SVE MANJE PIJU I PUŠE, SVE VIŠE SE DROGIRAJU! Opijati u Srbiji dostupni svima, OVO SU CENE! NIJE NI ČUDO ŠTO NAM DECA UMIRU! (FOTO)
Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija

vreme je da se zapitamo

SVE MANJE PIJU I PUŠE, SVE VIŠE SE DROGIRAJU! Opijati u Srbiji dostupni svima, OVO SU CENE! NIJE NI ČUDO ŠTO NAM DECA UMIRU! (FOTO)

Prema rezultatima istraživanja, mladi, u proseku prva iskustva sa narkoticima stiču već u 17 godini života

Objavljeno:

Prema poslednjim procenama u Srbiji ima oko 50.000 zavisnika od droge.

Prema rezultatima istraživanja, mladi u proseku prva iskustva sa narkoticima stiču već u 17 godini života. Uznemirujuće je to što statistika pokazuje broj od oko 8000 narkomana samo na nivou Beograda, a stručnjaci veruju, a i kako kažu imaju osnova za to, da je ovaj broj daleko veći.

Istraživanja, takođe, pokazuju da je u poslednjih nekoliko godina sve popularniji trend smanjenje upotrebe cigareta i alkohola među mladim, dok je konzumacija psihoaktivnih supstancija u ekspanziji.

Oko 21. godine redovni konzumenti opijata počinju da koriste heroin, dok se intravenska zavisnost najčešće javlja u 23. godini života, pokazala su istraživanja.

"Espreso" je napravio istraživanje cena droge na tržištu, koje su kako smo saznali poprilično niske, ali i prihvatljive "budžetu" kojim raspolažu mladi.

Naime, kako "Espreso" saznaje cene su sledeće:

  • Trava paket/1000 din
  • Ekstazi kom/1000 din
  • Spid 1g/1000
  • Kokain 1g/80-100 evra
  • MDMA (kristali, čisti ekstazi) 1g/30-40 evra

Da podsetimo, prošle godine u medijima se pojavila vest da je sve više mladih koji koriste sintetske kanabinoide, a u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije (VMA), takođe tokom prošle godine lečena su tri takva pacijenta zbog predoziranja.

Broj zavisnika koji eksperimentišu sa različitim opioidima neprestano je u porastu. Srbiju je, u toku prošle godine, potresala je priča o pojavi nove "krokodil" droge, koja je mnogo toksičnija i od samog heroina. To je droga koja izaziva veliku smrtnost i u Evropi je registrovano 30.000 smrtnih slučajeva za dve godine. U Srbiju su, na VMA lečena dva pacijenta, takođe, prošle godine, koji su koristili ovo opojno sredstvo.

U Srbiju su, na VMA lečena dva pacijenta
U Srbiju su, na VMA lečena dva pacijenta foto: Nebojša Mandić

Droga je naziv dobila po ljuskavoj koži zavisnika, prvom stadijumu propadanja koje ih ubrzo košta i života. Narkomanima telo počinje doslovno da se raspada, otvaraju im se žive rane, a sve to je podložno različitim infekcijama.

Dva sata opijenosti, ovom drogom, dugotrajni narkomani plaćaju truljenjem živog mesa, zelenjenjem kože, otkazivanjem jetre, gnojnim čirevima… Ukoliko požive, jedini spas predstavlja amputiranje obolelog tkiva.

Za sintetičke kanabinoide, koji su u trend među mladima, kaže da se prodaju u specijalnim “headshopovima” kao osveživači vazduha, a da ni na jednoj od njih ne piše pravi sastav. Pre dve godine su bili dostupni na mnogim trafikama, posebno pored škola, mogu se nabaviti od dilera ili putem interneta, saznaje "Espreso".

Prošle nedelje zabeležena je smrt maloletne Marije M. (17) iz Kragujevca, uzrokovana predoziranjem. Ona je preminula u stanu u naselju Šumarice, jer je najverovatnije popila pet ili šest tableta ekstazija.

Milica je umrla jer se predozirala
Milica je umrla jer se predozirala foto: Kurir / Privatna arhiva

Mladić koji je bio sa njom pozvao je Hitnu pomoć, nakon što je svu drogu koju je posedovao u stanu zakopao u šumu, međutim, bilo je kasno i lekari su mogli samo da konstatuju smrt.

Jovan Paunović (17), srednjoškolac i sportista nikada nije probao narkotike, do kobne večeri, na jednom splavu kod Brankovog mosta. Izlazak u grad i noćni provod sa društvom bio je koban, nažalost zbog pokazivanja pred društvom.

Jovan je najpre pao nepomičan, da su sumnjali čak i na samoubistvo, jer je količina ekstazija u krvi bila ogromna, čak pet puta veća od smrtonosne.

Policija ga je oko 5.30, zbog stampeda dece koja izlaze sa splava, jedva locirala. Ležao je na travi, zgrčen, imao agresivne trzaje, a bio je svestan sve vreme do bolnice.

Samo jedno veče pošto je proslavio punoletstvo, pre pravog rođendana koji nije ni dočekao, sa školskim drugom otišao je tog 17. juna na popularan splav, na kom se tradicionalno organizuju žurke i gde je lako doći do jeftine droge.

Takođe, nedavno je i osamnaestogodišnji Nemanja Šafarik zvani Copak, iz Bačke Palanke pronađen je mrtav u svojoj sobi, u porodičnoj kući. Urađena je i obdukcija, jer se od starta sumnjalo da je uzrok smrti upravo predoziranje.

Nemanja Šafarik nije davao znake života
Nemanja Šafarik nije davao znake života foto: Facebook

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.