Suđenje za ubistvo vođe navijača Zvezde održano 2 puta za dve i po godine, ODLOŽENO ČAK 9 PUTA!
Foto: Dado Đilas

O ČEMU SE RADI?

Suđenje za ubistvo vođe navijača Zvezde održano 2 puta za dve i po godine, ODLOŽENO ČAK 9 PUTA!

Ko štiti ubice Velibora Dunjića?

Objavljeno: 12:52h

Jučerašnje suđenje za ubistvo vođe navijača Velibora Dunjića odloženo je za oktobar pošto je jedan od advokata otkazao punomoćje svom branjeniku.

Od kada je počelo pre dve i po godine suđenje je održano svega dva, a odloženo čak devet puta.

Advokat Dalibor Katančević dostavio je sudu pismeno obaveštenje da više neće braniti Bojana Starovlaha, optuženog u ovom postupku. Suđenje je zbog toga odloženo za oktobar.

Od kada je počelo u martu 2016. suđenje je odloženo devet puta, a održano samo dvaput. Najčešći razlozi odlaganja bili su izostanci optuženih, ali i sudija.

U novembru prošle godine odbranu je izneo samo jedan od optuženih. U međuvremenu je u aprilu ove godine uhapšen optuženi Vuk Musić koji je bio u bekstvu. On se prvi put pojavio na sudnici u junu kada je suđenje održano bez prisustva javnosti da bi se on izjasnio o optužbama.

Optužnica

Dunjić je ubijen u maju 2014. ispred splava „Džimis“ u Beogradu. Sa njim u kolima bila je njegova prijateljica Nina Šobota koja je pogođena u stomak i butinu.

Za ubistvo su u martu 2015. optuženi šef obezbeđenja splava Vladimir Đurović i još osmoro kojima se na teret stavlja da su mu pomogli da pobegne i ukloni tragove zločina. Đurović je, prema navodima optužnice, izašao sa splava, prišao kolima, pokucao na prozor i, kada je Dunjić spustio staklo, ispalio u njega sedam hitaca,piše u optužnici. Pištolj je potom dao drugom optuženom koji ga je bacio u Dunav.

Đurović je u bekstvu, a na optuženičkoj klupi su Goran Knežević i Bojan Starovlah optuženi da su mu pomogli da pobegne i sakrije se, kao i vlasnik splava Miloš Milosavljević i Vuk Musić jer su uklonili opremu za video-nadzor.

Ostali optuženi priznali su delo i nagodili se sa tužilaštvom, a među njima je i Zoran Vukić, brat Vanje Vukića, savetnika prvog potpredsednika Vlade Ivice Dačića.

Kriminalna biografija

Dunjić je bio vođa Zvezdine navijačke grupe „Hijene“ i bio je poznat u kriminalnim krugovima.

Protiv njega vođeni su postupci za nasilničko ponašanje, nanošenje teških i lakih telesnih povreda, izazivanje opšte opasnosti, remećenje javnog reda i mira, napad na službeno lice.

U decembru 2006. godine navijači Crvene zvezde, među kojima je bio i Dunjić, započeli su tuču u prestoničkom klubu „Underground“. Kada su policajci pokušali da ga legitimišu, Dunjić je rekao: „Kome tražiš ličnu kartu, Indijancu? Ima da te ubijem, ja sam bog i batina.“ Nakon što je priveden, Dunjić je nasrnuo na policajce, a zatim glavom udario u staklo na vratima sale.

Dunjić je zajedno sa još jednim navijačem optužen da je 2008. godine na splavu „Kalipso“ pokušao da ubije Andriju Čogurića. Oni su najpre tukli Čogurića, a potom mu pucali u ruke. Osuđeni su na po sedam godina zatvora za blaže delo – nanošenje teških telesnih povreda. Apelacioni sud kaznu je smanjio na po četiri godine.

Po izlasku iz zatvora 2013. godine, Dunjić je sa grupom navijača u Segedinu napao predsednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića. Navijači su tvrdili da nisu napali Jovanovića, već da je on ignorisao njihove „molbe“ da ne ulazi u restoran u kom nije dobrodošao. Jovanovićevom prijatelju slomili su lobanju, nos i vilicu.

Zbog ovog napada Dunjić je osuđen na dve godine zatvora, ali kaznu nikada nije odslužio – ubijen je šest meseci po izricanju presude.

Dunjić je bio blizak klanu ubijenog kriminalca Slobodan Šaranovića. U optužnici podignutoj protiv Šaranovićeve grupe spominje se da je Dunjić bio „tiper“ u nekoliko poslova – dojavljivao je koga treba oteti ili opljačkati.

(Espreso.co.rs / KRIK)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.