ISTRAGA SLUČAJA DARKA KOSTIĆA: Maloletnik će svedočiti o zlostavljanju!
Foto: Vladimir Sporčić

pokrenut krivični postupak

ISTRAGA SLUČAJA DARKA KOSTIĆA: Maloletnik će svedočiti o zlostavljanju!

Samo saslušanje maloletnika u svojstvu oštećenog u krivičnom procesu je specifično

Objavljeno: 21:35h

Tinejdžer L. J. (15), čija je prijava pokrenula istragu protiv modnog kreatora Darka Kostića zbog seksualnih napastvovanja, sutra će dati iskaz u tužilaštvu o traumi koju je doživeo, saznaje "Blic".

Inače, veštačenje psihološkog stanja L. J, koje je tužilaštvo naredilo početkom meseca, završeno je prošle nedelje. Veštaci su, kako saznajemo, odobrili postupajućem tužiocu Trećeg osnovnog tužilaštva da sasluša tinejdžera, jer su procenili da je dovoljno zreo da učestvuje u postupku u svojstvu oštećenog. Uz to, mladić je sposoban da iznese svoja saznanja o traumatičnom događaju koji je i pokrenuo istragu protiv kreatora.

- Ovo svedočenje od velike je važnosti u istrazi protiv modnog kreatora, koji je zbog dva seksualna napada uhapšen i pritvoren krajem juna ove godine - objašnjava naš sagovornik.

Samo saslušanje maloletnika u svojstvu oštećenog u krivičnom procesu je specifično. Njega, po zakonu, obavlja isključivo tužilac koj je obučen za rad sa maloletnicima, vodeći računa o njegovom uzrastu, svojstvima ličnosti, obrazovanju i prilikama u kojima živi. Tom prilikom mora posebno da nastoji da se izbegnu moguće štetne posledice postupka po njegovu ličnost i razvoj.

Takođe, saslušanje maloletnih lica mora da se obavi uz pomoć psihologa, pedagoga ili drugog stručnog lica.

Uz to, zakon predviđa mogućnost da tinejdžer ne prolazi golgotu koja je obavezna za većinu žrtava seksualnih napada - suočenje sa osumnjičenim.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.