralne satisfakcije za žrtve - upozorila je Inicijativa mladih za ljudska prava.

Bonus video: 

(Espreso.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media