Ne dozvolite da vam se ovo desi: Od ujeda KOMARACA UMRO u NAJTEŽIM MUKAMA! (FOTO)
Foto: Pixabay.com

OPREZ!

Ne dozvolite da vam se ovo desi: Od ujeda KOMARACA UMRO u NAJTEŽIM MUKAMA! (FOTO)

U letnjem periodu ima jako puno insekata stoga budite veoma oprezni

Objavljeno:

Beograđanin Mirko S. (56) umro je prošle nedelje od groznice Zapadnog Nila u prestoničkoj Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS-a, a lekari nisu odmah uspeli da prepoznaju simptome bolesti.

Mirko je treća žrtva opake infekcije koju prenose zaraženi komarci, a na Infektivnoj klinici trenutno se leči više od 10 pacijenata, čije je zdravstveno stanje, za sada, stabilno.

Da je vrag odneo šalu kada je reč o groznici Zapadnog Nila, pokazuju najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, koji kažu da u Srbiji trenutno boluje 41 osoba, od čega ih je čak 14 u Beogradu!

Beograđanin je dobio visoku temperaturu, nije mu bilo dobro i povraćao je. Njegov izabrani lekar uputio ga je u KBC Bežanijska kosa. Tamo je naveo da povraća, da ima temperaturu i košmarne snove, da bi mu na to lekar rekao da oni ne leče košmarne snove i poslao ga kući, a nesrećni čovek je ponovo otišao u dom zdravlja, odakle su ga poslali u KBC Zemun.

Tamo su konačno prepoznali o čemu se radi i poslali ga na Infektivnu kliniku. Primljen je 27. juna, a umro 18. jula. Tamošnji lekari su uradili sve što su mogli. Ali nije bilo spasa. Molim sve građane da se štite od komaraca.

Da je problem lekarima da prepoznaju simptome bolesti, govori i podatak da je „Batut“ još u junu prosledio preporuke za nadzor groznice Zapadnog Nila svim zavodima za javno zdravlje u Srbiji, a oni svim infektivnim klinikama i odeljenjima, s posebnom napomenom da se obrati pažnja na takozvane neuroinvazivne oblike bolesti, odnosno upale mozga, moždanica...

Prof. dr Dragan Delić, jedan od najboljih srpskih infektologa, iz Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS-a, navodi da ne zna tačan broj ležećih pacijenata obolelih od groznice Zapadnog Nila, ali da je situacija očekivana za ovo doba godine.

Od najveće važnosti je da preventivno delujemo na tu bolest, odnosno da se uništavaju komarci, a istovremeno da se građani štite od njih. Za groznicu Zapadnog Nila nema vakcine, niti antivirusnog leka. Kao zdravstveni sistem, mi tretiramo samo posledice - naveo je prof. dr Delić i pozvao sve građane da se odmah jave lekaru ukoliko im se pojave simptomi kao što su temperatura, malaksalost i bolovi u mišićima.

(Espreso.co.rs / Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.