Ukinuta presuda Oliveru Duliću!
Foto: Fonet

apelacioni sud odlučio

Ukinuta presuda Oliveru Duliću!

Dulić je prvostepenom presudom u julu prošle godine bio osuđen na tri i po godine zatvora

Objavljeno:

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu i naložio novo suđenje bivšem ministru za zaštitu životne sredineOliveru Duliću zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom dodele dozvola firmi „Nuba invest“. Dulić je prvostepenom presudom u julu prošle godine bio osuđen na tri i po godine zatvora.

Apelacioni sud u obrazloženju svoje odluke navodi da je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu nerazumljiva, kao i da su razlozi zbog kojih je doneta ili nejasni ili nisu ni dati.

Navodi se, između ostalog, da je prvostepeni sud utvrdio da su okrivljeni izvršili krivično delo u produženom trajanju, ali da u presudi ne navodi ni vreme, ni mesto, ni način izvršenja pojedinačnih radnji koje ulaze u sastav produženog krivičnog dela.

„Zbog očiglednih nedostaka razloga prvostepene presude, zatim povreda procesnih odredaba koje obavezuju sud na davanje valjane i celovite argumentacije za svoje zaključke, kao i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, prvostepena presuda je morala biti ukinuta“, navodi Apelacioni sud.

Bivši ministar Oliver Dulić, podsetimo, u julu prošle godine prvostepeno je osuđen na tri godine zatvora. Zatvorske kazne izrečene su i Dulićevom zameniku Nebojši Janjiću i direktoru preduzeća „Putevi Srbije“ Zoranu Drobnjaku koji su osuđeni na tri, odnosno godinu dana zatvora.

Trojici osuđenih bilo je zabranjeno da obavljaju javnu funkciju – Dulić i Janjić pet godina, a Drobnjak tri.

Dulić je optužen da je tokom 2009. i 2010. dao usmeno naređenje Janjiću da „Nubi invest“ izda lokacijske i građevinske dozvole za postavljanje optučkih kablova, iako ova firma nije imala neophodnu dokumentaciju.

Prema rečima tužioca Janjić je poslušao Dulićev nalog, a Drobnjak je izdao sporne dozvole.

Uz pomoć njih firma je mogla da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju „Putevi Srbije“ i to na koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Na taj način „Nuba“ je nezakonito pribavila imovinsku korist u iznosu od oko 25.000 evra, piše u optužnici.

(Espreso.co.rs/ Krik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.